Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Eerder samen gebeden dan gekust

  APELDOORN - Ritsel, schuif. Met grote omzichtigheid wordt een verkreukeld briefje onder je etui geschoven. Met één oog op de leraar maak je het voorzichtig open. „Wil je verkering?” Blozend kijk je om je heen en ontmoet de smachtende ogen van Bart. „’s Goed”, krabbel je terug. Ha, eindelijk verkering. Tenslotte ben je al 13.

  Kun je te jong verkering krijgen? Of om verkeerde redenen?
  Volgens Pieter en Dineke Bijl is de enige goede verkering een relatie waarbij ook God wordt betrokken. Een aantal maanden geleden zijn ze getrouwd. Een relatie is voor hen geen spelletje. Nooit geweest. „Om ons heen zien we jongeren relaties uitproberen. Ze zien wel waar het schip strandt. Dat is niet Bijbels”, vinden ze.

  Sinds het begin van hun relatie zien ze God als het centrale punt in hun liefde. Zij weten hoeveel het aan een relatie toevoegt als die niet alleen gebaseerd is op wederzijdse liefde, maar vooral op liefde voor God. „God is de Bron van de liefde, Hij is onze Schepper en de Onderhouder van ons leven, onze liefde en relatie”, zeggen ze.

  Beiden baden al voordat ze samen verkering kregen om een partner die God liefhad. Ook tijdens hun verkeringstijd doorzochten zij de Bijbel om te ontdekken hoe hun relatie tot eer van God kon zijn. Met name Efeze 5 was belangrijk voor hen. „Dat is de weerspiegeling van de relatie tussen Christus en de gemeente in het huwelijk.”

  „Het geeft onze relatie een diepere dimensie als we samen de Heere zoeken, samen bidden en Bijbellezen. In Hem zoeken we onze liefde, om die aan elkaar te kunnen geven.”

  Pieter en Dineke: God is de bron van onze liede.

  Pieter en Dineke: God is de bron van onze liede.

  Een tip voor jongeren die hun relatie willen zien in het licht van de Bijbel? „Als je wat voor elkaar voelt, begin dan niet meteen aan verkering. Gun jezelf en de ander de tijd om te onderzoeken of dit ook de weg van de Heere is.” (zie yord.nl/inlove voor meer tips)

  Vroeg beginnen
  Ze zijn niet het enige stel dat zo begonnen is. Neem Robert en Marlies, beiden dertigers. Het echtpaar vindt het ontzettend belangrijk dat hun verkering niet als ’uitprobeersel’ is begonnen. Robert: „Als jongetje van dertien hoorde ik een predikant op de preekstoel benadrukken dat een goede man of vrouw alleen iemand kan zijn die de Heere liefheeft. Toen dacht ik nuchter: Dan kan ik beter maar vroeg beginnen met de Heere te vragen of Hij een vrouw op mijn pad wil brengen die Hem liefheeft.

  Mijn huidige vrouw zat bij mij in de klas op de middelbare school. We raakten in gesprek en ik dacht: Zij is het. Ik ben recht op mijn doel afgegaan. In het trappenhuis, waar tientallen leerlingen om ons heen krioelden, heb ik haar verkering gevraagd. Zij had mijn vraag al wel aan zien komen, en zei heel beslist nee. Dat bracht mij in verwarring, en ik geloofde dat het voorbij was.

  Toen ik thuis kwam, heb ik haar een brief geschreven om uit te leggen waarom ik haar vroeg. Een paar dagen later kreeg ik een brief terug. Zo begon een briefwisseling.”

  Eerste gebed
  „De eerste keer dat we ergens samen heengingen, was naar een HGJB-bijeenkomst. Toen hebben we ook voor het eerst samen gebeden. ’s Avonds heb ik haar nogmaals verkering gevraagd. Dat was zo’n twee maanden na het voorval in het trappenhuis.

  We vinden het belangrijk dat we zo begonnen zijn. Als we ons eens afvroegen of we wel bij elkaar pasten, wisten we dat we niet alleen zelf de keus voor elkaar hebben gemaakt, maar dat we ook door de Heere aan elkaar zijn gegeven. Hoe kun je anders weten dat je relatie goed is? Ik durf mijn eigen hart niet te vertrouwen als ik zo’n grote keus moet maken. En kan ook niet in het hart van een ander kijken.

  Natuurlijk betekent het niet dat als je het maar aan God vraagt alles loopt zoals je wilt. Er zijn genoeg mensen die naar een man of vrouw verlangen maar die niet krijgen. Dat is een spanningsveld. Mijn vrouw had ook bij haar eerste nee kunnen blijven. Dan zou dat Gods weg voor mij zijn geweest. Dat ik ervoor bad, gaf mij niet automatisch de garantie dat ik met haar zou trouwen.”

