Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Psalmen zingen

    Mag je alle psalmen zingen? Als je psalmen zingt zoals Psalm 89:1, 73:12 en nog andere, zing je toch dat je eeuwig bij de Heere zal zijn. Mag dat wel als je onbekeerd bent? We weten niet of we bekeerd zullen worden, maar in de Bijbel staat wel dat niet iedereen bekeerd zal zijn. Ik weet heel goed dat we niet van de uitverkiezing mogen uitgaan, maar dit snap ik echt niet.

    Het een ontroerende, ja een aangrijpende gedachte. Er zijn miljoenen mensen die gezongen hebben: ’k Zal dan gedurig bij U zijn… En voor velen van hen is het nooit vervuld. Tallozen hebben al gezongen: Mijn God, U zal ik eeuwig loven… (Ps. 52:7). Er waren er zelfs onder die nooit enig verlangen hadden om tot eer van God te leven. Het was maar lippentaal.

    Mag je zulke psalmen meezingen? Zie de levietenkoren op het tempelplein staan. Onder leiding van de opperzangmeester zingen ze een psalm van David. Dan weer zingen ze de woorden van Asaf of Ethan. Waarom zingen ze deze psalmen? De Heilige Geest heeft David en de anderen gedreven om psalmen te maken. Daarin zingen de dichters over Gods werken, over hun noden, maar ook over hun geloofsverwachting.

    Enkele psalmen gaven ze aan de opperzangmeester, met de bedoeling om ze bij de tempeldienst te zingen. Ook dat deden ze door de leiding van Gods Geest. Zo zijn we aan de 150 psalmen gekomen. De Heere wil dat deze nog steeds in Zijn huis worden gezongen (Ps. 22:4). Niet alleen in de tempel, maar in alle kerken, waar ook ter wereld. Tot de jongste dag. Ja, tot in eeuwigheid zal Gods Naam bezongen worden.

    Het is dus de leiding van de Heere dat de psalmen in de kerk worden gezongen. Daarom is het zo erg als mensen aan deze psalmen niet genoeg hebben en allerlei gezangen in de kerk willen invoeren.

    Maar, vraag je nog, mag ik Psalm 89:1 meezingen? Het is een opdracht van de Heere. Hij is het zo waard dat Zijn Naam wordt verheerlijkt. Ik hoop dat je meezingt, met jaloersheid in je hart. Je zingt de woorden van Gods kinderen. Wat zijn ze gelukkig! Zij hebben een God voor hun hart en een Borg voor hun schuld. Zing dan maar, al is het met pijn in je hart omdat je dat alles mist. Zing maar met een gebed in je hart of je mag leren beleven wat je zingt. Dat kan nog. Dezelfde Geest Die David, Asaf en Ethan onderwees, werkt nog steeds.

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of stuur een brief.

    Reacties (19)

    abcdefg
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    "we weten niet of we bekeerd zullen worden, maar in de Bijbel staat dat niet iedereen bekeerd zal zijn.." Het is toch een opdracht van God dat je je bekeert tot Hem? Bekeert u! Actief!! En dan wil je met liefde zingen tot Zijn eer. Psalmen, Gezangen, Opwekking, als het maar tot Zijn eer is! Alsof alleen psalmen geinspireerd zijn door de Heilige Geest, dat geloof ik beslist niet. 

    Trijntje
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:597

    monet
    bezorger schreef op maandag 10 december 2007 - 17:46

    eekhoorntjhu
    bezorger schreef op maandag 10 december 2007 - 13:46

    ff serieus... Is het zingen van andere liederen dan psalmen in de kerkdienst zo erg? Zie hier:

    Kolossensen 3 : 16 Het woord van Christus wone rijkelijk in u, in alle wijsheid; leert en vermaant elkander, met psalmen en lofzangen, en geestelijke liederen, zingende den Heere met aangenaamheid in uw hart.

    Deze tekst lezende, zou ik niet durven te schrijven dat het erg is dat mensen andere liederen dan de psalmen willen zingen in de dienst...

    hoi,

    jemoet ook willen zien wat hier de culturele gewoontes zijn.

    wij vinden het oneerbiedig.

    En als gods volk maar ook andere mensen voelen dat het niet hoeft en niet kan met geestelijke liederen moet je dat ook kunnen accepteren.

    je zou toch zelf ook gek opkijken als er in een kerkdienst geestelijke liederen gezongen worden..

     

    probeer je te verplaatsen in andere mensen en niet alleen je eigen wil en mening door te zetten..

     



    Beetje een vreemde reactie Monet, vind ik. Eekhoorntjhu citeert uit de Bijbel en verbindt daaraan zijn /haar conclusie en mening. Vervolgens heb jij het over accepteren en eigen mening doorzetten. Heel vreemd, volgens mij ben jij degene die dat moet doen; getuige je reactie. Ik vind dat elke christen moet openstaan voor de manier waarop anderen christenen hun geloof belijden en God eren. Bedenk dat beiden (jij die alleen psalmen wil, en de andere die meer wil) dat doen uit eerbied voor God. Lees Romeinen 14 alstjeblieft :)

    Ik kan het zelf moeilijk begrijpen dat er mensen zijn die van mening zijn dat je alleen maar psalmen zou mogen zingen, maar dat neemt niet we dat ik dat accepteer. Ik weet dat ik Opwekking en liederen uit de liedbundel van met net zo veel ontzag voor God zing als psalmen. Ik weet dat iedereen zijn/haar keuze op dit gebied maakt, juist uit eerbied voor God.

    vicky
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    Psalmen in de kerkdienst, uitstekend.

    Was vorig jaar ergens ter kerke waar men eind oktober '"een vaste burgt is onze God zong, na het amen van de dienst, staande.

    Zo ook met koninginnendag: na het amen het wilhelmus.

    Deze kerk heeft ook enkele malen per jaar na de avonddienst een zanguur, met instrumenten, voor jong en oud. Geweldig om zo de gezinnen weer te stimuleren muziek te maken, te zingen tot Gods eer.

    lifeislikeadance
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:10

    Kol. 3:16

    16 Het woord van Christus37 wone rijkelijk in u,38 in alle wijsheid;39 leert en vermaant elkander, met psalmen40 en lofzangen, en geestelijke liederen, zingende den Heere met aangenaamheid41 in uw hart.42

    Dit betekent niet de lofzangen en geestelijke liederen die wij zo kennen. Maar hier worden gewoon de psalmen mee bedoelt. Dit kun je ook zien aan sommige 'titels' van psalmen. Als er bijvoorbeeld 'een lofzang' boven staat. En de geestelijke liederen zijn geloofk psalm 130- 137 ofzo ( die met een 'lied Hamaaloth' beginnen)

    Dit wist ik eerst ook niet hoor, maar hebk een keer in een preek gehoord (a)

    «  1  2