Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    God kan alles

    God kan alles, dat weet ik zeker! Waarom heeft Hij er dan voor gezorgd dat Adam en Eva van de boom aten? Dat er geen vrede meer is? Dat wij zonden doen? Als Hij alles kon doen… Ik zit al heel lang met die vraag, maar weet nog steeds geen antwoord!

    Een 16-jarig meisje

    Bedankt voor je belangrijke vraag! Veel mensen zitten ermee. Ik kan hem alleen niet beantwoorden. Er is namelijk niemand die het antwoord weet (Job 36:26).

    Misschien zeg je nu: „Maar zo’n God hoef ik niet. In een God Die alle ellende wel kán tegenhouden, maar dat niet dóét, wil ik niet geloven!” Dan kan ik beter stoppen met mijn reactie. Want wie ben jij dat jij de heilige God iets zou verwijten? (Romeinen 9:20.) Verbeeld je je echt dat jij, piepklein mensje in het ontzaglijke heelal, zonder de oneindige Schepper van dat heelal kunt leven? (Handelingen 17:28.)

    God is God en daarom houdt Hij allerlei dingen voor jou en mij verborgen. Daar heeft Hij het recht toe (Spreuken 25:2). Een van die dingen is het geheim van Zijn regering. Waarom regeert Hij zoals Hij regeert? Waarom laat Hij zonde in de wereld toe? Waarom leidt Hij de mensheid door zulke diepten van oorlog en ellende? Niemand die het zeggen kan. Maar dat hoeft ook niet! Want ook al zijn deze vragen voor het verstand niet te beantwoorden, voor het geloof wel!

    Ik hoop dat achter jouw vraag geen verwijt aan God zit, maar verdriet. Verdriet vanwege de zonde en de ellende in jouw leven en in het leven van je medemensen. Dan heb je wellicht iets aan de volgende aandachtspunten.

    Is de Heere verantwoordelijk voor het verloop van de geschiedenis? Ja. Dus ook voor alle zonde en ellende? Ja. Wij mogen nooit zeggen dat de heilige God voor de zondeval gezorgd heeft. Want Adam en Eva konden Hem vrijwillig liefhebben en blijven gehoorzamen. Maar de zonde valt wel onder Gods regering. En daarom kunnen wij met dit probleem maar één ding doen: het in Gods handen leggen en het daar laten.

    Is het daar dan in goede handen? Ja, want God is wijs, rechtvaardig en goed. Weet je waar dat vooral uit blijkt? Hij heeft Zijn Zoon gegeven, Die de diepte van de menselijke zonde en ellende is ingegaan (Johannes 3:16). Dat is Gods antwoord op jouw vraag. Zie je Christus? Dan zie je hoe wijs, rechtvaardig en goed God is. Dan weet je ook dat Hij straks de hele schepping bevrijden zal van zonden en moeiten.

    Buiten Christus om vind je geen rust voor je hart, geen antwoord op je vragen en geen vertrouwen in Gods volmaakte regering.

    L. Snoek

    Lees meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    Reacties (29)

    blufkikker
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    ik hoorde pas op sgool dit: wij zeggen God kan alles, maar God kan niet alles! Hij kan geen ware bidder laten staan! mooi he?!
    karretjevdm
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    Beste iedereen, Het is ook moeilijk om te geloven, maar God doet dingen die ons verstand te boven gaan. Als je met een niet-gelovige of andersdenkende in discussie gaat kom je er (bijna) nooit uit. Denk maar aan een Jood, Jehova of moslim, iedereen is zo met zijn eigen geloof bezig en heeft zo zijn eigen argumenten. Het is een kwestie van geloven, gisteren heb ik een dominee gehoord die zei: Geef nu voor jezelf een antwoord, het oordeel wordt nu voltrokken en God zal ook over deze preek navragen wat je ermee gedaan hebt. Het is zo nodig om te geloven, ook al kan je het zelf niet, kan je niet bidden of weet je niet hoe je moet geloven en lijkt het allemaal zo onwerkelijk en je hart zo hard, leeg en koud, bij mezelf ook, leg dat dan ook maar allemaal in Zijn handen. De Heere wil afgesmeekt worden om al onze nood!! Hij is het echt waard!!
    Crln
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:119

    Ja, dat is wel zo... maar er staat ook: 'Strijd om in te gaan door de ene poort, want velen – zeg Ik u – zullen zoeken in te gaan, en zullen niet kunnen.' (Lukas 13:23-24) Dus niet iedereen zal bekeerd kunnen worden. Ze zullen wel bidden - of niet tot God getrokken worden - maar niet bekeerd worden.
    Dadao
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:102

