Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Negatief zelfbeeld

  Volgens anderen heb ik een negatief zelfbeeld. Ik heb hierover ook gesprekken met een hulpverleenster. Die zegt dat ik de negatieve gedachten moet proberen om te zetten in positieve. Maar moeten we dan niet gewoon naar onszelf toegeven wat we verkeerd doen en dat voor God belijden?

  Aan een negatief zelfbeeld moet je werken. God heeft ons geschapen tot Zijn eer. Als je iemand ziet ontwikkelen tot een gezonde persoonlijkheid is dat een reden Hem te loven. Die ontwikkeling kan stagneren, bijvoorbeeld door een negatief zelfbeeld. Dan word je, psychologisch gezien, niet zo’n gave jongvolwassene als de Heere bedoeld heeft. Een mooie bloem heeft soms verzorging nodig om tot bloei te komen. Als de bloem opengegaan is, kun je je verwonderen over de Schepper. Zo is het met mensen.

  Je hebt een gezond stuk zelfrespect en zelfwaardering nodig om te kunnen groeien. Je hoeft dan niet te denken: Wat ben ik goed, wat ben ik slim, wat ben ik vriendelijk. Maar je moet denken: Wat heeft de Heere mooie en unieke gaven in mij gelegd. Wat een wonder dat Hij me zo gemaakt heeft dat ik bijvoorbeeld een zorgzaam karakter heb. Daar kun je blij van worden.

  Zelfs na de zondeval heeft de Heere mooie dingen in mensen gelaten. Wat is Hij goed! Hij heeft die waardevolle eigenschappen, die jij als uniek mens hebt, aan jou geschonken. Wees dankbaar dat je ze mag gebruiken om voor je omgeving iets te betekenen. Het is belangrijk dat iemand je helpt om jezelf zo weer te zien.

  Dat is wat de Heere ons heeft gelaten. Nu hebben we ook iets over onszelf gehaald. De zonde. De zonde zorgt ervoor dat we die goede gaven in ons verkeerd gebruiken. Voor verkeerde doelen. Om andere mensen te kwetsen. Om God te onteren. Dat roept Gods toorn op. Dat moeten we ernstig overdenken en belijden voor de Heere.

  Probeer het geestelijke en het psychische te onderscheiden. Als iemand psychisch vastloopt, beïnvloedt dat zijn Bijbellezen, zijn geestelijke gedachten. Dan kan hij minder goed luisteren naar wat de Heere zegt. Daarom is het goed om te streven naar psychische gezondheid.

  Onze Schepper eren voor onze talenten en strijden tegen het verkeerde gebruik ervan, de zonde, dat kunnen we vanuit onszelf niet. De werking van de Heilige Geest is onmisbaar. Bid daarom zowel om Gods zegen over de therapie als om de werking van de Heilige Geest in je leven.

  S. D. Post

  Reacties (6)

  immetje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:365

  Probeer het geestelijke en het psychische te onderscheiden

  Goed verwoord. Je weet het meestal wel, maar om de goede woorden de weten om daarmee een ander te helpen, is best lastig!

  lie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:387

  Hier heb ik ook last van.... is heel herkenbaar, klopt wat er int artikel staat... maar tis wel heel erg moeilijk!!! Je komt er alleen niet van af....
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  tja,, is lastig  heb ik ook wel us ik ben eigelijk haast nooit tevreden met mezelf ,,, maar denk toch maar dat als God je beter had gewilt had Hij je zo geschapen! hij houdt van je! God heeft overal een bedoeling mee en iedereen die een kind van is weet eigelijk wel dat God jouw hartstikke mooi vind! zoals je bent!

  Kom tot de Vader,,, kom zoals je bent!  heel je hart, al je pijn is bij Hem bekent!

  Marilou
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:531

  Heb ik (volgens mij)gelukkig geen last van

  Gjr
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:57

  Probeer jezelf te blijven! de real one:)

  God heeft je als een mooie Parel gemaakt!

  moet je eens voorstellen, mmh hoef je niet voor te stellen, want is gewoon waar! God, die heeft mensen gemaakt naar ZIJN beeld! oftewel??? ja...

  WE LIJKEN OP HEM!!! probeer een te beseffen! Die machtige God van ons! daar lijken jij en ik op! Ja Groot is de Heer :-D

   

  ik weet hoe moeilijk het allemaal kan wezen! maar ik weet ook dat je God in Juist die momenten kan voelen, en ervaren! Smeek en bid erom!

   

  God Be with You!

  loesje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:170

  Pas op met zeggen: "daar heb ik ook last van."

  Iedereen heeft in de puberteit last van zulke gevoelens.

  Maar iemand met een écht negatief zelfbeeld... dat is wat anders!!!!!!!!!!!!!

   The only way to have a friend, is to be one.