Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Vrouw en carrière

  In onze gezindte krijg ik altijd het idee dat de vrouwen zo snel mogelijk moeten trouwen en achter het aanrecht moeten staan. Ik wil graag naar de universiteit en dan wil ik het liefst carrière maken. Dat betekent niet dat ik niet wil trouwen of geen kinderen wil, maar het liefst zou ik eerst een tijdje willen werken en dan gezin en werk combineren. In de Bijbel staat toch dat je je talenten moet gebruiken?

  Wat is het een voorrecht dat je goed kunt leren. Dan heb je van de Heere meer talenten gekregen dan een ander. Ik kan het goed begrijpen dat je verder wilt leren en dat je dan werk wilt zoeken dat bij je past. Dat mag.

  Tegelijkertijd wil ik graag een paar goede woorden met je spreken over het gezin. Als een vrouw trouwt en kinderen krijgt, ontvangt ze, met haar man, een grote zegen van de Heere (Ps 127:3). Bij die zegen hoort een opdracht, die beide ouders van de Heere krijgen. Dat is de opdracht om de kinderen op te voeden in de vreze des Heeren (zie Deut 6:7 en ook het huwelijksformulier). Zo’n opvoeding vraagt in onze moeilijke en verwarde tijd heel veel. Wat is het dan fijn als je van de Heere talenten hebt gekregen die je wilt besteden aan het gezin. Dat sluit heel mooi aan bij de gelijkenis van de talenten. Die gelijkenis heeft namelijk niets te maken met zo snel mogelijk carrière maken. Het gaat er in deze gelijkenis om hoe we onze talenten „tot de meeste stichting van anderen” kunnen besteden, zoals de kanttekenaren zo mooi opmerken. Zullen we samen afspreken heel positief over het gezin te blijven spreken?

  Het doet me altijd goed als ik moeders tegenkom die zich echt willen geven aan hun gezin. Ik ben er vast van overtuigd dat de Heere daar Zijn zegen over geeft. In de praktijk zie je vaak dat dit hechte gezinnen zijn. Aan de andere kant zie je dat gezinnen waarvan vader en moeder altijd maar weg zijn en werken, vaak als los zand aan elkaar hangen.

  Zet de gedachte van je af dat een vrouw die kinderen krijgt en stopt met werken achter het aanrecht gaat staan. Eigenlijk is dat een heel lelijke gedachte die de wereld aan ons opdringt, maar die niet in de Bijbel te vinden is.

  Ten slotte, het is voor jou redelijk duidelijk wat jij wil. Vraag in de eerste plaats maar veel wat de Heere met je leven wil. Dat geeft veel meer rust dan al onze plannen.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (12)

  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  Studeren/werken, getrouwd zijn en kinderen krijgen/opvoeden is heel goed  te combineren, als je er maar met zn tweetjes duidelijke afspraken over maakt, zodat je man/vrouw en evt. kinderen niks tekort komen.

  Dat, als er kinderen zijn, één van de ouders minder werkt dan de andere ouder, lijkt mij wel goed. Op die manier kan er veel aandacht aan hen geschonken worden. Maar opvoeding en verzorging van het huishouden/gezin, vind ik een taak van man en vrouw en zeer zeker niet grotendeels van de vrouw of grotendeels van de man.
  gd
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Trijntje
  correspondent schreef op maandag 31 maart 2008 - 11:19

  Studeren/werken, getrouwd zijn en kinderen krijgen/opvoeden is heel goed  te combineren, als je er maar met zn tweetjes duidelijke afspraken over maakt, zodat je man/vrouw en evt. kinderen niks tekort komen.

  Dat, als er kinderen zijn, één van de ouders minder werkt dan de andere ouder, lijkt mij wel goed. Op die manier kan er veel aandacht aan hen geschonken worden. Maar opvoeding en verzorging van het huishouden/gezin, vind ik een taak van man en vrouw en zeer zeker niet grotendeels van de vrouw of grotendeels van de man.


  Het gaat er niet om wat jij vindt maar om wat de Bijbel ons zegt.

  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  gd
  bezorger schreef op maandag 31 maart 2008 - 13:35

  Het gaat er niet om wat jij vindt maar om wat de Bijbel ons zegt.