    @ Loesje: Truuske bedoelde dat we oorspronkelijk met een vrije wil geschapen waren. Dat is ook zo - Adam en Eva konden kiezen tussen goed of kwaad. Jij hebt het over de situatie NA de zondeval, het heden. Truuske bedoelt de situatie VOOR de zondeval, in het paradijs. Omdat we in het paradijs voor het slechte hebben gekozen is er nu geen vrije wil meer, alleen God kan ons nu nog bekeren (dat bedoel jij ook maar snapte niet precies wat Truuske bedoelde). Graag even wat beter lezen. Thx!
    HAJ
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    Het vragen waarom... Beseffen we dat we met deze vraag de Heilige en Almachtige God oproepen verantwoording af te leggen aan ons nietige schepselen? De bijbel spreekt van een pottenbakker die vaten maakt. Sommige ter ere, sommige tot oneer. Die laatste stoot hij aan stukken. Zou dan de grote Pottenbakker dat met ons niet mogen doen? Hij schiep ons naar zijn beeld met vrije wil (anders was de mens toch niet volmaakt?) Wij konden vrijwillig een keuze maken. Het feit dat God besluiten heeft genomen is geen excuus om onbekeerd te zijn! Jij hebt misschien morgen een proefwerk. Leer je die dan niet omdat God toch al heeft besloten dat je hem haalt of niet haalt? Je denkt niet eens aan Gods besluit en doet er je best voor! Zou dat zo met onze ziel niet precies hetzelfde moeten zijn? Daarnaast hoef je God niet te bewijzen aan je vriendinnen. Geloof is een vaste grond der dingen die men hoopt en een bewijs der zaken die men niet ziet! Geloof je in Hem?
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    @ HAJ: Wij hebben absoluut geen vrije wil. God heeft alles besloten, alles ligt vast. Er valt geen haar van ons hoofd zonder dat Hij het weet en Hij het besloten heeft. Maar dat is geen excusus om niet te bidden!! Net zoals jij je voorbeeld geeft van het proefwerk, zal ik het voorbeeld nemen van ziek zijn. Als je ziek bent, denk je ook niet: ach, als God wil dat ik sterf dan zal dat wel. Ik ga niet naar de dokter. Nee, dan ga je naar de dokter en bid je of je beter mag worden!! Net zo, wil God dat wij bidden of we 'beter' mogen worden, maar dan moet Hij ons laten beseffen dat we werkelijk 'ziek' zijn!!! @ Dadao: Mn excusus, niet goed gelezen waarschijnlijk.
     The only way to have a friend, is to be one.
    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    @ de vraagsteller Jouw vraag is heel moeilijk te beantwoorden naar mensen toe die geen relatie met God hebben, maar toch...ga dit niet uit de weg. Laat Hem ook door je heen spreken. Het is heel moeilijk en je kan best eerlijk zeggen dat jij het antwoord er ook niet op hebt en dat je het niet begrijpt. Maar je kan wel zeggen, dat we als mensen geen robotjes zijn, het niet waren en ook niet gaan worden. God heeft ons gemaakt met een vrije wil, zodat we Hem zouden dienen. Tot eer van Hem, het is niet tot eer van Hem als de mens geen keuze zou hebben. Helaas heeft de mens de verkeerde keus gemaakt, maar God wil het weer goed maken. Hij geeft Jezus, zodat de kloof tussen ons en God weer gedigt wordt. Vertel daarover tegen je vriendinnen! Dat niet alles te begrijpen is, maar dat God er ook verdriet van heeft en dat Hij ons wil helpen. Hij ziet naar ons om, ook in deze verkeerde wereld. Hij gaf Jezus, zodat wij bij Hem kunnen komen.
    Ewoud
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    @HAJ Ik lees hier -en bij andere vragen- zo ontzettend veel stellingen en als waarheden gepresenteerde thesen. Eerlijk gezegd roepen jullie antwoorden bij mij vooral nog meer vragen op - en dan vaak heel fundamentele. HAJ, jij lijkt mij iemand die zeer goed thuis is in allerlei zaken, zoals mij ook wel gebleken is uit onze discussies rondom DVD's en toneel. Lijkt het je wellicht interessant om met elkaar te mailen om op deze wijze eens met elkaar van gedachten te wisselen over uiteenlopende onderwerpen? Mijn emailadres is ewoud71@live.nl. Als je interesse hebt, stuur je me maar een mail en anders even goede vrienden.
    HAJ
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    Beste Loesje, Zoals je in mijn antwoord kunt lezen heb ik niet gezegd dat een mens een vrije wil HEEFT! Die hadden wij na de schepping! Zie het maar zo: De mens was vóór de schepping in staat niet te zondigen. Nu is de mens niet in staat niet te zondigen. Wanneer een mens door genade bij God mag komen, is hij niet meer in staat te zondigen! Verder ben ik het eens met je voorbeeld over ziek zijn. Volgens mij moet ik weer Dadao nazeggen! Want zo te zien bedoel ik hetzelfde als Loesje (en zijn wij het ook gewoon eens... :D)
    HAJ
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    Beste Ewoud, Ik vind het fijn om op fora mijn mening te geven. Denk niet dat ik de waarheid of zo in pacht heb, dat heb ik niet, maar dat wist je al. Verder ben ik een even zondig mens als ieder ander en hoop ik dat je uit mijn antwoorden niet opmaakt dat ik niet in dergelijke zonden vallen kan! Verder vind ik het zeker interessant om te discussieren via de mail. Echter bij het zien van mijn naam zijn veel mensen al niet meer bereid met mij verder te discussieren omdat ik het 'niet van mezelf' zou hebben of omdat ik 'alleen maar iemand napraat'. Dat betreur ik, maar ik weet voor mezelf dat ik uit eigen overtuiging spreek. Daarnaast heb ik onlangs een nieuwe baan gekregen waardoor ik me waarschijnlijk niet vaak meer op yord kan laten zien. Ik denk na over je voorstel, echter wanneer je serieuze vragen hebt, kun je hiermee altijd op yord terecht :D. Ik probeer een beetje bij te blijven!
    Meish-16
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:147

