Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Duits was „heel niet moeilijk”

    GORINCHEM - Twee brugklassers -drie turven hoog- sluipen langs de examenlokalen. „Ssst, examens” lezen ze op gedempte toon. Zij staan nog bijna aan het begin van hun middelbareschooltijd; de examinandi aan de andere kant van de deur aan het eind -als alles goed gaat.

    Het examen Duits.

    Het examen Duits.


    Voor de vmbo’ers was het maandag de eerste examendag. De eindejaars uit de basisberoepsgerichte leerweg kregen Engels voor hun neus, bij de gemengde en theoretische leerweg stonden de beroepsgerichte vakken op het programma en alle leerwegen mochten zich tegoed doen aan opgaven voor het vak Nederlands.

    Beroepsgericht, dat betekent voor Teuni van den Adel: verzorging. Ze studeerde er heel wat uurtjes voor. Maar het resultaat mag er -waarschijnlijk- zijn: „Het ging best wel goed. ’k Had het eigenlijk iets moeilijker verwacht.”

    Hanneke den Besten is de laatste die op de Gomarus Scholengemeenschap lokaal 114 verlaat. Haar eerste examen -verzorging- zit erop. Ze is al even positief als Teuni. „Maar ja, van alle examens had ik aan dit vak het meest gedaan. Ik had alle begrippen geleerd, maar die vroegen ze niet zo veel. Het was meer inzicht, eigenlijk.” Er volgt nog een reeks examens, tot eind deze maand. „Volgend jaar wil ik spw (sociaal pedagogisch werk) gaan doen.”

    Lokaal 114 is nu leeg, 115 nog vol. Bijna alle havoleerlingen benutten de tijd die ze voor Duits krijgen volledig. Anetta Scheurwater, als eerste klaar, had één oefenexamen gemaakt. Dat was genoeg, denkt ze. „Het ging best; ’t was eigenlijk heel niet moeilijk.”

    Naast de deur van 115 ligt nog een berg tassen te wachten op de eigenaars daarbinnen. Ondertussen heeft de rest van de school gewoon les. Een seconde nadat de bel gaat, zijn de gangen gevuld met gedruis. Aan weerszijden van de examenlokalen staan docenten om het geluid te dempen. Buiten scheuren laatkomers -de helm aan de arm- op scooters het plein op.

    Bastiaan Marcelis komt met een tevreden gezicht lokaal 115 uit. „Het ging best. Het examen leek me wel langer dan de proefexamens.”

    Niet iedereen is zo optimistisch. „Redelijk…, redelijk…”, doet Berdine Duijster voorzichtig. „Ik ben niet zo goed in Duits, dus ja…”

    Lees meer in het dossier Examens 2007.

    Reacties (7)

    PrInSes-M
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:60

    Lol.. iedereen suc6!!
    -Caroos-
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:183

    k ben ok nie so goet in duits. Alle mensen die examen doen : STERKTE!!!
    grutto
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:48

    heey het lijkt mij best rot zo'n examen. volgend jaar moet ik ook:-( voor iedereen die examen doet ik hoop dat jullie slagen!! en heel veel suc6 met jullie examen
    iknatuurlijk
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:52

    heel veel suc6 iedereeen!!!!!!!
    marlies92
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:75

    als het zo positief is zie ik er niet tegen op over 2 jaar
    Jacomijnefestijn
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    jaja dit was de enigste makkelijke
    enilenesab
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    ik vind die audi R8 wel mooi jammer dat het daar niet over gaat. dat is beter dan exames