  Klopt, dat geloof ik ook. Maar de Bijbel vergt interpretatie, omdat niet alle verzen evenn duidelijk zijn, en die interpretatie kan verschillen.
  Uit teksten uit de Bijbel leid ik niet af dat vrouwen snel moeten trouwen, kids moeten krijgen en (alleen of grotendeels) moeten opvoeden en dat werken hen niet is toegestaan. Vandaar mijn vorige post, waarin ik slechts mijn mening geef.

  Dat het krijgen van een gezin een gave van God is voor zowel vrouw als man, is voor mij wel duidelijk. Je krijgt het van God, maar daarmee ook een verantwoordelijkheid: namelijk het opvoeden van de kinderen; een taak die je als ouders hebt, beide ouders.
  Akire
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:36

  Trijntje, helmaal mee eens! Hoewel man en vrouw niet gelijk zijn (dat kan je alleen aan de buitenkant al zien ;)) kan ik in de Bijbel niet vinden waarom ze niet gelijkwaardig zouden zijn! Dus waarom moet een vrouw trouwens, snel kids krijgen en er vervolgens de hele week voor thuis blijven??

  Als je kinderen krijgt (want het is wel krijgen, niet nemen ofzo) dan ben je er samen verantwoordelijk voor! Dus samen afspraken maken! En of je kinderen mag uitstellen om eerst carrière te maken, dat weet ik ook niet zo goed. Ligt er ook aan waarom je het doet: alleen voor jezelf 'carrière' vind ik een beetje egoïstisch. Maar zoals de vragensteller zegt: je mag zeker je talenten gebruiken! En sommige vrouwen hebben die op het terrein van 'zorg', nu dat komt dan mooi uit. Maar zelf heb ik ook meer talent op het gebied van management / leidinggeven. Dan hoef ik dat toch niet op te geven?!

  Jammer dat ds. De Heer zo weinig direct ingaat op de vraag, maar alleen het bekende 'liedje afdraait' over de rol van de vrouw.

  muisjuh
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:129

  Akire
  bezorger schreef op maandag 31 maart 2008 - 15:26

  Jammer dat ds. De Heer zo weinig direct ingaat op de vraag, maar alleen het bekende 'liedje afdraait' over de rol van de vrouw.

  Inderdaad! Laat vrouwen gewoon werken. Je hoeft toch niet gelijk te trouwen? Tja, 'vraag eerst maar wat de Heere wil'.. Maar misschien wil Hij wel dat we onze talenten gebruiken? Ik snap de vragenstelster heel goed! En 'gd'...heb jij dan soms geen eigen mening? Ik vind de plannen van de vragenstelster heel goed juist..eerst wat werken en dan gezin en werk combineren. Doe je best!
  tillly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:151

  tuurlijk mag je werken!! hallo we leven in de 21e eeuw hor!! doe ff normaal zeg... of dat vrouwen niet mogen werken.. tss. vroeger was dat idd zo ja de vrouwen een soort baar-  poets en boenmachine maar das nu echt wel anders hor...
  Susannah
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  Ik snap alle reacties heel goed. Als vrouw kun je heel graag je werk doen en er ook heel goed in zijn. Het is logisch dat je dan je werk wilt blijven doen. Toch denk ik niet dat je je werk boven je gezin mag stellen. Het is wel zo dat je man ook verantwoordelijk is voor je kind(eren), maar volgens mij is het meer eigen aan een vrouw (omdat God dat zo geschapen heeft!) om voor de kinderen te zorgen.

  Wanneer je zegt wel kinderen te willen maar ook te willen blijven werken, lijkt het net of je je kind wel accepteert, maar er verder ook geen last van wilt hebben. Natuurlijk mag je jezelf wel blijven ontplooien en mag je ook aan jezelf denken. Maar is dat niet mogelijk als je je werk opgeeft? Kinderen heb je niet voor jezelf, maar zij zijn een geschenk van God, een geleend pand waar je voor moet zorgen. En wil je dan die verantwoordelijkheid overdragen aan een ander?

