Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Geen zekerheid in het geloof

    Ik kwam het volgende op een internetsite tegen en ik vraag me af of het juist is: Het hele calvinistische geloofssysteem heeft ertoe geleid dat mensen geen zekerheid in het geloof hebben. Zij zeggen dat God voor de schepping bepaald heeft wie er behouden zou zijn en wie niet. Dit is echter totaal on-Bijbels, want het is juist de wil van God dat alle mensen behouden worden.

    Wat is het moeilijk om te buigen onder God. Ja, het is totaal onmogelijk, tenzij Gods Geest ons leert buigen. Wat is het moeilijk om te erkennen dat God met alle mensen mag doen wat Hij wil (Ps. 135:6, Dan. 4:35). Daar komen we tegen in opstand. Echter, dan lezen we in de Bijbel: „Maar toch, o mens, wie zijt gij, die tegen God antwoordt?” (Rom. 9:20).

    Heeft God voor de schepping bepaald wie zalig worden en wie niet? Ja. Lees Romeinen 9 eens rustig door, met de kanttekeningen. Ik geef toe dat er vragen opkomen die je te machtig zijn. Als Paulus schrijft over ”vaten des toorns, tot het verderf toebereid” is dat voor ons verstand niet te verteren. Maar de apostel schreef wel door Gods Geest geleid. Het is iets aangrijpends wat Petrus schrijft: „Dengenen namelijk die zich aan het Woord stoten, ongehoorzaam zijnde, waartoe zij ook gezet zijn” (1 Petrus 2:8). Het staat wel zwart op wit in het Gods Woord.

    Hoe moeten we omgaan met Gods verkiezing en verwerping? Verzet je met alles wat in je is tegen de gedachte dat God de oorzaak van de zonde zou zijn. Hij is volmaakt heilig. De gehele schuld ligt bij ons, mensen. Vraag de Heere of Hij je schuld wil ontdekken, dan krijg je daar zo veel werk mee dat je God niet meer durft verdenken van onrecht. Smeek of je schuld zo mag wegen dat je een Borg nodig krijgt. Christus kwam immers op deze aarde om vijanden met God te verzoenen. Wat een wonder is dat.

    De internetsite heeft je in verwarring gebracht. Ik wil je een tip geven. Trek je niet te veel aan van zulke sites. Ik heb hem gelezen. De man achter de site zal het voor zijn gevoel wel goed bedoelen, maar hij staat nogal hoog met zichzelf. Je moet heel wat zelfvertrouwen hebben om op grond van persoonlijke Bijbelstudie, los van welke kerk dan ook, in een paar pennenstreken Calvijn onderuit te halen. En als je dan op zondagmorgen, tijdens de kerkdiensten, een huiskring opstart, dan ben je wel erg ingenomen met jezelf. Houd liever vast aan Gods Woord en onze belijdenisgeschriften.

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Heb jij ook vraag over relatie, geloof of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

    Reacties (19)

    Christen
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Bekeert U en een ieder van U worde gedoopt in de Naam van de Zoon en de Vader en de Heilige Geest, maar dan zou Petrus moeten zeggen, : wie is er uitverkoren door God, zeg het eens, dan zal ik jullie dopen... en in de Openbaringen van(aan) Johannes ... en zij bekeerden zich niet van hun boze werken om de God des hemels te dienen en te geloven, maar ja ze waren natuurlijk niet uitverkoren en de hel zit vol niet-uitverkorenen. Wereld's evangelie van de Vorst der duisternis! Ik ben gekocht en betaald door het Bloed van het Lam en dat is genade, die Hij mij heeft ge-openbaard...
    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    Christen
    bezorger schreef op dinsdag 30 september 2008 - 16:03

    Die God bestaat niet, Die van te voren als een Robot zegt: jij bent verkoren en jij niet. Waarom is Christus dan gestorven? Alles was en is toch al beslist? ik ben een kind van God doordat ik wederom geboren ben en Zijn Roepstem gehoorzaam ben en een ieder die Zijn Stem hoort(gehoorzaamt)zal zalig worden en dan ben je rijk! Als het zo zou zijn, dat het al vast zou staan, dan behoeft God niet meer te veroordelen, want Hij doet alles wat Hij wil, wat een liefdeloze nonsens


    wat ben jij dan geestelijk arm als je door goede werken wil zalig worden!! weet je waarom Christus is gestorven?? voor de uitverkorenen! nie voor iedereen! hoe kun je zegge dat je dat uit eigen kracht doet!! de mens wil nog geen eens gehoorzamen!! ok al zou hij het kunnen!!!!

