Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Moeilijke preken begrijpen

  Ik vind het best moeilijk om de preken en de catechisatie te begrijpen. Wat moet je daaraan doen?

  In je vraag proef ik twee dingen waar ik blij mee ben. Je wilt de preken en de catechisatie graag begrijpen én je wilt de dominee en de ouderling niet de schuld geven als je het moeilijk vindt. Misschien -ik hoop het- bid je wel veel of de dominee eenvoudig mag preken en de ouderling duidelijk is op de catechisatie. Zij hebben de hulp en de leiding van de Heere zo nodig!

  Wat moet je zelf doen? Begin met na te denken waarom de preken moeilijk te begrijpen zijn. Dat is onze eigen schuld. Door onze zonde zijn we verduisterd in het verstand (Ef. 4:18), we begrijpen de dingen van Gods Koninkrijk niet (1 Kor. 2:14). En juist daarover gaat de preek en de catechisatie. Begin maar met de Heere te belijden dat je geestelijk blind bent en smeek Hem om het licht van Zijn Geest. Dit geestelijke licht hebben ook Gods kinderen nodig (Ps. 119:18). Wat is het een wonder dat Christus als de hoogste Profeet de verborgen raad en wil Gods van de verlossing heeft geopenbaard (Heid. Cat. Zondag 12). Bid veel om een plaats op Zijn leerschool. Daar wil Gods Geest zondige en dwaze mensen brengen. Wat een wonder is dat.

  Ik wil je ook op je eigen verantwoordelijkheid wijzen. Doe er alles aan om de preken te begrijpen. Lees veel in je Bijbel. Niet gehaast, maar rustig. Gebruik de Statenvertaling. Daar preekt de dominee ook uit. Bovendien is dat een betrouwbare vertaling. Helaas geldt dat niet voor modernere vertalingen, al zijn die misschien gemakkelijker. Lees de kanttekeningen voor uitleg en zoek de verwijsteksten in de Statenvertaling op.

  Lees de catechismuszondag vast door die zondagavond aan de beurt is, met de verwijsteksten of een catechismusverklaring. Je zult echt merken dat de preek beter te volgen is als je zulke hulpmiddelen gebruikt. Dat geldt ook voor de catechisatie.

  Doe er alles aan om op zondag fris in de kerk te zitten. Ga op zaterdagavond op tijd naar bed. Als je moe bent, kun je je aandacht niet bij de preek houden. En, zei ds. Smijtegelt vaak, span je in om de preek te volgen. Vermijd wat afleidt. Ga gewoon bij je ouders in de kerk zitten. Vrienden leiden gemakkelijk af. Bedenk vooral dat de kerk de werkplaats is van de Heilige Geest. Daar gebeuren wonderen van genade. Bedel in de kerkbank maar om dat wonder dat je niet missen kunt op reis naar de eeuwigheid.

  Ds. J. M. D. de Heer

  Heb jij een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief.

  Reacties (14)

  Rody
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:71

  Ds. de Heer heeft mijns inziens genoeg geantwoord, toch nog een kleine aanvulling: Er zijn boekjes (te koop of bij de chr.bibliotheek) waarin bovenstaande zaken op betrouwbare wijze aan jonge mensen wordt uitgelegd. De schrijver is H.van Dam en de titels zijn: Zijn verbond gedenken (de twee verbonden aan jongeren uitgelegd),Houvast (de gereformeerde leer kort en eenvoudig uitgelegd), en Door U alleen (de Dordtse leerregels, in hedendaags Nederlands, toegelicht voor jongeren). Dit zijn geen dure boekjes en kunnen je helpen bij het begrijpen van de preek / catechisatie. Succes!
  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  Waarom wordt er bij gereformeerden zoveel waarde gehecht aan de catechismus? Wat is het exacte nut ervan?

  Rody: mooi, die tips van die boekjes, maar die zouden mijns inziens niet nodig moeten zijn om de preek van een dominee begrijpelijk te maken; die moeten van zichzelf al begrijpelijk zijn.

  mam
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  Trijntje
  stagiair schreef op maandag 7 januari 2008 - 10:57

  Waarom wordt er bij gereformeerden zoveel waarde gehecht aan de catechismus? Wat is het exacte nut ervan?

  Rody: mooi, die tips van die boekjes, maar die zouden mijns inziens niet nodig moeten zijn om de preek van een dominee begrijpelijk te maken; die moeten van zichzelf al begrijpelijk zijn.

