Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    God kan alles

    God kan alles, dat weet ik zeker! Waarom heeft Hij er dan voor gezorgd dat Adam en Eva van de boom aten? Dat er geen vrede meer is? Dat wij zonden doen? Als Hij alles kon doen… Ik zit al heel lang met die vraag, maar weet nog steeds geen antwoord!

    Een 16-jarig meisje

    Bedankt voor je belangrijke vraag! Veel mensen zitten ermee. Ik kan hem alleen niet beantwoorden. Er is namelijk niemand die het antwoord weet (Job 36:26).

    Misschien zeg je nu: „Maar zo’n God hoef ik niet. In een God Die alle ellende wel kán tegenhouden, maar dat niet dóét, wil ik niet geloven!” Dan kan ik beter stoppen met mijn reactie. Want wie ben jij dat jij de heilige God iets zou verwijten? (Romeinen 9:20.) Verbeeld je je echt dat jij, piepklein mensje in het ontzaglijke heelal, zonder de oneindige Schepper van dat heelal kunt leven? (Handelingen 17:28.)

    God is God en daarom houdt Hij allerlei dingen voor jou en mij verborgen. Daar heeft Hij het recht toe (Spreuken 25:2). Een van die dingen is het geheim van Zijn regering. Waarom regeert Hij zoals Hij regeert? Waarom laat Hij zonde in de wereld toe? Waarom leidt Hij de mensheid door zulke diepten van oorlog en ellende? Niemand die het zeggen kan. Maar dat hoeft ook niet! Want ook al zijn deze vragen voor het verstand niet te beantwoorden, voor het geloof wel!

    Ik hoop dat achter jouw vraag geen verwijt aan God zit, maar verdriet. Verdriet vanwege de zonde en de ellende in jouw leven en in het leven van je medemensen. Dan heb je wellicht iets aan de volgende aandachtspunten.

    Is de Heere verantwoordelijk voor het verloop van de geschiedenis? Ja. Dus ook voor alle zonde en ellende? Ja. Wij mogen nooit zeggen dat de heilige God voor de zondeval gezorgd heeft. Want Adam en Eva konden Hem vrijwillig liefhebben en blijven gehoorzamen. Maar de zonde valt wel onder Gods regering. En daarom kunnen wij met dit probleem maar één ding doen: het in Gods handen leggen en het daar laten.

    Is het daar dan in goede handen? Ja, want God is wijs, rechtvaardig en goed. Weet je waar dat vooral uit blijkt? Hij heeft Zijn Zoon gegeven, Die de diepte van de menselijke zonde en ellende is ingegaan (Johannes 3:16). Dat is Gods antwoord op jouw vraag. Zie je Christus? Dan zie je hoe wijs, rechtvaardig en goed God is. Dan weet je ook dat Hij straks de hele schepping bevrijden zal van zonden en moeiten.

    Buiten Christus om vind je geen rust voor je hart, geen antwoord op je vragen en geen vertrouwen in Gods volmaakte regering.

    L. Snoek

    Lees meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    Reacties (29)

    PieterStad
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:36

    Wat gevaarlijk om te stellen dat God verantwoordelijk is voor de zonde en ellende. Dat is volledig onze verantwoordelijkheid en niet aan God toe te schrijven. De Bijbel is er duidelijk in dat God de mens volledig verantwoordelijk stelt voor de zonde en het kwaad en wie zijn wij dan om Hem daarvoor verantwoordelijk te stellen?
    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    @ PieterStad Helemaal met je eens. Ik citeer L. Snoek: "Is de Heere verantwoordelijk voor het verloop van de geschiedenis? Ja. Dus ook voor alle zonde en ellende? Ja." God is helemaal niet verantwoordelijk voor onze verkeerde dingen, voor de zonde. Dat zou de omgekeerde wereld zijn. Zo zien wij mensen het idd wel graag, maar zo is het niet. God is er niet verantwoordelijk voor, maar wij. Gelukkig wil God er wel iets aan doen en heeft Hij Jezus gegeven.
    jaap
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Beste mensen, wat dhr Snoek bedoeld heeft, is niet (!) dat God voor de zonde verantwoordelijk is, maar wel toegelaten heeft, dat het zou gebeuren door de mens. Dit alles, zodat Hij een volk door Jezus verlossen zou. Alles moet uiteindelijk leiden tot de eer van Zijn Naam.
    karretjevdm
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    @ pieter en hanneke Nou het zit zo. God wist dat wij in zonden zouden vallen, maar we zijn zelf verantwoordelijk voor onze eigen zonden. Hij wil dat wij onze zonden aan Hem belijden, daarom heeft hij ook Zijn Zoon voor ons aan het kruis gegeven. Hij doet daar ons geen onrecht mee aan, maar als wij daar in het paradijs hadden gestaan, hadden we ook naar de slang geluisterd. God weet van tevoren welke zonden wij gaan doen, maar daar zijn we inderdaad zelf verantwoordelijk voor.
    truuske
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:50

    hierover hebben wij het pas op school gehad. Als een man en vrouw met elkaar trouwen, hebben ze elkaar lief. Dit is niet omdat ze dat moeten, maar omdat ze dat zelf willen. Het is dus vrijwillig. Zo schiep de Heere de mens met een vrije wil. Een mens, die dus zelf kon weten of hij God lief wilde hebben. Een mens, die ook zelf kon weten of hij van de verboden vrucht zou eten, of niet. En hij at wél van die vrucht! Zo kwam het dat de mens van God afviel, en zélf een andere weg koos. verder is dit wel gewoon heel moeilijk te begrijpen, dit komt ook omdat de Heere veel dingen aan ons niet heeft geopenbaard, dat is Zijn verborgen wil. Daarom moeten we ook maar proberen alles in Zijn handen te leggen.
    MaaikeV
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:81

