Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Examen zonder strikvragen

    Met een reeks opgaven voor het vak Nederlands begonnen havo- en vwo-leerlingen woensdag hun examens. De vwo’ers kregen ook wiskunde voor hun kiezen. De vmbo’ers hebben respijt tot komende maandag. Ook zij beginnen met Nederlands.

    De vwo-leerlingen die het in de gymzaal van het Driestar College in Gouda na een paar uur zwoegen voor gezien houden, tonen zich zeer eensgezind. Of ze nu Johan, Angela, Corné of Maaike heten, de samenvatting vonden ze het lastigste onderdeel.

    Het eindresultaat? Sanne de Wit vindt het moeilijk in te schatten. „Wel voldoende.” De teksten waren interessant, zegt ze. „Eerder hebben we teksten met elkaar moeten vergelijken. Dat zat er in het examen niet bij.”

    Van de havo-klanten vinden Gamliel Meisner en Annemarij van Leeuwen dat het „redelijk goed” ging. „Weinig strikvragen”, constateert Jaco Verhoeff. En onverwachte dingen zaten er al helemaal niet in, vindt Arjen van der Lede. Toch wel, zegt Jaco: „Het waren wel erg veel meerkeuzevragen. Maar als alle examens zo zijn, moet het wel gaan lukken.” Voor Nederlands viel niet zo veel te leren, maar voor vakken als geschiedenis en economie ligt dat heel anders.

    Nu de examens zijn begonnen, is ook de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weer open. Vwo’ers die zich meenden te moeten concentreren op hun examen Nederlands, werden afgeleid door kinderen van een basisschool. Die waren aan het zingen omdat een van de leerkrachten trouwde. Kan zomaar gebeuren.

    Op een andere school moesten de examinandi hun eten op de grond zetten. Geritsel alarmeerde hen even later. Toen ze zich over de rand van hun tafeltje bogen, zaten ze oog in oog met knagende muizen. De school peinst nu over de plaatsing van muizenvallen.

    Petra van Gammeren liet Yord weten hoe haar examen woensdag ging:
    Ik heb vandaag ook examen gehad het is bij ons -op de Gomarus in Gorichem- heel rustig verlopen. We zagen er allemaal best tegen op, maar het viel heel erg mee. De helft van onze klas moest het examen op de computer maken. Ik moest het helaas gewoon in de gymzaal doen. Ik zat helemaal vooraan tussen de vwo'ers. Omdat ik best wel last van faalangst heb was dat wel handig. Zo had ik geen last van alle mensen om me heen en werd ik ook niet zo gauw afgeleid. Ik heb van tevoren veel chocolade en kauwgom gegeten, maar kon niet echt zeggen dat het hielp. Ik heb net de antwoorden bekeken op internet. Hoewel ik dat absoluut niet van plan was, heb ik het toch gedaan. De antwoorden vielen mij heel hard tegen, maar daar kan ik nu toch niets meer aan doen.

    Ook je verhaal kwijt op Yord? Klik hier.

    Reacties (8)

    chikkie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:20

    ha examn is makie tegenwoordig! je hoeft erbij niet meer voor te knokken!!
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    @ chikkie: Duzzz niet!
     The only way to have a friend, is to be one.
    grafiwilbert
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    Wat Sanne zegt over het vergelijken met andere teksten is onjuist, je moest wel degelijk een tekst vergelijken (heb je de tweede satelliettekst wel gezien?)
    roelof
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    nou dat vind ik nou ens eerlijk van de maakers van het eksamen dan kun je tenminste niet worden misleid en kunnen er mischien ook meer 10ers slagen voor hun eksamen. of ze moten nou lui gaan doen en met de handjes over elkaar gaan doen waar ze zelf zin in haben. en dan halen ze hun ecsamen nog nie en das natuurlijk ook nie de goede bedoeling hee.maar dat er geen sticfrachen meer worden gezegd. vind k een goed ideeh.
    marlies92
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:75

    wat maakt zo'n strikvraag nou uit??????????
    Hagenaar
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Dan zal je vast op een te laag niveau zitten... Egt wel knokken!! Maar suc6 allemaal...!! en we gaan slagen???
    ikuh
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:453

    @marlies92: hil vil hierdor kan je zakke.
    puntje
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:54

    t ligt er gwoon helemaal aan hoe je dr voorstaat of je moet knokken of niet... maar je slaagt wel heel snel vind ik-> Ook op t VWO!!!