Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Hoe maak ik duidelijk dat God bestaat?

  Ik heb sinds kort contact met een jongen die niet gelovig is. Hij gelooft niet dat God bestaat, omdat je Hem niet kunt zien. Hoe kan ik duidelijk maken dat er wel een God bestaat?

  Dat kun je slechts tot op zekere hoogte. Elke vraag over God blijft voor een deel of helemaal onbeantwoord. Want God is God en daarom stijgt Hij boven ons verstand uit. Hij is geheel anders dan de mens en Zijn bestaan is dus niet met verstandelijke argumenten te bewijzen. Zeg dat maar eerlijk tegen je vriend.

  Maar je kunt hem wel iets anders duidelijk maken. Wij mensen denken vaak: Wat niet zintuiglijk waarneembaar is, bestaat niet, maar dat is onzin. Stel je voor dat jij van deze jongen houdt. Dan is er sprake van liefde tussen jou en hem. Kun je dat bewijzen? Nee, want liefde kun je niet zien of horen. Je neemt wél de gevolgen van die liefde waar: je begint te stralen als je hem ziet, je gaat heel dicht bij hem zitten, je zegt lieve dingen tegen hem.

  Met eerbied gezegd: Zo is het ook met het bestaan van God. Hij is niet zintuiglijk waarneembaar, want Hij is God. Maar dát Hij er is, kun je aan heel veel dingen merken. Dan kun je denken aan de wonderen van de schepping en de gang van de geschiedenis. Die wijzen naar een God Die alles maakt en leidt.

  Opvallend is ook het volgende: in alle culturen over de hele wereld voelen mensen zich verantwoordelijk tegenover een hogere macht en daarom hebben vrijwel alle mensen een godsdienst. Behalve in onze cultuur, want daar gelooft men merkwaardig genoeg alleen in wat men ziet.

  Veel belangrijker is echter wat de Bijbel erover zegt: „In God leven wij en bewegen ons en zijn wij”, zo staat het in Handelingen 17:28. God draagt ons hele leven. Zonder Hem bestaan wij niet eens.

  En weet je wat ieder die van harte in God gelooft, van deze God merkt? Liefde.

  Die liefde raakt je verstand, waardoor je het Woord van God gaat begrijpen. Ze raakt je wil, zodat je gaat willen wat God wil. Ze raakt je gevoelens, waardoor je nabij God wilt zijn, waardoor je bedroefd bent over je zonde en waardoor je verheugd bent over Gods genade. Kortom: die liefde overwint je hart. En dat hart vraagt dan niet meer: Bewijs eens dat God bestaat.

  Het is tussen God en Zijn kind net als bij die jongen die aan het vliegeren was. Zijn vlieger stond zo hoog dat hij hem niet meer kon zien. Toen zei hij: „Ik zie hem niet, maar ik voel hem trekken.”

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (9)

  wil93
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:448

  wat is dat laatste een mooie vergelijking!

   www.zondervaderleven.web-log.nl
  leen
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:635

  ja, tis soms best moeilijk om duidelijk te maken dat God bestaat..

  KusjesFabriek
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:49

  Ik heb precies het zelfde probleem! :(

  LoveJesus
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

  Heel mooi omschreven!!

  -xAK92x-
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:337

  Aangezien de Bijbel paradoxaal is geloven weinig mensen in het bestaan van God en de echtheid van het christendom zelf. Met dit artikel kan je hoogstens aan iemand uitleggen wat jij waarom gelooft, het zijn immers merendeels bewijzen die berusten op overtuiging. Geloof is niet beredeneerbaar, het is nu eenmaal geloof.

  Persoonlijk vind ik het bewijs voor een god datgene wat de een of andere filosoof (niet letterlijk) zei (Nietzsche dacht ik, maar het is al zo'n tijd geleden dat ik daar wat van gelezen heb dat het best een ander kan zijn): Mensen hebben een beeld van het perfecte, sommigen van een god, mensen zijn zelf imperfect, zij zouden nooit iets perfects kunnen verzinnen. Dit moet hun dus ingelegd zijn door een hogere macht die zelf wel de perfectie heeft of is.

  Dit bewijst niet dat de christelijke God de echte is, maar wel dat er een god moet zijn, vervolgens kun je uitleggen dat je vanwege je opvoeding, overtuiging, de Bijbel en je gevoel gelooft dat die god de christelijke God is.

  Dit landt meestal ook niet, het blijft immers overtuiging, maar mensen kunnen en mogen andermans geest niet dwingen, dat laten we maar aan God over.

   No matter what, WE'LL KEEP ON ROCKING TILL WE DIE!!!!!!!!
  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

  De laatste regels over die jongen met de vlieger heb ik pas in een preek gehoord. Echt een heel mooi stukje.

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  marye
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:46

  -xAK92x- Erg mooi onder woorden gebracht..

   laat ook aan je vriend(en) zien wat christen zijn voor jou persoonlijk inhoud. Je kan vertellen over het christendom, maar mensen prikken snel door iemand heen. Ik hoop dat je zelf ook het christen zijn mag uitstralen. Een licht mag zijn voor je naaste.. Wij zijn vaak de enigste Bijbel die mensen lezen..

   

  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  goed en helder uitgelegd!

  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Dat hoef jij niet te doen, dat doet HIJ zelf.

  Van ons wordt verwacht dat we Christus volgen.

   

  Toen David de Ark naar huis haalde wilde iemand hem ook tegen houden toen hij van de ossenkar af dreigde te vallen. Hij probeerde God een handje te helpen. Maar God 'redt' zichzelf wel.

  Wees nu maar gewoon CHRISTEN. Als je God probeert te bewijzen, kun je HEM wel eens voor de voeten lopen. wat weer afstotend werkt op mensen.