Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Vertellen over je geloof

    Waar moet je mee beginnen als je bijvoorbeeld op je stage vragen krijgt over je geloof? Hoe kun je duidelijk maken dat iedereen in God moet geloven? Ik voel me vaak een stuntel en ben bang dat ik tegen dingen aanloop die ik zelf ook niet begrijp. (Een 20-jarig meisje.)

    Een kant-en-klaar antwoord kan ik je niet geven. Elk gesprek is weer anders. Daarom enkele adviezen en voorbeelden. Benut de gelegenheden die je krijgt om over het christelijk geloof te spreken. Heb daarbij echter niet het idee dat jij anderen moet overtuigen of bekeren. Want dat is Gods werk. Jij hoeft alleen maar te vertellen en uit te leggen.

    Wees eerlijk. Als je een vraag niet kunt beantwoorden, zeg dat dan gewoon. Verdiep je echter wel in de Bijbel en de inhoud van het christelijk geloof. Want onkunde maakt elk gesprek onmogelijk.

    Besef dat er altijd onderwerpen blijven die je niet begrijpt. Dat kan niet anders. Want geloof heeft te maken met God. En Hij gaat ons verstand ver te boven.

    Richt je op de kern van het christelijk geloof en gebruik hedendaags Nederlands. Als iemand jou vraagt wat jij gelooft, zou je kunnen zeggen: „Ik geloof dat God alles gemaakt heeft. Daarom moeten we naar Hem luisteren. Maar dat doen wij niet. Daardoor is de verhouding tussen God en ons verbroken. Maar God Zelf vertelt ons in de Bijbel hoe die verhouding weer goed kan worden: door te vertrouwen op Jezus Christus, Zijn Zoon. Dan vergeeft God je zonden en dan mag je voor altijd met Hem leven, eerst hier op aarde en na het sterven in de hemel.” Natuurlijk is hiermee niet alles gezegd. Deze samenvatting roept allerlei vervolgvragen op. Maar dat is alleen maar mooi.

    Spreek in de ik-persoon. Dan worden je antwoorden persoonlijker en zal de ander beter luisteren. Zeg niet: „Jij moet ook in God en in de Bijbel geloven, want dat is gewoon de waarheid”, maar: „Ik geloof dat iedereen naar God moet luisteren, want Hij is onze Schepper. Dat staat ook in de Bijbel. En ik weet uit ervaring dat wat God zegt, waar is.”

    En als ik dat laatste nu niet kan zeggen? Dan heb je een ernstig probleem. Het ernstigste dat er bestaat: dan ben je onbekeerd. Dan praat je als een blinde over kleuren.

    Ik hoop dat God je bekeert. Dat Hij je aan de voeten van Christus brengt. En dat Hij je woorden geeft om een ander te vertellen over je geloof.

    L. Snoek

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl, of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

    Reacties (21)

    ellu
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:137

    @ ookikreageer dat is inderdaad moeilijk ja. maar door het proefgebod kwam God het meest aan Zijn eer
     Een vriend is iemand die alles van je weet, en toch van je houdt...
    wil
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:0

    Tesse2 Je zegt dat Jezus voor alle mensen is gekomen maar is dat wat Hij zelf in Zijn Woord zegt?? Denk eens aan de tekst: Ik bid niet voor de wereld, maar voor degenen die Gij Mij gegeven hebt. En: Velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren. Volgens mij maak je een denkfout: Christus ROEPT wel iedereen door Zijn Woord (bijv. waaruit jij van Hem getuigt) maar Hij is niet voor iedereen gekomen, dat zegt Hij immers zelf? Je moet wel schriftgedeelte met schriftgedeelte vergelijken!! Ik wil niet betweterig overkomen mr denk er eens over na! En lees ook het verband waarin de teksten staan. Het Hogepriesterlijk Gebed is ook echt heel mooi om in z'n geheel te lezen! Ik wil je graag bewaren voor een vals geloof uit liefde.
    wil
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:0

    Maar meneer Snoek, Wat zou je nou moeten doen als iemand niets vraagt ofzo, als er geen directe aanleiding zou zijn? Daar ben IK eigenlijk erg benieuwd naar.
    Elientjuhhh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:180

    ja idd... Hoe moet je nou zogezegd 'evangeliseren' bij je buren bijv.????? Ik vind dat wel eens moeilijk hoor...! Stel dat ze overlijden, hebben wij dan wel genoeg (en wat is genoeg?) over Jezus/bijbel e.d. verteld???
    Meish-16
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:147

    Heb ik ook wel eens, gewoon met iemand die in een andere kerk zit dan ik, die heeft dr antwoorden gewoon klaar lijkt wel..lastig is dat:S
    Christen
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    Ja, dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat iedereen er wel eens een beetje mee te maken heeft. Maar het is wel goed om te vertellen van je geloof. Je moet het juist proberen om eenvoudig te doen enz. enz. Hij kan ook heidenen maken tot Zijn Schapen. Goed beantwoord trouwens!~!

    «  1  2