Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Wanneer mag ik verkering?

    Ik ben nu twaalf jaar en sta aan de top 3 van de meisjes in de klas. Maar wanneer mag je nou verkering? Ik heb het al een paar keer gehad. Wanneer mag het van de Bijbel? Een jongen.

    Twaalf jaar: geen schoolkind meer, maar een jongere op weg naar volwassenheid. Mooi, maar ook spannend. Beslist geen saaie periode! Lichamelijk maak je een groeispurt door, je krijgt (schaam)haar, de baard in de keel, een natte droom, en zo meer. Fijn om te merken dat je lichamelijk ontwikkelt. Maar ook best wennen. Je vraagt je af of je er wel leuk uitziet en of het normaal is wat je allemaal voelt en denkt.

    Niet alleen je lichaam verandert. Je krijgt andere interesses en vraagt je af wat bij je past, wat andere mensen in je waarderen en van je verwachten. Spelletjes die je vorig jaar nog leuk vond, vind je nu kinderachtig.

    Twee jaar geleden lachten jullie elkaar misschien op school uit als je met een meisje speelde en je piekerde er niet over om meisjes uit te nodigen op je verjaardag. Dat is nu anders. Jouw interesse in meisjes is flink gegroeid en dat is wederkerig. Je staat in de top 3 en nu vraag je je af wanneer je verkering mag.

    Het is goed dat je daarover nadenkt en dat je wilt weten wat de Bijbel er over zegt. Verkering krijgen is een serieuze zaak. Als het uitgaat, kan dat heel pijnlijk zijn, voor één van beiden of voor allebei. Daarom kun je beter niet te snel aan verkering beginnen. De Bijbel geeft er geen regels voor. In die tijd trouwden mensen veel jonger. Ik kan je dus niet zeggen wanneer je precies verkering mág. Soms geven ouders daarvoor wel regels, maar die zullen per gezin en per kind verschillen. Dat moet ook wel, want de ene jongere is er vroeger aan toe dan de andere. Het is belangrijk om er met je ouders over te praten wat zij belangrijk vinden bij het krijgen van verkering. Als je al jong verkering hebt, is het goed om te accepteren dat ze regels hanteren voor de tijd die je samen bent met een meisje.

    Jij bent in een leeftijdsfase waarop je meisjes vooral beoordeelt op hun uiterlijk. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Het hoort bij een gezonde ontwikkeling. Zo heeft de Heere ons geschapen. Maar hopelijk blijft het daar niet bij. Als het goed is, raak je ook steeds meer geïnteresseerd in de binnenkant van een meisje. Probeer op een vriendschappelijke manier met meerdere meisjes om te gaan. Zo leer je elkaar kennen. De één is vrolijk en vriendelijk, de ander druk en een beetje drammerig en weer een ander sportief en actief.

    Als je je afvraagt met wie je verkering zou willen, let er dan ook op of jullie karakters bij elkaar passen. En of jullie ook over belangrijke dingen in het leven met elkaar kunnen praten. Ik denk bijvoorbeeld aan het geloof in de Heere, aan het omgaan met films en aan de manier waarop je als jongen en meisje in verkeringstijd met elkaar omgaat (hoe ga je om met zoenen en strelen en zo meer). Als twaalfjarige heb je over al die onderwerpen meestal nog geen afgeronde mening. Het is goed om er met anderen over te praten, bijvoorbeeld: je ouders, een leraar op school, een leider van de club in de kerk. Maar ook met leeftijdgenoten. Zij zijn ook op zoek naar wat goed en waar is en wat bij hen past. Het is mooi als je zo contact hebt met elkaar. Praat ook met verschillende jongeren en bind je als twaalfjarige nog niet aan één meisje. Je bent dan nog niet toe aan vaste verkering.

    Verkeringstijd is een periode waarin je als jongen en meisje elkaar wilt leren kennen, omdat je verliefd bent en denkt dat je over enige tijd met de ander wilt trouwen. Als je verkering hebt, hecht je aan elkaar. Dat betekent dat het pijn doet als het uitgaat. Maak er geen spelletje of wedstrijd van, maar geniet van de vriendschappelijke contacten met vrienden en vriendinnen.

    Nella van Dijke

    Reacties (62)

    edld6642
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:39

     

    Leetsje
    correspondent schreef op maandag 14 juli 2008 - 21:43

     

    willetjuh
    bezorger schreef op dinsdag 8 juli 2008 - 19:09

     

    Leetsje
    correspondent schreef op maandag 7 juli 2008 - 21:43

    Wat stom om deze jongen te veroordelen omdat hij zegt dat hij in de 'top 3' staat. Joh, ik vind het supergoed dat je deze vraag hebt gesteld! Misschien heeft iedereen er wel meer aan dan we denken.

    Ikzelf ben een oude tiener, en ik kan alleen maar zeggen, je kunt beter te laat verkering krijgen dan te jong... 

    Als je (te) jong verkering krijgt, ontwikkel je je heel anders dan wanneer je geen verkering zou hebben, je hangt aan elkaar, en, wat niet te hopen is, misschien raakt het na een paar jaar wel uit, dan moet je alléén verder, met je eigen mening, je eigen karakter, je eigen opleiding, en dan moet je wel die éigen ík gevormd hebben!

    Daarnaast wil ik zeggen dat ik 'vroeger' meer naar de buitenkant van personen keek, maar ik heb nu, bij het ouder worden, geleerd om naar de binnenkant van iemand te kijken, dat is 100 x belangrijker! En naar de binnenkant van iemand kijken, dat doe je niet in een week ofso... ik denk dat je dan echt wel serieuze gesprekken met elkaar moet hebben, voor je elkaar (en daar bedoel ik ook gewoon vrienden mee) ként!


     


     

    Ik sluit me helemaal bij jouw woorden aan. Maar het is misschien wel een beetje theoretisch. Als je verliefd op iemand bent is het niet zo makkelijk meer, maar misschien wel verstandiger. Maar ja, liefde is blind....

    IkBenWieIkBen
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

     

    hofstede
    stagiair schreef op maandag 7 juli 2008 - 11:40

    Ik denk dat leefdtijd niet veel geeft.

     Want als je denkt/weet dat je goed met elkaar overweg kan, denk ik dat het wel kan...

     

    Je leeftijd doet er niet veel toe idd. Maar ik denk wel dat je beter verkering kunt krijgen als je wat ouder bent enz. Dan ben je wat serieuzer, weet je wat echte liefde is. Niet dat je dat niet weet als je jong bent, maar het is toch anders. Gewoon serieuzer enz. Heb je ook minder kans dat het uitgaat.
     

    «  1  2  3  4  5