  Rody
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:71

  Jongens, of waarschijnlijk: meiden, wat doen jullie negatief over het huisvrouw/moeder zijn! Er is geen dankbaarder taak te bedenken dat het zorgen voor je eigen gezin. Ik spreek uit ervaring dus spring niet direct op de kast.Ik zeg niet dat je geen betaalde baan mag hebben. Wel zie ik in de praktijk dat het de meeste ouders erg tegen valt. Je kunt nog zulke goede afspraken maken met oppas en dergelijke, het is vaak toch een gehaast en gestress en dat merken en voelen kinderen en daar reageren ze op. Direct, maar ook op de lange termijn .Het gaat me niet direct om het huishoudelijke werk dat in het gedrang komt, al is dat zeker niet onbelangrijk, maar een kind heeft veel en echte aandacht nodig, en daar moet je tijd en energie in stoppen. Wanneer je gewerkt heb  is logischerwijs je energie wel een beetje op, toch? Dan even over het gelijkwaardig zijn: dat zijn we inderdaad! Ds. de Heer ontkent dat toch ook niet? Man en vrouw zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk! Ze zijn als man en als vrouw geschapen. En je kunt hoog en laag springen: man en vrouw hebben ook verschillende kwaliteiten! Door de Heere ingeschapen. En die van de vrouw zijn bijv. het zorgen en besturen van haar gezin. Lees Spreuken 31 maar eens. Een man mag van goede wil zijn, en ik wil niet alle mannen over 1 kam scheren, maar zijn kwaliteiten liggen toch vaak op een ander vlak. Ik hoor vaak, ook onchristelijke,vrouwen klagen over hun man die niet aan hun verwachtingen/afspraken voldoet als hij thuis is bij de kinderen en zij werkt. Ik zeg niet dat het niet goed kan gaan, maar het is niet de ideale situatie. Verder moet je het vrouw en moeder zijn niet zien als een 'moeten', je hoeft geen afgestomt sloofje te worden, vastgeroest achter het aanrecht. Je blik mag best naar buiten gericht zijn, en je moet zeker weten wat er allemaal te doen is in de maatschappij, daar kun je je kinderen weer mee van nut zijn. Kortom, je moet zo veelzijdig zijn in het managen van je gezin, dat je heel veel kwaliteiten nodig hebt om het goed te doen. En je salaris? Allereerst mag (moet) je bidden om de zegen van de Heere, en dan zul je liefde, warmte en dankbaarheid oogsten! En als het goed is krijg je ook geen ontslag....                                                                                                      

  Ds. de Heer; bedankt voor uw reactie, het heeft me goed gedaan. Ook ik vergeet wel eens te kijken naar het mogen zorgen voor onze kinderen en voor mijn man, en dan wordt het zo stiekemweg toch een moeten....

  the_flying_dutchman
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:41

  typisch een vrouw...
  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  @ Rody, ik ben blij dat jij blij bent met hoe het er bij jou aan toegaat. Mooi om te lezen.

  Voor kinderen zorgen zal ongetwijfeld een prachtige taak zijn, ook zeer zeker geen eenvoudige, maar ik vind wel dat ik die keus zelf moet maken. Als ik besluit (deel- of voltijd) te gaan werken, dan betekent dat niet dat mijn evt. kids aan een oppas oid worden overgelaten. Die tijd die ik niet thuis ben zorgt mijn evt. man dan voor hen en de tijd die hij niet thuis is, doe ik dat. Een dagje naar een kinderopvang oid kan naar mijn mening geen kwaad, omdat ik het goed vind als kinderen met allerlei kinderen leren omgaan. Maar ze overal droppen omwille van een carriere vind ik maar niks.

  Gelukkig ken ik geen mannen zoals jij beschrijft. Ik ken alleen mannen die dolgraag veel in de opvoeding voor hun kids willen betekenen en het helemaal niet zien zitten als hun vrouw fulltime voor hen zorgt/huishouden doet.

  'Het is niet de ideale situatie' is nonsense. Jij mag dat vinden, maar presenteer het niet als feit, want dat is het niet.

  gd
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  @Trijntje

  'Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie jij bent'

  Jammer dat tegenwoordig 'ik' het laatste woord heeft!

   

  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  gd
  bezorger schreef op woensdag 2 april 2008 - 15:11

  @Trijntje

  'Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie jij bent'

  Jammer dat tegenwoordig 'ik' het laatste woord heeft!

   


  Je lijkt iets te citeren, maar ik weet niet wat. Ik vind reacties natuurlijk prima, maar de jouwe zijn zodanig geformuleerd dat ik er nauwelijks iets mee kan. In die zin dat ik ze niet goed begrijp.

  Je lijkt ook te suggereren dat ik mezelf het laatste woord gun. Als je dat inderdaad bedoelde, dan zou ik je willen vragen dat terug te nemen. Dat is namelijk niet juist. Ik geloof dat God de Eerste en de Laatste is.