Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Bidden en Bijbellezen

  Twee vragen over bidden en Bijbellezen. Een jongere vraagt: „Hoe kunnen we biddend en met geloof de Bijbel lezen? Mijn gedachten dwalen zo snel af bij het lezen.” Een andere jongere las in een dagboek de vraag: „Kun jij ook zo bidden als de tollenaar?” Hij merkt daarover op: „Ik zou dat eigenlijk wel willen, maar dat vind ik dan zo nageaapt.”

  Wat kenmerkt het bidden van de tollenaar? Hij vernedert zich tegenover God; hij durft zijn ogen niet eens op te heffen naar de hemel. Hij is eerlijk over zichzelf; hij noemt zich zondaar. Hij voelt zich afhankelijk van Gods genade, want daar bidt hij om. Hij voelt zich onwaardig om tot God te spreken, want zijn gebed is heel kort.

  „Bidden als de tollenaar” houdt veel meer in dan de woorden van de tollenaar nazeggen. Als je zijn woorden gebruikt zonder zijn nederige houding, ben je alleen maar aan het na-apen. En dat is heel leeg. Het leidt ook heel snel tot afdwalende gedachten, want je hart is er niet bij betrokken. Het gebed van de tollenaar laat ook zien wat het is om met geloof Gods Woord te lezen. Waarom bad hij om genade? Omdat hij gehoord of gelezen had dat God graag genade bewijst. Hij heeft er dus op vertrouwd dat het waar is wat God zegt en dat God hem roept om te bidden om genade.

  Hoe bad hij om genade? Hij hield alleen maar zijn handen op; lege, vuile handen. Hij had niets, hij kon niets, hij greep niets. Hij moest alles van God ontvangen. Die lege handen laten precies zien wat het geloof is: het is (slechts) het middel om genade te ontvangen.

  Begrijp je dat wie op deze manier met Gods Woord bezig is en bidt, nauwelijks last heeft van afdwalende gedachten?

  „Maar als ik dat nu wel heb?” Wees dan praktisch en ga hardop lezen en bidden. Maar wees ook eerlijk: vertel vóór het lezen eerlijk aan de Heere wat je bezighoudt en hoe je over Hem denkt. Vertel Hem tijdens het lezen eerlijk wat Zijn woorden met je doen. En houd je handen maar op. Daar verdien je niets mee. Dat is niet in eigen kracht gaan geloven. Het is de enige mogelijkheid. En in die weg schenkt de Heere Zijn Heilige Geest, Die leert bidden, Die Gods genade toepast in je hart, Die licht werpt op al die dingen die nu zo duister voor je kunnen zijn.

  De tollenaar ging gerechtvaardigd naar huis. Hij had ervaren dat er nog Iemand met geopende handen stond: de God tegen Wie hij gezondigd had. Die wachtte hem op met handenvol genade.

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (3)

  flipenik
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:145

  geloof is moeilijk, want de wereld trekt ook!!!

   

  leen
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:635

  dat heb ik ook weleens jah,dat mn gedagten afdwalen, maar dat heeft iedereen denk ik wel, de duivel leid je ook af
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  sterkte rmee

   sgat ik hou van je voor altijd!!!