Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Filosoferen tijdens examen

APELDOORN - Examen doen in het Fries. Of filosoferen tijdens de eindtoets. Sommige scholieren leggen een bijzonder examen af. Ruth Bosch en Sietske Douma vertellen waarom zij voor filosofie en Fries kozen. Sietske: „Het is m’n moerstaal.”

Naam: Sietske Douma (17)
Woonplaats: Aldtsjerk (Friesland)
Niveau: vmbo-TL
Examenvak: Fries

Wat houdt het in?

„Je kunt het vergelijken met Nederlands of een andere taal. Ik heb in de afgelopen jaren vier uur per week les gehad in luister- en spreekvaardigheid. Ook lezen en schrijven hoorden erbij.”

Waarom volg je het?

„Aan het eind van het tweede jaar moesten we kiezen. Behalve de andere talen moesten we Frans óf Fries als examenvak kiezen. Fries vind ik leuk, het is m’n moerstaal, en aan Frans heb ík helemaal niets.”

Is het moeilijk?

„Het Fries is best lastig. Vooral het schrijven. Op de klinkers moet in veel gevallen een streepje of dakje staan. Het spreken en luisteren gaat me goed af. Iedereen in mijn omgeving spreekt altijd in het Fries. Ik dénk zelfs in het Fries.”

Wat heb je eraan?

„Ik wil graag voor de klas staan in het basisonderwijs. Het Fries is op veel basisscholen een gewoon schoolvak. Dan is het handig om er meer vanaf te weten en het goed te kunnen uitleggen.”

Hoe bereid je je voor op het examen?

„Vooral veel oefenen. Ik lees Friese boeken en oefen veel in het schrijven.”

Naam: Ruth Bosch (17)
Woonplaats: Kootwijkerbroek
Niveau: vwo
Examenvak: filosofie

Wat houdt het in?

„Het is lastig om daar zo een-twee-drie een antwoord op te geven. Ik leer vooral nadenken over denkbeelden van filosofen. Bijvoorbeeld van Aristoteles, die uitgaat van het goede in de mens. Dat proberen we dan te vergelijken met de Bijbelse visie op de mens.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

„M’n vader raadde het aan. Filosofie lijkt saai, maar is het niet. Het is leuk om na te denken over de denkbeelden van een ander.”

Is het moeilijk?

„Dat wisselt. De teksten van bepaalde filosofen zijn soms taai omdat er veel informatie in weinig woorden staat. Dan moet je een zin twee, drie keer lezen om ’m te begrijpen. Gelukkig worden in het lesboek veel begrippen uitgelegd.”

Wat heb je eraan?

„Dit vak geeft me bagage mee voor de toekomst, ik heb geleerd de denkbeelden van een ander te analyseren en te begrijpen. En het is gewoon interessant.”

Hoe bereid je je voor op het examen?

„Ik zoek een oud examen op en kijk wat daarin de belangrijke punten zijn. Aan de hand daarvan neem ik m’n lesboek nog eens goed door.”

Reacties (7)

hermann
bezorger
Quote bericht
aantal posts:44

fries is gien taal spraakgebrek
ellebel
stagiair
Quote bericht
aantal posts:86

Hermann, ik ben het niet met je eens. het lijkt misschien niet officieel maar spraalgebrek is het in ieder geval niet. Die mensen zijn juist trots op hun taal. leuk als jij zo ver die taal praat...
DRN
bezorger
Quote bericht
aantal posts:7

Interessant.. ik ga ook examens doen dit jaar. @ hermann: verbeter de wereld en begin bij jezelf.
qwertyusdfghjxzcvbn
bezorger
Quote bericht
aantal posts:7

zeeuws!!! dat moeten ze aanschaffen als examenvak!!!
hilda
journalist
Quote bericht
aantal posts:1565

@ellebel Eej, helemaal met jouw eens joh! Nee, hermann, ik ben het ook nie met jouw eens Doej
 sgat ik hou van je voor altijd!!!
koetjuh
bezorger
Quote bericht
aantal posts:46

Nix tege fries he:@!!! Dat is egt un geweldige taal.. as jut maar kent, as j dr woont praat j wel anders.. Ga er gwoon un x kijke of luister un x goet as j ons hoor pratuh.. dan pas j mening geveN!!! Friesland is geweldig!!! en de taal is ook super!!!:D doeixx
puntje
stagiair
Quote bericht
aantal posts:54

filosoferen lijkt mij ook wel wat... alleen jammer dat ze dat bij ons op school niet aanbieden...