Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Stilte vragen voor het eten

  Ik werk in de zorg. Tijdens het eten vroeg ik de eerste keer om stilte. Ik merkte al gauw dat er collega’s waren die om mij lachten en ze waren niet allemaal stil als ik bad of dankte. Ik had op een gegeven moment zoiets van: „Nou dan vraag ik wel geen stilte meer, en begin ik zo te bidden en te danken.” Dit doe ik nu al een paar maanden zo, maar voel er me toch niet prettig bij. Is dit schijnheilig?

  Bidden en danken voor het eten. Het is thuis zo gewoon; als je in een onchristelijke omgeving werkt kan het al snel een probleem worden.

  Goed dat je meteen begonnen bent om stilte te vragen. Zeker zo’n eerste dag is de verleiding groot om het maar stilletjes te doen, of helemaal niet. Jij hebt om stilte gevraagd. Daarmee ben je ervoor uitgekomen dat je christen bent. Iets om dankbaar voor te zijn.

  Wat te doen als mensen niet op je vraag reageren? Als ze doorgaan met praten of lachen? Gelukkig verhinderde dat jou niet om toch te bidden en te danken. Daar is moed voor nodig. Ik kan me vervolgens goed voorstellen dat je er vervolgens voor kiest om het niet meer in het algemeen te vragen. We mogen daarin ook nuchter zijn.

  Laat ik een voorbeeld geven. Stel: Iemand vloekt. Je reageert erop. De ander spot daarmee of gaat nog erger vloeken. Dan hoef je ook niet te blijven waarschuwen. Hiervoor zijn Bijbelse aanwijzingen. Zo staat er in Spreuken 8:9: Bestraf de spotter niet, opdat hij u niet hate.

  Jammer, dat je collega’s niet meer respect voor je kunnen opbrengen. Ik denk dat er wel een keer de gelegenheid is om dat terug te geven. Bijvoorbeeld bij een studiedag over bejegening of zo. Niet verwijtend: „Waarom lachten jullie eigenlijk toen ik om stilte vroeg?” Maar als feedback: beschrijf wat je ziet en zeg wat het je doet. „Ik kwam hier binnen, toen heb ik een paar keer om stilte gevraagd. Ik merkte dat er gelachen werd en dat sommigen er doorheen praatten. Dat deed me zeer.” Wellicht volgt er dan nog een gesprek.

  Verder zou je kunnen volstaan met stilte te vragen aan degene met wie je aan het praten bent. Zodat die niet midden in je gebed iets tegen je zegt, of iets aan je vraagt.

  Veel sterkte met alles.

  S. D. Post

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (9)

  ietje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  dit herken ik precies. Bij mij op het werk beginnen ze ook te lachen als ik ga bidden of danken. Je voelt je dan echt enorm akelig. Ik kan niet begrijpen dat collega's je dan niet gewoon in je waarde kunnen laten. Ze lachen niet allemaal, maartoch is het gewoon vervelend.
  Siska
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:163

  Goed antwoord! Ik ga volgend jaar (waarschijnlijk) ook in een ziekenhuis werken, maar ik ga wel 'gewoon' om stilte vragen! Als ze me uitlachen, probeer ik het toch te blijven vragen.
  night
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:31

  idd erg moeilijk. wees duidelijk. in elk team in een zkh heb je teambespreking waarin ook zulke dingen naar voren kunnen/mogen komen. bespreek het gewoon. aan je schrijfstijl en handelswijze te zien, ben je best wel zelfverzekerd. dus ik denk dat je dat ook wel kunt. veelal is de denkwijze als christen dat als er eenmaal om je gelachen word, je niets meer moet zeggen. maar je hoeft je niet uit te laten lachen, absoluut niet nodig. wees duidelijk in wat jij van hun vraagt, want dit is reŽel. stertke en succes!! ik ben heeel benieuwd of het gaat lukken in zo'n team...
  PrInSes-M
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:60

  Hoi Ietje & anonieme vraagstel(st)er Heel veel sterkte en denk er vooral aan voor wie je het doet...
  Anne-Lize
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:314

  ik zal het gewoon eff vrage want mischien doen ze het dan wel,ik bedoel dat je ze dan niej meer uitlache.. maar ik zal het wel moelijk vind..
  leonie92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  ey knap daj dat direct durfde!! maar het lijkt mij ook heel moeilijk vill sterkte dr meej groetjuhs n'meisje
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  he, ik herken dat ook!!! ik hebt de eerste x ok gedaan, van 1 meisje (ok christelijk) voelde ik bewondering, zij deed dat namelijk niet, zij is toen (as ze er was) mee gaan doen...je wort idd welis uitgelagge...dat is erg vervelend, maar probeer t tog allemaal vol te houwe!!! je mag om kracht aan goed vragen!!!
  Hollander
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  knap dat je het gelijk durfde te vragen!! maar kheb wel gemerkt dat dat de manier is, als je er later nog mee wilt beginnen word het alleen nog maar moeilijk vond ik :( veel sterkte dr mee!!! gr mij
  henderik
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  had ik ok last van heb gewoon gezegd dat ze normaal kunne doen om dat te respecteren ik respecteer hun ook dus knne ze nrmaal doen