Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  ff serieus: Mag je zoeken naar geluk?

  Vraag
  Ik heb gesprekken met een hulpverleenster. Nu moet ik volgens haar zoeken naar dingen die ik leuk vind om te gaan doen en waar ik naar uitzie. Maar kan dat wel? Als we elk moment bereid moeten zijn om God te ontmoeten? Kun je hier dan zomaar plezier maken en van alles genieten?

  Antwoord
  Ik ga je vragen je Bijbel erbij te pakken. Lees eens Prediker 9:7-9. Je mag genieten. God heeft de mens zo geschapen dat de psyche van de mens het nodig heeft om ergens naar uit te zien en om ergens van te genieten. Als je geen perspectief meer hebt en als je nergens meer van kunt genieten, dan ben je ziek en als dat te lang duurt moet je naar de dokter.

  Dan Romeinen 14:6-9. De mens is geschapen om alles te doen ”in de Heere”: eten, drinken, genieten, verdrietig zijn, leven, sterven. Genieten van je gaven, van de bloemen, van je omgeving: in de Heere. Dan zit er in dat genieten iets van dankbaarheid, verwondering, verheerlijking van God.

  Dat kunnen we niet meer. Door de zondeval zijn we niet meer op God gericht, maar op onszelf. Moet je dan maar niet meer genieten? Als je het niet doet in de Heere? Andere vraag: Stop je met eten, omdat je zou moeten eten in de Heere? Nee. Op deze manier zoek je de oplossing aan de verkeerde kant. Je lichaam heeft voedsel nodig, je geest heeft vreugde en perspectief nodig. Maar je moet bidden of de Heere je oog op Hem richt, zodat je door genade mag genieten in de Heere.

  Dan zal genieten ook niet lichtzinnig of onmatig zijn, bijvoorbeeld door allerlei moppen te vertellen (Luk. 6:25b, met kanttekeningen). Maar dan kun je wel genieten van de mooie dingen in je leven: een relatie, het voedsel, de natuur, een mooi succes, een prachtig gedicht.

  Zonder geloof kan het niet. Je hebt het ware geloof nodig. Bid de Heere daar dagelijks om. Onderzoek Zijn Woord. Smeek of de Heere je op Zijn manier wil bekeren. De droefheid naar God kun je zelf echt niet maken door somber te zijn. Met geween en met smekingen zal Ik(!) ze voeren, zegt de Heere (Jer. 31:9). Dan zul je merken dat die droefheid naar God met een onverklaarbaar verlangen en een wonderlijke hoop is vermengd, door de liefde van God in Jezus Christus.

  Ik hoop dat je weer mag leren genieten. In de Heere.

  S. D. Post

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Lees meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

  Reacties (11)

  Margrietje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Volgens mij mag dat wel. Ik denk dat je hulpverleenster bedoeld dat je moet zoeken naar de dingen die je wél hebt. Mijn moeder heeft hernia gehad en toen kwam ze bij een (onchristelijke) fysiotherapeut. En toen zei mijn moeder op een keer tegen haar: "Ik kan ook helemaal niets meer." Zei antwoordde erop: "Moet je eens op een briefje schrijven wat je allemaal wél kan en wél hebt." Ik denk dat jou hulpverleenster ook zoiets bedoeld. Sterkte ermee!
  leen
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:635

  kdenk dat het ook wel mag jah
  leen
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:635

  en dat je ook moet zoeken naar het geluk in de Heere!!!
  Nova
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  Tuurlijk mag je genieten! Waarom zou God anders al die dingen geven waarvan je kan genieten (de goeie dingen dan, hé! Anders heeft dat genieten altijd nare nasmaak tot gevolg).
  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  1 Timoteüs 6 vers 17 (NBV): 'Draag de rijken van deze wereld op niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet in zoiets onzekers te stellen als rijkdom, maar op God, die ons rijkelijk van alles voorziet om ervan te genieten'

  We ontvangen juist alles van de Heer om ervan te genieten!

  Gjr
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:57

  God is genieten!

   

  wat bedeol ik?

   

  nou dta alles van God genieten is! wat is van God? Alles! je eigen leven, broodje met pindakaas, de musjes, alles!!! sta daar eens bij stil! geniet je wel waar God van je vraagt om van te genieten! is moeilijk hoor...:-( maar,,,!!!! daarmee niet onmogelijk!)

  ghvgdgvvb
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:39

  natiirlijk mag dat. tenminste dat denk ik. volgens mij staat er in de bijbel dat je tijd heb om de Heere te zoeken en tijd voor ontspanning.

   

  martjuhh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  ik vind dit een heel goed stuk

  en ik denk ook dat je zeker wel mag genieten

  maar, inderdaad, let op hoe je geniet

   copyright:martje
  vechtertje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:389

  leen
  redacteur schreef op maandag 17 december 2007 - 14:06

  en dat je ook moet zoeken naar het geluk in de Heere!!!
   
  daar ben ik het helemaal mee eens..!!! HIJ alleen kan helpen in alle dingen!

   Liefde in het kwadraat, is mij meer waard!
  tillly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:151

  volgens mij mag je zkr zoeken naar geluk en gelukkig zijn met wat je hebt maar God niet vergeten!
  Marjootje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:49

  Ik geloof dat ik je wel begrijp. Ik denk dat je best mag genieten en het geluk zoeken. Want dat staat ook in de Bijbel. Je hulpverleenster zegt dat omdat je 'mag' genieten van het leven. Je mag het geluk zoeken. Anders voel je jezelf echt ongelukkig. Door het genieten mag je ook de waarde van je leven gaan zien. Dat is echt belangrijk. Je vraagt je af of je het geluk mag zoeken en of je Jezus op elke plaats waar jij geluk zoekt kan ontmoeten. Dat is natuurlijk ook een punt. Je mag geluk zoeken, maar je moet wel rekening houden met God. Je kunt niet op alle plaatsen waar je denkt geluk te zoeken en te vinden ontmoeten. Bijvoorbeeld in de disco, je kunt daar het geluk zoeken, maar Jezus niet ontmoeten! Maar nog iets anders, als jij geluk zoekt, vind je dan ook echt geluk? Of lijkt het allemaal maar nutteloos en leeg. Ik kan je verder niets aanraden dan te bidden tot God, als je in een oprecht gebed tot hem bidt en je ogen gaan open, dan vind je echt het Ware Geluk, wat je alleen bij Jezus kunt krijgen.

  Heel veel sterkte, groetjes een meisje.

   Los je problemen zo geruisloos mogelijk op.