    Dit is echt een moeilijke vraag, maar God is niet verantwoordelijk voor onze zonden.
    lieneke
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:72

     

    truuske
    stagiair schreef op maandag 8 januari 2007 - 17:09

    hierover hebben wij het pas op school gehad. Als een man en vrouw met elkaar trouwen, hebben ze elkaar lief. Dit is niet omdat ze dat moeten, maar omdat ze dat zelf willen. Het is dus vrijwillig. Zo schiep de Heere de mens met een vrije wil. Een mens, die dus zelf kon weten of hij God lief wilde hebben. Een mens, die ook zelf kon weten of hij van de verboden vrucht zou eten, of niet. En hij at wél van die vrucht! Zo kwam het dat de mens van God afviel, en zélf een andere weg koos. verder is dit wel gewoon heel moeilijk te begrijpen, dit komt ook omdat de Heere veel dingen aan ons niet heeft geopenbaard, dat is Zijn verborgen wil. Daarom moeten we ook maar proberen alles in Zijn handen te leggen.


    ja... hebben wij op cathechisatie ook gehad. God heeft de mensen inderdaad een vrije wil gegeven. want waar zou hij meer eer aan ontvangen? aan een mens die door God helemaal is ingesteld hoe die moet leven en niks anders kan doen dan dat, die als het ware een robot is, of aan een mens die God een vrije wil heeft gegeven en dat als de mens zich zou bekeren van de zonde en later voor eeuwig God zou prijzen. van welke persoon zou God meer eer ontvangen? van de laatste.. verder ga ik maar niet verder want ik ben denk ik ook nog eigenlijk erg jong om te proberen zulke dingen uit te leggen terwijl ik ook maar een mensje ben en vaak ook met zulke vragen rondloop...

    lieneke
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:72

     

    loesje
    correspondent schreef op maandag 8 januari 2007 - 19:12

    @ Truuske: nee, de mens heeft geen vrije wil. God staat boven iedereen. De mens kan niet beslissen of hij God wil dienen ja of nee. Dat heeft de Heere al van eeuwigheid besloten. Lees maar Romeinen 8:30 "En die HIj tevoren verordineerd heeft, deze heeft hij ook geroepen". En Matth 20:16: "Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren". De Heere heeft (om het maar zo te zeggen) een selectie gemaakt "Jacob heb Ik liefgehad en Ezau heb ik gehaat" Waarom? Omdat de Heere het zo wilde. Niet omdat wij lief of goed zijn, maar omdat het Zijn wil is! "Zo ontfermt Hij Zich dan diens Hij wil en verhardt die Hij wil" Is dat dan niet heel erg onrechtvaardig??? Zul je vragen. Nee, want de Heere had net zo goed ons allemaal kunnen verloren laten gaan!!! De Heere is oneindig goed dat Hij nog wil omzien naar ons!! Laten we dan inderdaad alles in Zijn handen leggen want Hij weet wat goed voor ons is.


    ik snap jouw maar truuske ook, want allebei hebben jullie volgens mij gelijk. want natuurlijk staat God boven alles, maar daarom hebben wij nog wel zelf voor de zonde gekozen... en dat zou toch niet kunnen als wij God alles voor ons deed???

    lieneke
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:72

     

    Dadao
    correspondent schreef op dinsdag 9 januari 2007 - 01:06

    @ Loesje: Truuske bedoelde dat we oorspronkelijk met een vrije wil geschapen waren. Dat is ook zo - Adam en Eva konden kiezen tussen goed of kwaad. Jij hebt het over de situatie NA de zondeval, het heden. Truuske bedoelt de situatie VOOR de zondeval, in het paradijs. Omdat we in het paradijs voor het slechte hebben gekozen is er nu geen vrije wil meer, alleen God kan ons nu nog bekeren (dat bedoel jij ook maar snapte niet precies wat Truuske bedoelde). Graag even wat beter lezen. Thx!


    bedankt voor je duidelijke reactie!

    «  1  2