Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Kinderen „op de wereld zetten”

    Een vriendin van mij vindt het egoïstisch om kinderen „op de wereld te zetten.” Ze zegt: 1) De wereld is tegenwoordig zo hard en koud. 2) Er worden weinig mensen meer bekeerd. 3) Kinderen hebben al erfzonde. 4) Het ”vermenigvuldigt u” geldt niet meer, want de aarde is al overvol.

    Er zit een heel on-Bijbelse gedachte achter de redenering van je vriendin: alsof je kinderen krijgt voor jezelf. Maar kinderen krijg je in de eerste plaats voor de Heere. Daarom is kinderen „op de wereld zetten” niet egoïstisch. De argumenten van je vriendin kloppen ook niet.

    1) De wereld is altijd al hard en koud geweest.

    2) Waarop moeten we het baseren dat er minder mensen bekeerd worden? De kerk groeit zeker, al gaat dat buiten Nederland en Europa veel krachtiger dan daarbinnen.

    3) Erfzonde is nooit een reden geweest om de kinderzegen tegen te houden. Want er is verlossing van de erfzonde te vinden in Christus.

    4) Er zijn veel dichtbewoonde gebieden op aarde, maar wie bepaalt wanneer de aarde vol is?

    In de redenering van je vriendin blijven veel belangrijke Bijbelse geboden buiten beschouwing. Dat is kwalijk. Deze manier van redeneren drijft vooral op het gevoel. En dat is gevaarlijk. Het is veel beter je te richten op de woorden van God.

    Neem de volgende aandachtspunten eens mee: De Heere verbindt (in Genesis 1 en 2) huwelijk en voortplanting heel nauw aan elkaar. Hij geeft de gehuwden zelfs de opdracht: „vermenigvuldigt u.” Deze opdracht heeft Hij nog nooit ingetrokken. Dat mogen wij dan zeker niet doen.

    Het gebeurt wel dat God voor sommige mensen een andere taak heeft in deze wereld dan te trouwen en kinderen voort te brengen. Daarom schrijft Paulus in 1 Korinthe 7: „Wie de gave van de onthouding heeft, laat die niet trouwen.” Want zo iemand kan zich helemaal inzetten voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk. En dat is belangrijker dan de uitbreiding van de mensheid.

    Paulus schrijft dat een vrouw zalig wordt in het baren van kinderen (1 Tim. 2:15). Waarom? Omdat kinderen de toekomstige onderdanen van God zijn! Als God Zichzelf zo wil verheerlijken, waar halen wij dan de moed vandaan om te zeggen: Je kunt beter geen kinderen meer op de wereld zetten?

    Denk ook aan je toekomst. Weet je hoe moeilijk het leven kan zijn als je oud bent geworden en geen kinderen hebt? In de Bijbel is dat een belangrijke reden om blij te zijn met kinderen (zie bijvoorbeeld Ruth 4:15 en Lukas 7:15). Wie dus welbewust kiest voor kinderloosheid, doet God tekort en schaadt zichzelf.

    L. Snoek

    Lees meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    Reacties (12)

    MaaikeV
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:81

    Hoezo tegenwoordig worden er zo weinig mensen meer bekeerd??????? Volgens mij is dit getal hoger dan ooit te voren!!!
    snarf
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:80

    t klopt mooi hr wat er als vraag staat, kben ht tr helemaal mee eens
    paasei
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    ik vind dat mr. snoek wel gelijk heef want ook hele kleine kinderen kunne onderdanen van God worde..
    ellebel
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:86

    Kben het absoluut niet met die vriendin eens, maar toch kan ik me voorstellen dat ze zo denk!
    holidayfan
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:239

    hay! ben het ook niet met die argumenten eens hoor! :) Bijbels gezien niet. Maar ik kan me het wel idd wel voorstellen dat ze zo denkt! Wat gebeurt er tegenwoordig wat normaal is? aanslag op aanslag. moord, aanranding. noem maar op! niet alleen in ons land, maar dat lijkt niet lang meer te duren. Super pessimistisch. weet ik ook wel...! maar soms krijg je echt de gedachte waar leef ik voor? je word aan het denken gezet. Dan kom je er toch altijd weer uit! Achter alle dingen zit TOCH die Ene God. En wij kunnen ons soms vergissen, maar HIJ NOOIT! groetjes mij
     ~ I want to make you happy, because seeing you smiling makes me happy! ~
    R-and-W
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:9

    alle begrip voor de vraag.. maar toch kan ik het er niet mee eens zijn.. God geeft kinderen op deze aarde opdat de hemel straks vol mag zijn! En daarom mogen er nog steeds kinderen zijn! En wat ligt er een rijk evangelie voor ze! En als je het dan niet zo ziet zitten dan mag je tot Hem vluchten met al je zorgen.. en ik geloof dat God het dan ook wel mag maken!
    meis
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:17

    Ik snap de vraag heel goed; de tijd is tegenwoordig ook zo somber! Maar toch, als je de tekst van Snoek leest, zie je ook weer de andere kant van de zaak. Zo moet je dingen proberen te relativeren!
    liz
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:66

    leg de toekomst in Gods handen hij heeft er een plan mee... als alle christenen trouwens zo zouden gaan denken dan zouden er alleen nog maar onchristelijke mensen zijn. want wie vertelt het evangelie dan?
    jel
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:42

    ik snap deze vraag heel goed in deze tijd ben je zowat bang om kinderen op de wereld te zetten. maar ´voortplanting´ is wel iets dat je niet tegen hoeft te houden, het ligt in Gods handen. en dat er weinig mensen bekeerd worden... nou ja.. dat lijkt zo omdat je juist van deze mensen niet veel hoort! zeg nou zelf, het enige wat je op het nieuws hoort is negatief... greetz, jellos@yord.nl
    Maszj
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:19

    ik durf aan 1 kant ook geen kinderen hor!! mr das ook om andre redenen! groetj
    flapje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    Maszj
    bezorger schreef op woensdag 9 mei 2007 - 21:13

    ik durf aan 1 kant ook geen kinderen hor!! mr das ook om andre redenen! groetj


    hihi, nee ik ook nie

     

    plompie
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    Maar kinderen krijgen is toch geweldig, al zitten er diverse schaduwkanten aan. En je mag God altijd bidden hoor.