Yord herfst logo
Home      Zoeken      

„Psalmen heel wat anders dan gospelliedjes”

RD-onderzoek: Michael W. Smith populair onder refojongeren

Ongeveer een derde van de reformatorische jongeren luistert naar gospelmuziek. Dat blijkt uit een RD-enquête onder 400 leerlingen op reformatorische scholen. Bij de laatste vraag van de enquête konden zij -zonder naam- hun persoonlijke opmerking kwijt. Een greep uit de reacties.

Sommige jongeren zijn uitgesproken kritisch over gospel. „Ik vind gospel echt verkeerd! Het is een beetje godsdienst met wereldse muziek. Ik geloof niet dat je zo de Heere kunt loven en dienen. De Heere heeft de psalmen gegeven en daar lees ik heel wat anders dan in die gospelliedjes”, schrijft iemand. Een ander: „Gospelmuziek is een soort popmuziek met een christelijke draai eraan. Dat vind ik niet echt kunnen.” Een derde: „Ik vind van gospelmuziek dat het alleen maar prijzen en loven is, maar je kan er ook wel eens iets anders in zetten dan alleen dat.” Weer een ander: „Ik vind het erg jammer dat men tegenwoordig steeds meer van die -vaak simplistische- liedjes wil integreren in de eredienst van onze kerk, die in zo’n lange traditie van onze voorvaderen staat. Moeten we dat soms weggooien? Ik dacht het niet!”

Sommigen hebben duidelijk voorkeur voor andere muziek. „Ik vind alleen orgelmuziek, panfluit en blokfluit mooi.” Of: „Ik hou van geestelijke liederen. Dat is echt m’n alles.”

Een aantal jongeren oordeelt kritisch-positief over gospel. „Ik luister wel naar gospelmuziek, maar ik denk niet dat alle nummers echt goed te keuren zijn. Ik luister er meer naar omdat ik daar een beter gevoel bij heb dan bij popmuziek, maar niet dat ik het heel erg aanprijs.” Een ander: „Gospel kan best goed zijn. Je moet alleen wel kritisch zijn, want zeker niet alles is goed.” Of: „Ik vind gospel niet heel mooi, maar er zijn wel mooie muziekstukken bij.”

Andere jongeren zijn juist enthousiast over gospelmuziek. „Sommige mensen denken dat gospel echt heel erg is, maar ga het dan maar eens luisteren. Dan denk je er heel anders over, denk ik. Ligt er ook net aan wat voor muzieksmaak je hebt.” Of: „De jongeren van tegenwoordig willen wat! Laat ze dan gospelmuziek luisteren!” Een derde: „Als je vaak naar gospel luistert, vind je popmuziek niet meer leuk.” Iemand tipt: „Kijk eens op YouTube (als je geen Kliksafe hebt) en dan Michael W. Smith intikken.” De Amerikaanse artiest blijkt uit RD-onderzoek ook onder refojongeren de meest populaire gospelzanger.

Voor veel jongeren is gospelmuziek te soft. „Zelf luister ik geen gospel omdat ik het popmuziek vind met een vroom sausje. Dan luister ik net zo lief popmuziek met gescande teksten.” Een ander: „Ik luister soms naar gospelmuziek, ik houd er niet echt van, luister veel liever naar dancezangeres Gwen Stefani.” Of: „Ik luister vooral niet-christelijke muziek. Chill en metal luister ik niet, hoor.” Weer een ander: „Ik vind gospel een buitengewoon saaie muziekstijl.”

Andere muziek is bij deze jongeren meer in trek. „Ik vind gospelmuziek maar achterlijk! Leve de gewone, normale muziek, pop en zo!” Of: „Geef mij maar hardcore enzovoorts.” Een derde: „Ik luister altijd naar muziek van deze tijd, en echt heel, heel soms naar gospel. Maar dat is bijna nooit.”

Reacties (23)

FrikFreak
correspondent
Quote bericht
aantal posts:102

Zelf heb ik jaren naar pop en rock geluisterd. Toen ben ik op internet bij een gospelzender terecht gekomen. Ik geloof dat God mij daar heen heeft gestuurd - ik heb gebroken met pop en aanbid God dagelijks met Gospel. Het is de moeite waard om het boek "More than Music" van BarlowGirl (een gospel-rock band) te lezen. Ze leggen in hun boek hun songteksten uit en waarom ze gospel spelen!!

Thank God dat Hij mij dagelijks (door Michael W. Smith, Rebecca st. James, BarlowGirl, en alle anderen) hernieuwt en inspireert.

janinekattenbroek
bezorger
Quote bericht
aantal posts:7

Ik ben het met irrum eens!!
meiske33
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Vroeger was klassieke muziek jaa wat zowat alle refo's luisteren of mooi vinden gewoon popmuziek mensen! men vond het niet kunnen in die tijd en kijk nu eens wie het luisteren.
sneeuwitje
bezorger
Quote bericht
aantal posts:10

jah maar waarom moet er dan altijd van die rare muziek bij.. is tog net popmuziek?? daar wordt de naam van God toch niet mee geloofd??

