Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Hoe zoek ik God?

    Hoe moet je God zoeken? Met gebed? Maar als God niets van Zich laat horen? Graag een doelgericht antwoord zonder dat er omheen gedraaid is.

    God zoeken is een kwestie van alles of niets. God is nooit een optie. Iets van: misschien word ik gelukkiger als ik God heb. Of: eigenlijk zou ik toch een nieuw hart moeten hebben. God zoeken is: ik moet Hem hebben, en ik moet Hem nu hebben.

    Stel je voor dat je morgen op wintersport gaat en je bent je paspoort kwijt. Dan denk je niet vanavond om tien uur: „Nou ja, ik kan hem niet vinden, ik ga eerst maar eens slapen.” Dan zoek je, tot je hem hebt. Dat is God zoeken. Als je God zoekt, is dat het allesoverheersende thema in je leven.

    Je bidt en God laat niets van zich horen. Dat is moeilijk te begrijpen. Waarom reageert de Heere niet? Wat zou het mooi zijn als je eens een brief kreeg van God. Stel je voor dat Hij iemand zou sturen die je zou uitnodigen om mee tot Hem te gaan. Dat zou bijzonder zijn.

    Maar dat doet de Heere. Hij buigt zich naar je over en geeft je Zijn Woord. Daarin staat alles wat God tegen je wil zeggen. Hij stuurt vriendelijk Zijn knecht naar jou toe om je antwoord op je gebed te geven. Wat is het probleem?

    Het probleem is dat je het niet oppakt. We horen, maar zijn doof. We lezen, maar zijn blind. In die letters van de Bijbel zien we niet Gods Woord tot mij. In die woorden van de dominee horen we niet dat God mij persoonlijk bedoelt.

    Nu ben ik nog even ver, denk je misschien. Hoe moet ik veranderen?

    Laat geen tijd verloren gaan. Laat zien dat dit het belangrijkste is in je leven. Lees veel in de Bijbel, leg al je vragen en onmogelijkheden dag en nacht neer voor Gods genadetroon. Het is een leven van smeken waard.

    Er is geen andere weg. De weg van de Kananese vrouw. Die weg is begaanbaar. Niet als je kijkt naar je eigen daadkracht. Wel als je met geloof naar het einde van de weg kijkt. Aan het eind staat de Vader. Hij kijkt verlangend of er onwaardige jongeren komen. Het is namelijk de weg van de verloren zoon. De Heere ziet ernaar uit om jou aan Zijn voeten te vinden.

    S. D. Post

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

    Reacties (24)

    nella
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:34

    Soms moet je de Heere 'lang' zoeken. Maar ...hou vol! Hij laat zich vinden! En als de duivel zegt : hou maar op met bidden, de Heere hoort je toch niet, zoek dán juist meer en meer de Heere. Lees veel in je bijbel en bidt in de eenzaamheid.Stort je hart uit. Maar hou vol,vroeg of laat hoort de Heere je.Veel sterkte!
    puntje
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:54

    "Het probleem is dat je het niet oppakt." Als je dat zo zegt lijkt het net of God afhankelijk is van de mens - 't ligt dus helemaal aan de mens of het opgepakt wordt of niet. Het wordt hier ook zo gezegd alsof iedereen het zomaar op kan pakken. Dat lijkt me heel vreemd. Want uiteindelijk staat er in Psalm 89: Door U, door U alleen, om 't eeuwig welbehagen.
    eefy
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    Wat een mooi antwoord op de vraag! Ik ben het helemaal met meneer Post eens. Ik heb ook periodes in mijn leven dat ik denk: waar is God?? Heb ik wel echt contact met Hem, ben ik wel echt Zijn kind?? Dan lees ik in mijn bijbel en staat het er zwart op wit: Kom tot Mij en ik zal je rust geven!!! Wacht niet op een briefje uit de hemel, maar lees in je bijbel, luister naar preken en wat ik ook erg belangrijk vind: praat erover met andere jongeren! Samen praten over het geloof is heel fijn, je merkt dat ook andere jongeren met dezelfde vragen lopen en vergeet niet: God wacht op je en is blij met iedere zondaar die bij Hem komt!!! Geef je over aan Hem, dat geeft een doel in je leven!
    lover
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:78

    @eefy hoe kun je nou zo makkelijk zeggen, dat je Zijn kind bent!!???
    diekeje
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:64

    ik vind dit moeilijk
    eefy
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    Lover: Ik kan idd zeggen dat ik een kind van God ben! Dat ligt niet aan mij hoor, dat komt door God! Door Zijn genade kan ik zeggen een kind van Hem te Zijn! Vind je dat echt zo moeilijk, dat snap ik ook wel... want ik twijfel er ook wel eens aan, als ik zie dat ik telkens weer bij Hem wegloop, steeds maar weer dezelfde fouten maak denk ik: God, wat ben ik voor iemand?? Maar halleluja! God trekt mij telkens weer naar zich toe! En puntje dat 'oppakken' moet je wel, je moet je niet verzetten tegen Gods liefde, dat is vaak ons probleem... wij willen er niet aan! Wij verzinnen smoezen, ja maar God moet het toch doen?! Natuurlijk, maar Hij wil het zo graag doen, geef je over aan Hem! Het blijft moeilijk maar geeft vreugde aan je leven!!!
    snoozie
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:142

    in het artikel staat dat als je God zoekt, dat het allesoverheersende thema in je leven is. zelf heb ik ervaren dat God er voor mij was, en mij als Zijn kind wilde, maar vaak vergeet ik Hem. Heb ik dan geen echt geloof?
    asdf
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:22

