Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Blaren krijgen van een harp

  Het is groot, het heeft snaren en het bespelen ervan is de grootste hobby van Janita Hoogendoorn (17) uit Meteren. „Maar ik wil geen beroepsharpiste worden.”

  Hoe aan gekomen? „Ik wilde altijd al graag een instrument bespelen. Eind 2006 ben ik op harples gegaan. Na een jaar ben ik ermee gestopt, omdat ik in mijn examenjaar zat en het veel te druk had met school. Nu zit ik op het Hoornbeeck en heb ik de tijd ervoor. Vorige week heb ik een eigen harp gekocht, tweedehands. Donderdag begin ik met de lessen, bij mijn vroegere harpdocente.”

  Leuk? „Ik vind de klank van een harp heel mooi. Het instrument heeft echt uitstraling. Als ik huiswerk maak en ik ben het zat, is het lekker om even harp te spelen.”

  Tijd? „Ik oefen minstens een uur per dag. Moeilijke muziekstukken wil ik wel goed kunnen spelen. Om de week krijg ik drie kwartier harples. Dan leer ik stukken te spelen: op welke noten ik moet letten en hoe de snelheid en het ritme van de stukken in elkaar zitten.”

  Kosten? „Voor mijn harp heb ik ongeveer 950 euro betaald. Hij was heel goedkoop omdat hij oud was en een klein beetje beschadigd. Normaal kost een tweedehands harp wel 1100 of 1200 euro. En met een nieuwe harp zit je tegen de 1800 euro aan. De lessen kosten 16,50 euro per drie kwartier. Ik heb wat reservesnaren voor mijn harp gekocht: die kostten ongeveer 100 euro.”

  Nadelen? „Als je net begint, krijg je wel wat blaren. Maar dat gaat wel over.

  Het is ook vervelend als ik net aan het spelen ben en er knapt een snaar. Dan moet ik die er weer op zetten.”

  Met wie? „Mijn moeder en zus spelen orgel. Ik begeleid hen met de harp. Dan zingen we er ook bij. Ik heb een vriendin die al heel lang harp speelt. Met haar wil ik ook wel eens samen spelen.”

  Wanneer? „Vooral ’s avonds. Soms ook als ik uit school kom, maar dan moet ik nog kranten bezorgen. Dat lukt dus niet altijd.”

  Toekomst? „Ik wil geen beroepsharpiste worden, maar wel soloconcerten geven of met koren meespelen. Daar moet je wel zelf achteraan, want ze komen je niet vragen als harpiste. In de zomer organiseert mijn harpdocente voor al haar leerlingen een klein concertje bij een van ons thuis. Het geld is voor een goed doel. En als ik beter word, wil ik ook een grotere harp kopen. Maar dat duurt nog wel een jaar of vijf. Daar moet ik eerst voor sparen, want die kost zo’n 10.000 euro.”

  Reacties (2)

  ikki
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:106

  leuk

  harpspelen lijkt me ook wel leuk

  mr het is wel duur dus

  grx my

  monkey
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:144

  k'vind saai