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    omatruus
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:57

    Houden we er rekening mee dat we van alles wat we hier zeggen eenmaal rekenschap tegenover Hem moeten afleggen? Kijk uit met wat je zegt..! God zorgt elke dag nog zo goed voor je. Door goede werken kom je er niet, echt niet. Een mens moet ontdekt worden aan zijn zonden. Er is genade van Hem nodig! En dat geeft Hij, als we erom vragen. Uitverkiezing, komt achteraf. Als je terug mag kijken op het wonder dat juist jij door Hem getrokken mag zijn... Johannes 14, er is nog plaats!

    Sterkte!

    LeMagdalin
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:0

    toch nog een reactie

    @sweelinck fantastisch! je haalt de bijbel erbij. Moge God je zegenen!

    Dat wil ik ook nog even doen als antwoord op de mensen die denken dat de uitverkiezing een leer moet zijn, en dat God mensen verkiest om verloren te laten gaan...

    Luister maar eens wat God in zijn woord zegt over zijn WIL:

    Ezechiel 18:32 Want Ik heb geen lust aan de dood van de stervende, spreekt de Heere HEERE; daarom BEKEERT u en leeft.

    Ezechiel 33:11 Zeg tot hen: zo waarachtig als Ik leef, spreekt de Heere HEERE, zo Ik lust heb in de dood van de goddeloze! Maar daarin heb Ik lust, dat de goddeloze zich bekeerd van zijn weg en LEEFT. Bekeert u, bekeert u van uw boze wegen, want waarom zoudt gij sterven o huis Israels?

    1 Timoteus 2:1-6 Ik vermaan dan voor alle dingen, dat gedaan wordn smekingen, gebeden, voorbiddingen, dankzeggingen, voor alle mensen; voor koningen, en allen, die in hoogheid zijn; opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid. want dat is goed en aangenaam voor God onze zaligmaker. Die WIL, dat alle mensen zalig worden, en tot kennis der zaligheid komen. Want er is 1 God, er is ook 1 Middelaar Gods en der mensen, de Mens Christus Jezus; die Zichzelf gegeven heeft tot een losprijs voor allen, zijnde de getuigenis te zijner tijd;..

    2 Petrus 3;9 De Heere vertraagt de belofte niet (gelijk enigen dat traagheid achten), maar is lankmoedig over ons, niet willende dat enigen verloren gaan maar dat zij allen tot bekering komen.

    Dat mensen verloren gaan is helaas eigen schuld. God vraagt actie van ons lees bovenstaand. Bekeer u!!  God heeft inderdaad niet gewild dat mensen verloren gaan, En alsjeblieft denk er aan dat de meesten van jullie de bijbel hebben, en behoren tot de groep die de waarheid weten, maar als je die niet bewandeld(actie) dan zal dat je dubbel aangerekend worden in de oordeelsdag.

    Heere God ik ben verbaasd wat U voor ons wilt doen. U had Jezus niet hoeven sturen. Het was rechtvaardig als wij verloren zouden gaan. Heere ik wil u danken, voor het Offer van Jezus Christus voor verloren zondaars zoals ook ik ben. Heere ik smeek u open de ogen van deze mensen, zodat zij ook Uw heerlijk werk mogen zien, zoals u dat bedoeld heb. Wilt U laten zien dat het rechtvaardig is als mensen verloren gaan omdat ze zo'n groot aanbod van Genade afslaan....   Wilt u laten zien dat we bereid moeten zijn, omdat Christus spoedig komt. Dat is mijn wens dat U spoedig komt, Alle knie zal zich buigen voor U, Almachtige Schepper en Koning mijn HEERE, Amen

     

    «  1  2