    Waar zijn de bijbeltekstverwijzingen?... Precies, die kun je hier niet voor vinden...
    asdf
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:22

    Hmmm... nu heb ik wel fel gereageerd, maar niet (duidelijk) gezegd waarom... Laat God toch spreken in het antwoord op zo'n vraag, de ene MENS zegt immers dit en de andere MENS zegt dat... Als je zoekt dan zul je vinden. En niet blijven zoeken. Vreselijk zo'n zin 'het is een leven van smeken waard'. Echt vreselijk. Tuurlijk kan het zijn dat het lijkt alsof God niet antwoord op je gebeden (door te praten met God, je gedachten ondertussen op Hem te richten, kun je Gods aangezicht zoeken, dat deden ze heeel vaak in de Psalmen, iemand die het aangezicht van de Heere ook niet kon 'vinden' vind je in Psalm 27). In de eerste plaats is het nodig dat je erkent hebt dat je een Redder van je zonden nodig hebt en je je zonden bij het Kruis van de Heere Jezus gebracht hebt, dus ze beleden hebt! Dank de Heere dan ook dat ze vergeven zijn (1Joh.1:9)! Dan is het belangrijk een relatie op te bouwen en te 'onderhouden' met je Redder en Vader, door middel van het lezen van Zijn Woord en te bidden.
    asdf
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:22

    ...(rest) je kunt het idee hebben dat je vraag/gebed niet aankomt. dat komt het ALTIJD. je merkt er alleen soms niet veel van. dat kan verschillende redenen hebben. God beantwoordt jou niet, omdat je gezondigd hebt (ps.32): je moet het eerst belijden ('Heere God, ik wil U belijden dat ik verkeerd ben geweest door ... te doen en/of... te denken en/of ... te zeggen, ik heb U daar verdriet mee gedaan!')en opnieuw 1joh.1:9 dan is HIJ getrouw en rechtvaardig je dat te vergeven, dank U wel Heere ... verder kun je verkeerd met mensen omgaan (1Pet.3:7), laatst viel me nog een bijzondere gebedsverhoringsverhindering op in Dan. 2:12-21, er was een strijd in de onzichtbare wereld, de hemelse gewesten, in de drie weken dat Daniel wachtte op antwoord waren er hemelse legers die streden, maar het antwoord werd gehoord en verhoord. Heel bijzonder is het woord wat Daniel van de engel kreeg in vs. 12! Ik wens je de 'gemeenschap' met Hem (1Joh.1&2)van harte toe!
    asdf
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:22

    Als ik overigens de vraag niet goed begrepen heb, vind ik het fijn als die misschien wat toegelicht kan worden. Hij was vrij kort. De reactie die werd gegeven wekte o.a. bij mij deze reactie op.
    niempje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    @asdf ik heb heel je verhaal gelezen. Ik kan het er niet mee eens zijn. Ik heb hieronder een aantal 'tegenwerpingen' neergezet, niet om je onderuit te halen(!). - Je haalt de psalmen erbij. Dit bijbelboek is geschreven door een man die God echt liefhad. Die voor Gods Naam door het vuur zou gaan. Zou jij dat ook doen? - Verder leg je de tekst (volgens mij) verkeerd uit. Heb je eerst de context nog eens goed doorgelezen? Je noemt psalm 27. Ik heb deze psalm doorgelezen. Ik neem aan dat je de verzen vanaf vers 7 bedoeld. Hier kom ik niet tegen dat David Gods aangezicht niet kon vinden. Integendeel, hij is juist verzekerd van zijn gehoor. Als je de bijbelverklaring van Matthew Henry hebt, lees die dan eens door. Dan wordt het je wel duidelijk hoop ik. - Verder noem je het punt God erkennen als Redder. Hoe kun je dit uit je zelf? Ik zeker niet! Je haalt de tekst 1Joh. 1:9 erbij. Ik zal een stukje uit Matthew Henry citeren wat gaat over 'indien wij onze zonden belijden" (volgende bericht)
    nel
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:33

    nella wat is jou emailadres????
    nel
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:33

    bedankt menner post en alle reacties.......... hier had ik echt wat aan...... dat helpt echt!!!!!!!!!
    niempje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    Hier dan nog het citaat uit MH: "Berouwvolle belijdenis en erkentenis van de zonden zijn der gelovigen werk en het middel om van de schuld verlost te worden. De aanmoediging daartoe en de verzekering van het gewenste gevolg. Die ligt in de getrouwheid, rechtvaardigheid en goedertierenheid van God, tot wien wij met onze belijdenis komen moeten." Wanneer noem jij je een gelovige belijder van God? - Je hebt misschien bij catechesatie het boekje van Ds. L.G.C. Ledeboer gehad. Over dit onderwerp gaat het al op de eerste blz. Vr. 3: Hoe moet God gediend worden? A: In geest en waarheid (Joh 4:24) Vr 4: Kunt gij dat? A: Nee (en hier gaat het om, niet?) Verder wordt 1 Korinthe 2:14 genoemd, letterlijk: Maar de natuurlijke mens begrijpt niet de dingen, die des Geestes Gods zijn; want zij zijn hem dwaasheid, en hij kan ze niet verstaan omdat zij geestelijk onderscheiden worden. Vr 5: Waarom niet? A: Omdat ik Hem niet ken (Pred. 7:29).
    1  2  »