Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Examen Engels

 

Betalen met een microchip in je arm. Het kan inmiddels in nachtclubs in Barcelona en Rotterdam. Daarover gaat tekst 2 van het havo examen Engels. „Zo’n onderwerp is voor onze leerlingen dicht bij huis”, reageert J. J. Snijders, leraar Engels op het Rotterdamse Wartburg College. Hij haast zich: „Ik hoop natuurlijk dat ze er niet komen.”

Elf teksten met een leuke variatie aan onderwerpen, constateert Snijders over het examen. „Er zitten lifestyle achtige dingen in zoals internetdaten, betalen met de microchip en films, maar tekst 5 is een pittig, semiwetenschappelijk artikel uit de Financial Times over biotechnologie. Bij zo’n tekst zullen sommige leerlingen zich laten afschrikken door de vele moeilijke woorden. Ze gaan dan in de slaapstand. Zo van: Dit snap ik toch niet. Ze moeten echter proberen door die woordenbrij heen te lezen. Het gaat om de essentie van de tekst en die is goed te begrijpen.”

De taalexamens bevatten standaard een gatentekst: kandidaten moeten ontbrekende woorden invullen. Altijd weer een lastige klus, beaamt Snijders. „Daarom ben ik blij dat de examenmakers lijken te experimenteren met gatenteksten waar je maar één woord hoeft in te vullen, zoals in tekst 7 van dit examen. Dat komt minder bedreigend over.”

In tekst 11 worden zeven films gerecenseerd. Zes worden er afgekraakt, één aangeprezen. Welke? Het goede antwoord is de film ”Confessions of a Teenage Drama Queen”. Snijders wijst op een instinker: „De tekst kan je op het spoor zetten om de zin „On the whole a superior example of its genre” ironisch op te vatten. Dan zou het gaan om de beste film in een slecht genre, dus eigenlijk toch een slechte film. In dit geval is het een voordeel als je de tekst niet helemaal doorziet, dan heb je ook geen last van die instinker.”

Het woordenboek blijft onmisbaar bij de taalexamens. Snijders ziet leerlingen er dan ook regelmatig in bladeren. „Havisten en vwo’ers moeten bij Engels een basiswoordenschat van 5000 woorden hebben, maar je komt in examens altijd jargon tegen. Je kunt niet verwachten dat de leerlingen dat ook uit hun hoofd weten.”

Reacties (1)

Lidje
bezorger
Quote bericht
aantal posts:5

SPANNEND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!