    God kan alles!! Hij wilde de zonde niet, en nog steeds niet. Maar wij hebben tegen Zijn wil ingekozen voor de verkeerde weg. En omdat de zonde er is, is er ook een weg van vergeving! Geweldig:) God=goed!
    cvr
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:106

    ik vind dit best een moelijk onderwerp als het gaat over de zondeval. de mens is zelf in zonde gevallen. waar ik ook een beetje mee zit is dat een docent van mij het volgende beweerde: 'God wist niet van te voren of de mens zou vallen of niet. God had twee plannen uitgedacht...' ik vind dit best moeilijk want dit geloof ik niet! Maar deze docent zegt ook regelmatig een kind van God te zijn. ik vind dit best moeilijk omdat ik dat niet geloof (mag ik niet denken want ik mag niet oordelen, maar ja) best lastig... ik denk dat we veel in de handen van God moeten overlaten en niet alles willen weten...gr
     ...Veel van onze tekortkomingen vloeien voort uit ongebruikte capaciteiten...
    Ewoud
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:16

    Ik heb pas een boek gelezen van H. Kuitert en daar staat het allemaal héél anders in uitgelegd. Wie moet ik nu geloven? Die H. Kuitert is toch ook bepaald niet gek. Wie helpt mij?
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    @ Truuske: nee, de mens heeft geen vrije wil. God staat boven iedereen. De mens kan niet beslissen of hij God wil dienen ja of nee. Dat heeft de Heere al van eeuwigheid besloten. Lees maar Romeinen 8:30 "En die HIj tevoren verordineerd heeft, deze heeft hij ook geroepen". En Matth 20:16: "Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren". De Heere heeft (om het maar zo te zeggen) een selectie gemaakt "Jacob heb Ik liefgehad en Ezau heb ik gehaat" Waarom? Omdat de Heere het zo wilde. Niet omdat wij lief of goed zijn, maar omdat het Zijn wil is! "Zo ontfermt Hij Zich dan diens Hij wil en verhardt die Hij wil" Is dat dan niet heel erg onrechtvaardig??? Zul je vragen. Nee, want de Heere had net zo goed ons allemaal kunnen verloren laten gaan!!! De Heere is oneindig goed dat Hij nog wil omzien naar ons!! Laten we dan inderdaad alles in Zijn handen leggen want Hij weet wat goed voor ons is.
     The only way to have a friend, is to be one.
    benny
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:28

    God bestaat maar het is moeilijk te begrijpen.
    moppie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    HAA yord, lezers!.. miss om te ff te wete, ( k ben hier tog anoniem;)..k heb die vraag ingstuurd..en als ik heeel erg eerlijk ben: k heb helemaal geen antwoord op mijn vraag... ik ben zo moe van het denken..ik heb op hyves een groep meiden die niet in God geloven, en ik praat mezelf steeds maar vast. ik kom er steeds meer achter datk geen argumenten heb...wat ik supererg vind! ik kreeg nameljk de vraag: WAAROM heeft God dan de mens geschapen, als Hij toch wist dat dit allemaal zou gebeuren..( zondeval, zonden, en niet te vergeten het oordeel!) ik wist het niet!..en nu weet ik het nog niet!..waarom is alles nu zo moeiljk..misschien kun j dan tog beter denken: geloven, en God aannemen.... maar k zit in een 'zware' kerk, en daaar wordt gleerd: een zondaar midden in de dood die berouw krijgt en denkt dat het onmogelijk is voor hem/haar...en dan tog door de onmogelijkheden heen EEN GOD die helpt... ik vind alles zoo super moeilijk..vooral nu ik steeds harder lijk te worden. (??) liefs
    kiss_janita
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:24

    ey, ja ik zit ook al heel lang met die vraag en heeft het er ook met men ouders over gepraat maar God weet wat goed is, al begrijpen wij dat, als mensen, niet!!!
    loesje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:170

    @cvr: Ik ben heel blij dat je de uitspraken van je godsdienstdocent durft te betwijfelen. Ik ben het helemaal met je eens. Zou God niet weten wat de mens zou doen??? 1.) Dan zou God dus niet alwetend zijn! 2.) Dan zou Hij niet almachtig zijn! 3.) Dan zou Hij afhankelijk zijn van de mens! En dat kan toch niet??? God is almachtig, alwetend en van niemand afhankelijk!! Hij heeft al van eeuwigheid alles beslist. Dat wij dat niet kunnen begrijpen (met ons menselijk verstand) is een andere zaak...
     The only way to have a friend, is to be one.
    16-jarige
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:34

    @ loesje, Ik ben het helemaal met jou eens, je moet de BIJBEL als leidraad nemen en niet een andere schrijver/schrijfster (Ewout!) denk ik. Als ik het verkeerd heb moet je het zeggen, maar zo is het volgens mij wel het beste te verklaren... 16-jarige
    meisje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    Ik snap best dat je met die vraag kunt zitten. Maar tog geloof jij dat er een kapper bestaat? Ja, waarom lopen er dan zo veel mensen rond met dat vieze lange haar, die zelde naar de kapper gaan?? Als er echt kappers bestaan, gebeurt dat toch niet?? Nou, zoals je ziet het gebeurd wel. En zo is het ook met God. Er gebeuren wel allerlei nare dingen, maar toch bestaat Hij. Het komt allemaal doordat wij met het zondigen zijn begonnen. GOD bestaat echt!!!!
    1  2  »