Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Het weekend is voor Bertus”

  APELDOORN - Verkering krijgen betekende voor Bertus ten Hoven (20) met mes en vork leren eten. Sinds twee jaar heeft hij verkering met Jessica van der Wier (16). Bertus: „Tegen mijn vrienden durfde ik amper te vertellen dat ik een vriendin van 14 had.”

  De liefdesgeschiedenis van Bertus (20) uit het Friese Aalzum en Jessica (16) uit het Groningse Doezum begon eigenlijk al vier jaar geleden. Jessica: „Mijn zus had verkering met zijn broer. Zodoende zag ik Bertus voor het eerst toen ik twaalf was. Ik vond hem wel stoer, maar ik was nog maar een kind. Toen mijn zus een jaar later trouwde, bleven we de hele dag bij elkaar in de buurt.”

  De kalverliefde leek over te gaan, maar op verjaardagen bleven Bertus en Jessica elkaar zien. Het verlangen om elkaar beter te leren kennen groeide, maar de leeftijd van Jessica was hét grote probleem. Bertus: „Toen Jessica veertien was, hebben we toch aan haar ouders gevraagd of we verkering mochten.”

  Streng
  Jessica’s ouders gaven onder strenge voorwaarden toestemming. Zo mocht het stel elkaar maar één keer per maand zien. Jessica: „In die tijd was ik daar regelmatig boos over. Ik was echt een puber. Achteraf ben ik mijn ouders heel dankbaar dat ze zo streng waren. Als we elkaar vaker hadden gezien, waren we sneller naar elkaar toegegroeid en was het verlangen om te trouwen nu al veel sterker geweest.”

  Bertus en Jessica.

  Bertus en Jessica.

  Inmiddels is het stel een stapje verder. Bertus en Jessica komen elk weekend bij elkaar. De ene keer in Aalzum, vlak boven Dokkum, de andere keer in Doezum, dat net naast de Fries-Groningse provinciegrens ligt. Bertus: „Doordeweeks zien we elkaar niet, behalve als er een verjaardag is. We hebben toch nog zeker drie jaar verkering te gaan. Jessica is druk met school, ik met mijn werk als rietdekker.”

  Wat is er zo mooi aan verkering?
  Jessica: „Dat we elkaar steeds beter leren kennen. De mooie kanten van elkaar, maar ook de minder mooie. Daardoor groeien we steeds dichter naar elkaar toe.”

  Bertus: „We praten veel, ook over geestelijke zaken. We bidden samen en lezen uit de Bijbel. Onze verkering was in het begin vanwege het leeftijdsverschil niet makkelijk. Toch heeft God ons de duidelijkheid gegeven dat we bij elkaar horen. Hoe moeilijk het in de verkering soms ook kan zijn, bij God is altijd uitkomst te vinden.”

  Wat zijn de minder mooie kanten van verkering?
  Jessica: „Die kan ik eigenlijk niet noemen. Omdat ik verkering heb, kan ik in het weekend niet met vriendinnen weg. Maar dat vind ik niet erg. Het weekend is voor Bertus.”

  Bertus: „Het scheelt dat we elkaar doordeweeks niet zien. Ik werk graag wat extra om te kunnen sparen voor een huis.”

  Hoe is het om het weekend in een heel ander gezin door te brengen?
  Jessica: „Dat was eerst best even wennen. Bertus komt uit een gezin met elf kinderen. Zelf heb ik drie zussen en een broer. Dat is een heel ander gezin.”

  Bertus: „Bij Jessica eten ze met mes en vork. Dat heb ik eerst wel even moeten leren, omdat ik dat niet gewend was.”

  ...vrolijk stel...

  ...vrolijk stel...

  Welke regels gelden er binnen jullie verkering?
  Jessica: „Mijn ouders willen niet dat wij te lang op elkaars slaapkamer blijven. Dat vind ik terecht, want de verleiding om op seksueel gebied de grens over te gaan is dan groter.”

  Bertus: „Ik denk dat ieder stel met dat probleem worstelt. Hoe langer de verkering duurt, hoe moeilijker dat wordt.”

  Jessica: „We proberen daar ook nuchter in te zijn. Te ver gaan op seksueel gebied is niet alleen het overtreden van Gods geboden, maar zorgt ook voor een heleboel problemen, bijvoorbeeld als het meisje in verwachting raakt.”

  Dit is deel 4 in een serie over liefde. Volgende week deel 5, over seksualiteit en verkering.

  Reacties (22)

  «  1  2 
  lovely-twins
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  nou ja verschil in leeftijd valt reuze mee ik ken iemand die iemand verliefd is en 7,5 jaar jonger is maar dat is dan ff anders als 4 jaartjes

  puntjes
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:352

  echt een leuk stel!

  bert
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  gt un vet cool artikel!!!!!!!!!!

  joje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  BERTUS EN JESSICA PASSEN BIJ ERKAAR!!!!!!      

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  leuk stell

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  rinus
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  echt leuk yord

   

  als je er over mee kunt praten

  boerin
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:244

  Leuk!! Jullie horen ok echt bij elkaar zo te zien! K ben ok stapel verliefd!

   Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
  I love You!
  «  1  2