Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Examens verliepen probleemloos voor blinde Abke (18)

Voor Abke Kloosterman (18) uit IJsselmuiden zit de eindspurt er wel op. De blinde vwo-scholiere maakte vrijdag haar laatste examen, wiskunde, op de Pieter Zandt in Kampen.

Hoe was je voorbereiding? 
„Gewoon, veel leren. Ik heb geen extra informatie bij Bartiméus ingewonnen. M’n zus is ook blind en zij had al eerder examen gedaan. Ik wist al hoe het zou lopen.”

Hoe maak je de examens?
„Ik zit in een apart hokje omdat ik een computer en brailleregel gebruik. De examens staan op een cd. Die voer ik in en de computer ’vertaalt’ de tekst in braille. Soms laat ik stukken voorlezen door de computer.

Bij de vakken, zoals Engels en Frans, waar ik echt lappen tekst moet lezen, komt een docent. Die kan bepaalde stukken voorlezen en herlezen. Dat is beter dan dat de computer dat doet, omdat die wel eens fouten maakt en dat mag niet als ik citaten moet overnemen in de antwoorden.”

Hoe gaat het bij een vak als wiskunde?
„Er komt dan een staatsgecommiteerde. Die neemt de delen die ik niet kan lezen in braille, mondeling af. Zo ging het ook bij aardrijkskunde vanwege allerlei kaartjes en grafieken.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.