Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Krassen op de huid en de ziel

  Ik zit met een vraag: Hoe denkt God erover wanneer iemand doet aan automutilatie? Ik zit er heel erg in vast.

  Automutilatie is een ander woord voor zelfbeschadiging of zelfverwonding. Er wordt nog wel eens gezegd of gedacht dat mensen dat doen om aandacht te krijgen. Dat is nooit de oorzaak. Met zelfbeschadiging vragen mensen aandacht voor andere problemen. Mensen die zichzelf verwonden hebben vaak nare gebeurtenissen meegemaakt.

  Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan heftige ruzies thuis, aan langdurig gepest worden.

  Als problemen lang blijven bestaan en er geen hulp wordt geboden, kun je vastlopen. Gevoelens van boosheid, pijn en verdriet onderdruk je, zodat je ze niet meer voelt en je gaat jezelf leeg en waardeloos voelen. Zelfverwonding kan dan een manier zijn om toch nog íéts te voelen of om je opgekropte boosheid te ontladen.

  Het kan ook een manier zijn om jezelf te straffen, omdat je vindt dat je niet boos mag zijn op degene die je pijn heeft gedaan. Zelfbeschadiging geeft je even een soort opluchting, maar die verdwijnt snel weer. De problemen worden er niet door opgelost. Integendeel, negatieve gevoelens over jezelf en schuldgevoelens worden vaak alleen maar meer.

  Zelfverwonding beïnvloedt het contact met vrienden en familie. Je kunt je schamen voor de verwondingen of littekens. Je bent bang dat anderen het gek zullen vinden of er boos om worden. Je vraagt je af wat zij ervan denken. Jij vraagt je óók af wat God ervan denkt. Op die vraag kun je alleen in de Bijbel een antwoord vinden. De Heere heeft je geschapen naar Zijn beeld. Toen God Adam en Eva had geschapen, waren ze volmaakt; niet alleen hun ziel, ook hun lichaam. Dat is door de zonde verknoeid. Na de zondeval begonnen de problemen direct: mensen liegen, zijn jaloers op elkaar, maken elkaar verwijten en beschadigen elkaar (Kaïn) en zichzelf (Noach). Wat een wonder dat de Heere Zijn Zoon heeft gegeven om al die ellende te herstellen. Als je door genade in Hem gelooft, vernieuwt Hij je leven en herstelt Hij Zijn beeld in je. Dan is je lichaam een tempel van de Heilige Geest. Daar wil Hij in wonen en Hij wil graag dat jij daar goed voor zorgt.

  Hiermee is je vráág misschien beantwoord, maar ik denk dat je er niet mee geholpen bent. Je probleem is immers niet opgelost. Je zou willen stoppen met zelfverwonding, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Soms lijkt het wel een soort verslaving. Probeer afleiding te zoeken of op een andere manier je gevoelens te uiten.

  Zoek daarnaast ook hulp. Misschien heb je dat al gedaan. Als dat niet zo is, neem dan een volwassene in vertrouwen. Belast leeftijdgenoten niet te veel met je problemen. Voor vrienden en vriendinnen is het vaak te zwaar steeds weer te zien hoe moeilijk je het hebt. Zij kunnen je wel helpen door er voor je te zijn. Dat merk je als je samen leuke dingen doet. Daarnaast heb je professionele hulp nodig, waarbij niet alleen aandacht is voor de krassen op je lichaam, maar ook voor de krassen op je ziel.

  Je bent pas echt geholpen als je de kans krijgt om de pijn en het verdriet te verwerken dat binnen in je zit. Vraag de Heere of Hij je daarin wil leiden en zegenen. Van harte sterkte!

   

  Nella van Dijke

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (8)

  Christinaa
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:35

  Hey meid! Wat erg voor je ik hoop dat je er mee kan stoppen. Sterkte ermee hoor. Groetjes
  marianne1991
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Heel herkenbaar!

  Erg veel sterkte toegewenst!

  Essy
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  hallo allemaal,

  allereerst wil ik zeggen dat het zeker dat het niet te doen is om aandacht voor jzelf te vragen. Mensen die dat doen hebben problemen en daar mag je niet zomaar een oordeel over geven, wel weet ik dat het heel zwaar is als je iemand kent die daar last van heeft, zelfs mijn eigen zus. Laat zulke mensen niet in de steek, maar sta voor ze klaar! Laat zien dat ze er mogen zijn en dat jij er voor hun bent, Verder kan je niets voor ze doen dan alleen bidden...

  marye
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:46

  Heel erg herkenbaar,

  bedankt voor het antwoord!

  Ik denk dat ik er wel wat aan kan hebben!

  Het helpt mij de pijn te vergeten!

   

  vogeltju
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:171

  heel veel sterkte ermee!
   oost, west, thuis best!
  snoezie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:23

  Bedankt voor het antwoord.

  soms snap ik mezelf ook nie dat ik het doe, maarja hoe kom je ervan af??

  hulp heb ik al.

  greetz

  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  heel veel sterkte in de toekomst!!!!!!!!!!!!!!
  peertje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:103

  marianne1991
  bezorger schreef op maandag 7 april 2008 - 13:12

  Heel herkenbaar!

  Erg veel sterkte toegewenst!

  van mij ook