Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Ouders eren ondanks mishandeling

  Hoe kan het dat ouders hun kinderen zo mishandelen dat ze met zelfmoordgedachten gaan rondlopen? Hoe moet je dan als kind met je ouders omgaan? Het gebod zegt wel: eert uw vader en uw moeder, maar dat is heel moeilijk.

  Als kind verlang je naar een vader en moeder die voor je zorgen, van je houden en je waarderen. In plaats daarvan word je verwaarloosd, vernederd of mishandeld. Je kunt denken dat het leven geen waarde meer heeft en dat je er maar beter een einde aan kunt maken. Hoewel dat begrijpelijk is, klopt het niet. De Heere gaf jou aan je ouders om je op te voeden tot Zijn eer en tot jouw zaligheid. Hij gaf er Zijn Zoon voor, opdat ook jij gered kunt worden. Zó waardevol is je leven. Dat mogen ouders hun kinderen in de opvoeding meegeven. Dát is hun belangrijkste taak.

  Hoe komt het dat ouders zo met hun kinderen omgaan? Daarnaar is al veel onderzoek gedaan. Want het is voor iedereen een onmogelijke werkelijkheid dat ouders hun eigen kinderen mishandelen. Meestal spelen meerdere factoren een rol. Ouders die hun kinderen mishandelen, voelen zich vaak onmachtig omdat ze niet weten hoe ze op een positieve manier met kinderen kunnen omgaan. Of omdat ze zich moeilijk in andere mensen kunnen verplaatsen en zich daardoor niet goed kunnen voorstellen wat kinderen prettig vinden en wat niet. En dat is dan meteen een derde factor: ouders die problemen hebben in het contact met andere mensen, rond financiën of gezondheid, zijn soms zo gestrest dat ze hun kinderen geen veilig thuis kunnen bieden.

  Wat ook de oorzaak van de mishandeling is, ouders zijn nooit te verontschuldigen. De Heere roept ouders ertoe op hun kinderen niet moedeloos of boos te maken (Kolossensen 3:21 en Efeze 6:4). Dat doen ouders echter wel als ze hun kinderen mishandelen of verwaarlozen. Daarover mag je je boos voelen. Maar, zo vraag jij dan: hoe kan ik dan mijn ouders eren, want dat vraagt God toch van mij? Het is goed om te bedenken dat eren niet hetzelfde is als vereren. Eren wil zeggen dat je je vader en moeder eert als mensen die de Heere aan je heeft gegeven om je op te voeden tot Zijn eer en tot jouw zaligheid. Maar als je ouders met geweld van je eisen dat je leeft tot hun eer of tot gemak, dan kun je hen daarin niet eren. Dat wil niet zeggen dat je hun dan met gelijke munt moet betalen, maar je mag hen er wel op aanspreken. Dat is moeilijk, want ouders die zich zo onmachtig voelen, kunnen zo’n gesprek vaak niet aan. Je loopt het risico dat ze in woede uitbarsten of je nog meer vernederen. Daarom kan het goed zijn om iemand te vragen je helpen. Breng je zorgen in het gebed bij de Heere en vraag Hem of Hij je de weg wil wijzen naar iemand die samen met jou kan kijken hoe de situatie in jullie gezin kan veranderen. Dat kan bijvoorbeeld jullie dominee, een ouderling, een opa of oma of een hulpverleningsinstelling zijn. Misschien denk je dat je je ouders dan te schande maakt. Je helpt er echter niet alleen jezelf mee, maar ook je ouders en je eventuele broertjes of zusjes!

  Nella van Dijke

  Reacties (6)

  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  dat is wel erg moeilijk sterkte
   ....love....
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  moeilijk

  veel sterkte ermee hoor

   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  -Caroos-
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:183

  inderdaad erg moeilijk! Sterkte als je in zon probleem zit! Ik snap dat je aan zelfmoord denkt! Maak een goede keuze!
  juud
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  dat is inderdaad heel moeilijk, sterkte ermee, en bidden we voor iedereen die dit moet meemaken?
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  moelijk...sterkte!!!!
  lie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:387

  Heel veel sterkte ermee!!!!!!!!