  Dat is een extraatje naast de Bijbel! Het is een leerdienst, waardoor we meer inzicht mogen krijgen in de wegen en dienst van de Heere! Door de werkingen van de Heilige Geest hebben onze "vaders" dit mogen optekenen en is het ons nagelaten! Wat een mooi iets he??
  Jen
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:56

  Omdat in de catechismus belangrijke dingen van het christelijke geloof worden uitgelegd en toegelicht, zoals 'wat gelooft een christen' en 'wanneer ben je een christen' enz. Zeer belangrijk dus!!   
  het-doet-pijn-als-je-verkering-uitgaat
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:645

  goed antwoord vvan Ds. De Heer
  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  Jen
  bezorger schreef op maandag 7 januari 2008 - 15:54

  Omdat in de catechismus belangrijke dingen van het christelijke geloof worden uitgelegd en toegelicht, zoals 'wat gelooft een christen' en 'wanneer ben je een christen' enz. Zeer belangrijk dus!!   

  Ik heb zojuist via internet de catechismus een beetje doorgebladerd; ik kan er eerlijk gezegd niet erg vrolijk van worden. Een hoop onbegrijpelijke vragen, per zondag ingedeeld...ik snap er eerlijk gezegd niet zo veel van. (ik ben niet gereformeerd, dus ik kan me ook niet in alle antwoorden vinden).

  Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om te weten waar je als christen zijnde in gelooft en hoe je tot eer van God kunt leven, daarom lees ik de Bijbel, bid ik tot Hem en ga ik naar de Kerk. Bijbelstudies vind ik erg handig, maar dit zou ik niet zo snel gebruiken denk ik...
  ILJ-4-ever
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:226

  Ik moet zeggen dat het ook per dominee verschild. Bij de ene dominee kan ik heel goed opletten, omdat hij een makkelijk alledaags taalgebruik heeft en toch gewoon de statenvertaling gebruikt. Een andere dominee gebruikt heel moeilijke taalgebruik, zodat de bijbel mij nog niet duidelijker wordt!!

  God bless you
  bLoNdJuHmOi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  Goed dat deze vraag gesteld wordt, hier heb ik ook vaak last van. Ds. de Heer, bedankt voor  uw antwoord. Al weet ik niet of ik dat kan gaan doen, waar een wil is, is een weg. maar die hebben we van nature niet..
  Lisanne95
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:128

  Onze dominée doet et gelukkig nii zo moeilijk......
  doly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:191

  nou ik vidn de preken van DS. de Heer zoiezo erg duidelijk!!!! maar als je met een duffe kop in de kerk zit kun je echt niet opletten gister ook kwas erg laat naar bed gegaan en kon mijn aandacht gewoon niet bij de preek houden dus conclusie:  op zaterdag avond "VROEG"naar bed

   doe wel en zie niet om!!
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @Blondjuhmoi (or whatever)

  Dat slaat echt nergens op...op zo'n manier je eronder uit praten...je moet het gewoon doen! Niet zeuren dat je geen wil heb, maar vertrouwen op God dat Hij je wil helpen. En dat wil Hij dus moet het ook lukken!

  boerinnetje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:563

  gelukkig preekt onze dominee erg duidelijk, maar soms hebben we ook wel eens een dominee die wat minder duidelijk preekt. dan zijn die tips heel handig.
   Hoe heerlijk is het toch om niets te doen en vervolgens daarvan uit te rusten!!!
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  goed en fijn uitgelegd!
  _Faith_Hope_Love_
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:39

  Vreemd eigenlijk dat deze vraag vooral onder jongeren van de gereformeerde gemeenten leeft.
  En dat ds. de Heer de verantwoordelijkheid alleen bij de jongere zelf legt. Met de uitleg dat het verstand verduisterd is.
  Maar waarom dan is deze vraag in andere kerken niet aan de orde? Is daar het verstand niet verduisterd? Of preekt de dominee daar gewoon begrijpelijk voor iedereen? Volgens mij ligt er een heel groot stuk verantwoordelijkheid bij de dominee, of de boodschap overkomt of niet.
  Ik vind niet dat je vooraf nog van alles hoort te lezen, voordat je naar de preek gaat luisteren. Een preek is juist bedoeld als uitleg. Het wordt dan wel heel ingewikkeld om voor de uitleg nog eens uitleg te lezen.
  Natuurlijk: Gods Geest werkt overal, maar ik vind het zeker de taak van de dominee om begrijpelijk en hedendaags te preken en niet in Statenvertaling-taal.