Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Met z’n zessen zweten in een zaaltje

    AMERSFOORT - Daar staan ze: zes op een rij. Latinisten op de Lodenstein vormen na drie uur examen doen een halve cirkel buiten de gymzaal. Hun docent luistert mee. „Apart sfeertje bij Latijn.”


    Het was donderdag een rustige examenmorgen op het Amersfoortse Van Lodensteincollege. Wiskunde voor het vmbo (basisberoepsgerichte leerweg) werd in Hoevelaken afgenomen. Muziek, dans, drama, filosofie en Fries kent de school niet als examenvak. Dus bleef Latijn over. Met z’n zessen zweten in een zaaltje.

    Virgilius was dit jaar de uitverkoren schrijver. Een jaar lang hielden Jolien, Nienke, Cora, Phoibe, Marieta en Jaco zich met ”Aeneis” bezig. Phoibe vond de vragen „heel erg meevallen.” Maar: „De teksten waren niet de hoogtepunten van Virgilius.” Marieta was als eerste klaar. Toch bleef ze nog een poosje zitten. „Ik wilde niet alleen lopen.”

    Afdelingsdirecteur Meijer komt voorbij. „Ik heb de goede antwoorden.” De zes kandidaten kunnen zich nog net beheersen. Donderdagavond weet hun docent, dr. C. A. de Niet, meer. Maar nog niet alles. „Ik heb het werk dan wel nagekeken, maar je moet eerst de omrekensleutel weten om het cijfer te kunnen bepalen.”

    De Niet en zijn groep gaan niet zomaar uit elkaar. De leerlingen maakten voor hun docent een afscheidsbundel met -geheel in stijl- de Latijnse titel: ”Non scholae, sed citoe discimus”: We leren niet voor de school, maar voor het leven. Op zijn beurt gaf De Niet zijn leerlingen een reader met teksten over ”Leven op de grens”. Eensgezind concluderen docent en leerlingen: „De klassieke talen zijn een schooltje in de school.”

    Voor havisten en vwo’ers stonden donderdagmiddag Spaans, Russisch, Turks en Arabisch op het rooster. De vmbo’ers deden natuur- en scheikunde. Henk, Lodensteinleerling in Hoevelaken, vond het „best pittig”. „Er stonden dingen in het examen die we niet gehad hebben.” Zoals? „De multimeter. Nooit van gehoord.” Arjan valt hem bij: „Dom examen, veel te moeilijk.” Arie: „Het was best te doen, je moest alleen de beschrijvingen goed lezen.”

    De leerlingen zijn enthousiast over het vernieuwde schoolgebouw in Hoevelaken. „Eerst was alles bruin, nu is het veel lichter.” Ook waarderen ze het dat er leraren uit Amersfoort komen lesgeven. „Die zijn meestal jonger.” Maar er is ook een minpuntje, vinden ze. „Sommigen zijn gewend les te geven aan vwo-leerlingen en gebruiken veel moeilijke woorden.”

    Bij het LAKS bleef het donderdag rustig. Er kwamen ongeveer 3000 klachten binnen, het meest over Latijn. Het examen zou „heel erg lang” zijn geweest. In het vmbo-examen wiskunde van donderdagmorgen stond een verkeerde bron. Alle kandidaten krijgen daarom het totale aantal punten voor die vraag.

    Een opvallende klacht betrof premier Balkenende. Maandag bracht hij een bezoek aan een school in Ede, waarbij nogal wat geluidsoverlast werd veroorzaakt voor scholieren die op dat moment examen deden. Foutje van de regering.

    Zie ook:
    Examen Latijn

    Reacties (1)

    vakantie-is-cool
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:981

    latijn lijkt me moeilijk!!