Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Wanneer ben je bekeerd?

  Ik heb een vraag over bekering. Jezus zei Zelf dat er in de eindtijd velen menen dat ze naar de hemel gaan, terwijl ze er nooit komen. Ik zie bij ons in de gemeente een vrouw die zich heel haar leven heeft ingezet voor God en niet bekeerd is. Een ander huppelt als het ware de kerk uit en meent bekeerd te zijn (vgl. 2 Kor. 7:10). Ik zie de bekering trouwens niet als een stappenplan waar je je aan moet houden. Mijn grote vraag is: Wanneer ben je bekeerd?

  Er buitelt nogal wat over elkaar heen, jonge vriend. Je hebt gehoord wat de Heere Jezus zei, je ziet twee voorbeelden voor je en je hebt zelf ook je gedachten over de bekering. Mag ik je eerst een raad geven? Laat het meeste van wat je noemt los. Je kunt helemaal vastlopen op de voorbeelden van anderen. Je schiet er zo weinig mee op. Een uitdrukking als ”stappenplan” helpt je ook niets, want ze komt nergens in de Bijbel voor. Dan blijft over de uitspraak van de Heere Jezus (Matth. 7:22, Luk. 13:26). Wat is dat een ernstig woord! Met liefdevolle bewogenheid zegt Jezus: Denk eraan, je hebt maar één ziel, je kunt je maar één keer bedriegen en veel mensen doen dat ook. Als ik mijn bedrieglijke hart leer kennen (Jer. 17:9) zal het een wonder zijn als ik me níet bedrieg.

  Nu je grote vraag: Wanneer ben je bekeerd? Echt bekeerd zijn Gods kinderen als ze sterven. Dan eindigt de weg van het afsterven van de oude mens en de opstanding van de nieuwe mens (Heid. Cat. zondag 33). Die weg is begonnen in de wedergeboorte (Joh. 3:3, 1 Petr. 1:3). Dan begint ook de droefheid naar God. Daarom ben ik blij dat je de tekst uit 2 Korinthe 7 aanhaalt. Als God je bekeert -dat kan nog, want de Heere werkt (Joh. 5:17)- dan word je bedroefd. Waarom? Dan leer je de werkelijkheid zien, namelijk dat je om eigen schuld God kwijt bent. Daar begint het mee. Onthoud de orde maar: Godskennis, zelfkennis, Christuskennis. Rust niet voordat je dat persoonlijk mag kennen. We hebben allemaal een Borg nodig, al het andere valt weg.

  Wil je meer weten over de bekering? Lees veel in Gods Woord, bijvoorbeeld de gelijkenis van de verloren zoon. Lees onze belijdenisgeschriften, bijvoorbeeld Dordtse Leerregels III/IV. Lees goede boeken over de bekering, bijvoorbeeld Th. Boston ”Berouw”, Th. Watson ”De waarachtige bekering” of prof. G. Wisse ”De droefheid naar God”. De Heere zegene deze middelen tot waarachtige bekering.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of stuur een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (7)

  Meish-16
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:147

  Het is toch eerst zelfkennis en dan pas Godskennis?
  riet
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  nej, je moet God eerst kennen en dan jezelf.

  want iemand die je niet kent kan je ook niet vertrouwen dusz..

   

  streepe
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:77

  mooi

  leren oncristelijke mensen misschien ook wat van de HEERE

   ik ben lief
  streepe
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:77

  streepe
  bezorger schreef op maandag 28 januari 2008 - 16:33

  mooi

  leren oncristelijke mensen misschien ook wat van de HEERE

  vin ik ook
   ik ben lief
  claartje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:87

  riet
  bezorger schreef op maandag 28 januari 2008 - 15:07

  nej, je moet God eerst kennen en dan jezelf.

  want iemand die je niet kent kan je ook niet vertrouwen dusz..

   


  idd
  _Faith_Hope_Love_
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:39

  Kijk eerst eens naar de Bijbel, wat God zelf zegt over bekering. Dan kan je nog voor verrassingen komen te staan:

  Rom. 10: 9,10 Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God Hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered. Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered

  Rom. 10:13 Ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered.

  1 Joh. 5:1 Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren.

  Joh. 5: 24 Ik verzeker u: wie luistert naar wat Ik zeg en Hem gelooft die Mij gezonden heeft, heeft eeuwig leven; over hem wordt geen oordeel uitgesproken, hij is van de dood overgegaan naar het leven.

  ----------------------------------------------------------------
  Bijzonder he? Mij valt het elke keer weer op, hoe moeilijk mensen het vaak maken: je moet eerst dit, eerst dat, dan zus, dan zo. Terwijl het in Gods Woord toch zo eenvoudig staat.


   

  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  streepe
  bezorger schreef op maandag 28 januari 2008 - 16:33

  mooi

  leren oncristelijke mensen misschien ook wat van de HEERE


  misschien wel, maar jmmr at die vaak niet komen op een "refo" site...