 

 

jaap-kaashoek
correspondent
Quote bericht
aantal posts:104

psalmen zijn inderdaad prachtige liederen met een prachtige ware tekst die je niet zomaar vind in de gospelcultuur van vandaag ik vind bijvoorbeeld bands als hilsong united veel te druk en onrustig. in mij ogen kan je met die muziek god niet loven. omdat het zo hard is dat je er gewoon gehoorschade van krijgt. Maar  Gerald troost vind ik bijvoorbeeld wel weer goed omdat ik hem kan verstaan en hij op een mooie manier zijn liedjes schijft en speelt. Wie de psalmen mooi vind of juist niet ga eens naar youtube en kijk eens naar de band sons of korah, die zingen de psalmen (in het engels) op een nieuwe manier. een hele mooie manier vind ik. als tip geef ik psalm 125.

groeten: Jaap Kaashoek

 Wie heb ik in de hemel behalve U? Behalve U Verlang ik ook niets op aarde. psalm 73 vers 25
ikreageer
correspondent
Quote bericht
aantal posts:180

die liederen zijn volges mij niet fout, maar er MIST wat!

GOD IS LIEFDE... zeker weten! maar GOD IS OOK RECHTVAARDIG... zeker weten!

laten we alle boodschappen meegeven in gospel...

 

janita
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

 

eliesse
bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 20:28

Irrum
bezorger schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 22:55

Haha, hier zal wel weer een megadiscussie over komen Laat ik maar beginnen..
Ik vind dat er in onze gezindte heel negatief en oppervlakkig over gospelmuziek gedacht wordt. Kijk eens verder dan je neus lang is. Zoek eens uit waarom jij gospelmuziek echt niet vindt kunnen! Heb je er gegronde redenen voor? Of zeggen je ouders: Wij vinden gospel niet goed.. En jij stemt er automatisch mee in? Ik denk dat het goed is om eens een aantal gospel teksten te bekijken en eens te checken of het echt zo onbijbels is. Meestal komen gospel teksten letterlijk uit de Bijbel. Bekijk eens teksten van Phil Wickam, Casting Crowns, Chris Tomlin, Jeff Deyo, Jeremy Camp, Delirious etc. Er zit namelijk een enorme boodschap in! Vergeet niet dat God aanbeden WIL worden met zang en muziek!! Dat heb ik niet van mezelf maar uit het Woord van God (<< Bijv. Psalm 150) Ik snap best dat niet iedereen voor Michael W. Smith kiest, maar er is zoveel keus in gospel muziek. Je bent niet soft als je in je muziekkeuze laat blijken dat God alles voor jou is!!
 
Ik ben het helemaal niet met je eens.
Ik vind gospelmuziek God onterend, ben het volledig met het artikel een popmuziek met een vroom sausje.
Ik vergeet niet dat God aangebeden wil worden met zang en muziek, maar dat kan ook door de psalmen die God gegeven heeft in Zijn Woord.
Ik geloof dat God niet aangebeden wil worden door zulke muziek.
Ik vraag me trouwens af of je zelf wel is zo iets meegemaakt hebt, mischien dacht je dan wat anders.
Ik namelijk wel.
In Gospelmuziek gaan ze er ook vanuit dat iedereen bekeerd is of word.
Vraag maar is aan iemand die echt in waarheid berouw over zijn zonde heeft wat die hier van vind.


heej  eliesse,

jij zegt dat je God ook kunt prijzen met psalmen en daar ben ik het volledig mee eens maar dat sluit helemaal niet uit dat dat ook met gospel kan. Ik ben zelf iemand die vaak gospel luistert en daar kan ik God ook heel goed mee prijzen! En ik heb in waarheid berouw over mijn zonde zoals jij het noemt en ik kan het geheel verantwoorden voor God. Ik luister echt niet alle gospel omdat hele drukke muziek gewoon niet mijn stijl is maar ik denk ook dat je er voorzichtig mee moet zijn om gospel helemaal af te kraken ik kan me mss wel indenken dat jij het niet vindt kunnen, maar je kan gospel luisteren ook niet veroordelen tot zonde!!!

grtz

janita
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

 

sneeuwitje
bezorger schreef op vrijdag 4 april 2008 - 20:11

jah maar waarom moet er dan altijd van die rare muziek bij.. is tog net popmuziek?? daar wordt de naam van God toch niet mee geloofd??

 

 


gelukkig is rare muziek een mening.... ik vind het geen rare muziek het zijn gewoon instrumenten die God ook gegeven heeft --> zie psalm 150 met popmuziek wordt de naam van God niet geloofd nee, maar wel met gospel! en dat kan ik je zeker uit ervaring vertellen....

xx.

«  1  2