Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Bekering

    Ik lees vaak dat je God moet vragen om bekering. Maar nu lees ik in de Bijbel dat God zegt: Bekeert u… Is het niet zo dat als God zegt: Bekeert u, dat Hij direct (door genade) de kracht geeft om je zonden te belijden en een kind van Hem te mogen worden?

    Ik kan me je gedachte wel voorstellen. Vele malen lees je de oproep in de Bijbel: Bekeert u. Wat betekent zo’n oproep als ik me niet bekeren kan? Ik zeg tot een dove toch ook niet: Luister eens goed! Als we ons niet kunnen bekeren, waarom zegt de Heere dan: Bekeert u? Als God nu direct kracht geeft voor de bekering, ja, dan kun je begrijpen dat God zegt: Bekeert u.

    Maar is het zo belangrijk of ik je gedachte kan begrijpen? De vraag is: Staat het in de Bijbel? Ik heb het er niet in gelezen. Wat staat daar wel? God heeft ons geschapen om Hem lief te hebben, te dienen en te prijzen. Het is onze eigen schuld dat we daar niets van terechtbrengen. Wij hebben God in het paradijs verlaten. Daar stapt de Heere niet overheen. God zal, met eerbied gesproken, nooit vergeten hoe Hij ons heeft geschapen. Zo eist Hij ons terug.

    Hij ziet dat wij op de verkeerde weg wandelen; God ziet zelfs dat we niet eens berouw hebben over onze zonden. En toch roept Hij: Bekeert u; ga toch niet langer door op je zondige weg. Sta eens stil en denk erover na hoeveel onrecht je God aandoet. Heb er berouw over, breek met de zonde, vlucht tot de Heere en smeek Hem om genade.

    Kan ik me bekeren? Wil ik het eigenlijk wel? Ik hoop dat je eerlijk belijdt: diep in mijn hart voel ik dat ik het niet eens wil. Mijn verdorven hart wil liever vasthouden aan de zonde, mijn trotse hart wil niet buigen (Gen. 6:5). Velen vinden dat ze behoorlijk goed hun best doen en… hebben de bekering niet nodig (Luk. 15:7).

    God roept iedereen tot bekering. Maar God geeft niet iedereen de genade om zich te bekeren (Matth. 13:11, 2 Thess. 3:2b). Dat moeten we eerlijk zeggen. Lees de Dordtse Leerregels maar (hoofdstuk III/IV, artikel 9-10 en het slot van artikel 14). Word er niet boos om. Het is zo’n wonder dat God nog mensen bekeert. Ook jij, met je zondige hart, kunt bekeerd worden. Om de Heere Jezus wil. Roep veel met Jeremía: Heere, bekeer ons tot U, zo zullen wij bekeerd zijn (Klaagl. 5:21). Dat is een Bijbels gebed.

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

    Reacties (16)

    cokky
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

    Beste dominee de Heer,

    Waarom wijst u in deze, misschien wel allerbelangrijkste, levensvraag niet of nauwelijks op Jezus Christus?

     

    «  1  2