Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Daniël (14) wil medemens helpen

Slangen uitrollen, branden blussen, slachtoffers redden. Daniël Boender (14) uit Nieuw-Beijerland zit nu nog bij de jeugdbrandweer, maar hij wil verder. „Brandweerman zijn heeft me altijd al getrokken.”

Hoe aan gekomen? „Ik wilde altijd al graag bij de brandweer. Ik denk dat het ook komt door de verhalen van mijn vader. Die zit al 27 jaar bij de brandweer. Toen ik 14 jaar werd, heb ik me direct bij de jeugdbrandweer aangemeld. In onze gemeente, Korendijk, is dat de minimumleeftijd.”

Daniël Boender (14) is jeugdbrandweerman.

Daniël Boender (14) is jeugdbrandweerman.

Wat doen: „We oefenen voor wedstrijden, leren hoe we een slang moeten uitrollen en hoe we een brandje moeten blussen. We moeten leren zien wat een slachtoffer heeft en hem met de Rautekgreep mee naar buiten nemen. (Dat laatste is een methode om een bewusteloos slachtoffer op te pakken, red.) Dit oefenen we op elkaar. Bij de jeugdbrandweer mag je nog niet uitrukken. Je werkt in een team en moet voor elkaar zorgen.

Leuk: In teamverband werken is echt leuk: je moet het met elkaar tot een goed einde brengen.

In totaal kan ik vier jaar bij de jeugdbrandweer van Korendijk blijven: tot m’n achttiende. Ik leer voortdurend nieuwe dingen. Bijvoorbeeld hoe ik verschillende branden kan blussen: benzinebranden of autobranden bijvoorbeeld. Na de jeugdbrandweer kan ik doorstromen naar het korps voor volwassenen, dan moet ik wél in Korendijk gaan werken.”

Tijd: „Elke maandagavond oefenen we van zeven tot tien. Verder krijgen we een boekje met theorie voor de jeugdbrandweer. Dat neem ik door als iets nog moeilijk is.

Ons korps kan ook aan wedstrijden meedoen. Dat hebben we nog nooit gedaan. Eind mei is mijn eerste wedstrijd met verschillende korpsen uit Nederland.”

Kosten: „Alles is gratis. Dat is niet bij elke jeugdbrandweer zo. Soms moet je betalen voor het drinken bijvoorbeeld. Maar hier betaalt de gemeente alles.”

Nadelen: „Die zijn er niet.”

Met wie: „Met het hele team.”

Toekomst: „Ik zou over vier jaar graag bij de echte brandweer gaan. Daar heb ik dan vier jaar voor gewerkt. Ik heb dan veel geleerd en het lijkt me leuk om dat in de praktijk uit te oefenen. Brandweerman zijn blijft natuurlijk gevaarlijk, maar daar zit ik niet echt over in. Ik vind het mooi dat ik zo mijn medemens kan helpen en branden kan blussen.”

Heb jij ook een leuke hobby? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

Reacties (19)

monkey
correspondent
Quote bericht
aantal posts:144

kik ik zou het ok wille alleen ik heb geen tijd

smurfje
journalist
Quote bericht
aantal posts:1570

goed zo!!!!!

vrijwillig??!!!?!?!

 D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
IkBenWieIkBen
journalist
Quote bericht
aantal posts:2239

 

coratjuh
bezorger schreef op dinsdag 1 april 2008 - 13:55

 

in sliedrecht was er bij de jeugdbrandweer een pyromaan..

 


Oeps..

willemiek
bezorger
Quote bericht
aantal posts:2

 

coratjuh
bezorger schreef op dinsdag 1 april 2008 - 13:55

 

in sliedrecht was er bij de jeugdbrandweer een pyromaan..

 


he daniel

leuke hobby heb jij zeg

volgens mij ken ik jou

je heb nu lekker vakantie toch

of werk je ???

willemiek

«  1  2