  Fabeltje
  Robert maakt zich zorgen om de manier waarop de meeste relaties tot stand komen. „Het is moeilijk niet meegezogen te worden door allerlei denkbeelden over liefde. Zo is het een fabeltje dat verliefdheid en liefde hetzelfde is. Dat liefde zichtbaar wordt in kussen en vrijen. Liefde zoekt zichzelf niet.

  Als God ook in je relatie met een ander aanwezig is, verdiept dat die relatie. Wij hebben eerder samen gebeden dan gekust. Die eerste keer dat we samen baden, gaf ons een gevoel van diepere eenheid. Als we allebei zonder God zouden leven, zou de kern van ons huwelijk weg zijn. Als jongeren denken dat liefde alleen dat verliefde gevoel is, dan missen ze de kern en sluiten zich voor de mooie kanten van liefde af. De kern is trouw en eenheid in de Heere. Het mooie van liefde voor elkaar is dat het voortkomt uit liefde voor God.”

  Dit is deel 3 in een serie. Volgende week deel 4.
  Heb jij vragen of opmerkingen? Wil jij je verhaal (anoniem) delen? Mail naar Magneet@refdag.nl.

  Tips Pieter en Dineke Bijl:

  - Als je wat voor elkaar voelt, begin dan niet meteen aan verkering. Gun jezelf en de ander de tijd om te onderzoeken of dit ook de weg van de Heere is.
  - Geef niet meteen je diepste gevoelens bloot. Dit geldt zeker voor meiden. Als het toch niet Gods weg is, maak je daarmee meer stuk dan je lief is.
  - Ontmoet elkaar zo mogelijk eerst eens vaker in een vriendengroep. Geef geen ruimte aan lichamelijke gevoelens. Je wilt eigenlijk dolgraag samen zijn, maar die tijd komt nog genoeg. Leer elkaar eerst geestelijk en emotioneel kennen, je hebt later genoeg tijd voor de rest.
  - Leer in je verkeringstijd matig te zijn en jezelf juist dan te beheersen. Maak concrete afspraken. Het kan zeker jongens enorm helpen om niet steeds in de verleiding te komen.
  - Begin in je verkeringstijd al met het samen bidden en Bijbellezen, zo bouw je aan een goed fundament en hoeft de verkeringstijd ook niet te lang te duren.
  - In de groei naar elkaar kun je de vele verleidingen hierbij alleen met Gods kracht weerstaan. (1 Thess. 5:23). Waar de Heere in het midden is, daar is vreugde om samen te leven.

  Reacties (19)

  «  1  2 
  IkBenWieIkBen
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Goed artikel hoor..

  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   volgens mij is een verkering niet alleen omdat het grappig is! als je vriendje hoort dat je zo vaak een vriendje heb en dat je het grappig vind, zal hij ook wel denken..."de liefde zit niet diep."

  Naar mij mening is dit geen bijbelse manier om met verkering om te gaan!

  clairevantzande
  bezorger schreef op maandag 1 december 2008 - 21:20

  sorri ik heb zoo vaak een vriendje het hoeft toch niet persee serieus te zijn. het is ook gewoon grappig enzoo (vind ik hoor)


   

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  boerin
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:244

   

  clairevantzande
  bezorger schreef op maandag 1 december 2008 - 21:20

  sorri ik heb zoo vaak een vriendje het hoeft toch niet persee serieus te zijn. het is ook gewoon grappig enzoo (vind ik hoor)


  Pffff pubertaal!

   Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
  I love You!
  boerin
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:244

   

  ---visje---
  correspondent schreef op dinsdag 2 december 2008 - 07:25

   

  Spirit
  bezorger schreef op maandag 1 december 2008 - 21:02

   

  ---visje---
  correspondent schreef op maandag 1 december 2008 - 19:38

   

  poesiecat
  bezorger schreef op maandag 1 december 2008 - 16:52

   

  schooltas
  redacteur schreef op zaterdag 29 november 2008 - 16:57

  Zuper goed artikel.van jullie Yord...mare  verliefd zijn kan al jong eg voor verkering is naar mijn mening...iets ouder voor zijn....  boven de zestien of zo


  das nie waar als je nu al eerder van elkaar houdt


  Kan je als tiener verantwoordelijkheid dragen? Een relatie hebben is verantwoordelijkheid dragen voor de ander (en voor de relatie zelf)...


   

  Helaas helaas, we leven niet meer in 1532 maar in 2008 bijna 2009 en iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij/zij doet als jij van iemand houd mag je daar gerust verkering mee nemen want dan lig je echt nog niet gelijk met elkaar in bed, en ik vind dit zo'n stukje dat je echt al zo'n kant in drukt van verkering hebben onder de 18 is fout enz

  Beste Spirit,

  Heb jij mij iets horen zeggen over het 'met elkaar in bed liggen'? Een relatie houdt heel wat meer in, hoor!

  Daarmee zeg ik nog niet dat ik verkering onder bijv. (!) de 16 niet goed vind, maar vraag me wel af in hoeverre het handig en verstandig is!

  Groetjes


  @visje, goed gezegt!

   Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
  I love You!
  «  1  2