Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    ff serieus: Wat is bijbelse zachtmoedigheid?

    In de Bijbel gaat het vaak over zachtmoedigen. Wanneer ben je echt zachtmoedig? Heb je dan een lief en zacht karakter of wordt hier iets wezenlijkers bedoeld?

    Mozes wordt in Numeri 12:3 de zachtmoedigste mens ter wereld genoemd. De Nieuwe Bijbelvertaling spreekt hier van: bescheiden. Maar dat lijkt niet helemaal de kern.

    In dit Bijbelgedeelte zie je hoe Aäron en Mirjam Mozes’ positie op grove wijze ter discussie stelden. Mozes werd niet boos. Hij voelde zich niet beledigd. Dat is vreemd. Het past niet bij Mozes. Hij was juist driftig. Hij sloeg impulsief zelfs iemand dood.

    Zachtmoedigheid is dan ook geen karaktereigenschap. Het is niet een soort verlegen zijn. Het heeft niets te maken met natuurlijke bescheidenheid of subassertiviteit. Het is geen conflictvermijdend gedrag. Het is een vrucht van de Heilige Geest.

    Je kunt dit het beste begrijpen als je het opzoekt in de zaligsprekingen in Matthéüs 5. Zachtmoedigheid volgt op „arm van geest” zijn en „treuren.” Waarom werd Mozes niet driftig? Omdat Mozes uiteindelijk niet meer in zijn eer aangetast kon worden. Hij kende zichzelf als een arme van geest, die treurde over wie hij was tegenover de Heere. Hij wist: „Hoe slecht de mensen over me denken, ik ken mezelf voor Gods heilige ogen als nog slechter, nog fundamenteel zondiger.” Daarom konden mensen hem niet beledigen. Hij gaf zijn zaak aan God over.

    Zo kon Lot Abraham niet kwetsen door snel te kiezen voor de vruchtbare vlakte van de Jordaan. Daarom kon David vriendelijk blijven voor Saul, hoe onrechtvaardig hij ook werd behandeld. Daarom kon Stefanus bidden voor zijn moordenaars.

    Ik denk dat je nu al de gedachtesprong maakt naar de Heere Jezus. Hij was volmaakt zachtmoedig. Wat een spot verdroeg Hij! Jezus bleef vriendelijk, hoezeer mensen hem ook wilden kwetsen.

    Denk nooit dat de Heere Jezus een soort goedige man was. Hij was, met eerbied gesproken, een sterke persoonlijkheid. En toen de eer van Zijn Vader werd aangetast, sloeg Hij de handelaren van het tempelplein af. Hij is tegelijk het voorbeeld van zachtmoedigheid. Jezus, Die toen Hij uitgescholden werd niet terugschold, en toen Hij leed niet dreigde, maar het aan Hem overgaf, Die rechtvaardig oordeelt. (1 Petr. 2:23). Hij zegt: Leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart.

    De kerk zou er in 2007 beter voorstaan als al Gods kinderen, gemeenteleden en ambtsdragers, catechisanten en predikanten, meer van die zachtmoedigheid zouden laten zien.

    Lees meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    S. D. Post

    Reacties (4)

    Siska
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:163

    Dus als ik het goed begrijp is zachtmoedigheid ongeveer hetzelfde als verdraagzaamheid? Mooi stukje!
    Rups
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:46

    mooi stukje ja! kzag in mn dagboek dr ook wat over staan, ktyp et wel ff over: zachtmoedig zijn, wat moetje daar nou mee? betekent het dat je dan in alles moet toegeven, dat je een zachtaardig type ben? als een soort voorwaarde om zalig te worden? dat kan de heere nooit bedoeld hebben. nooit kan een karaktertrek een grond van zaligheid zijn. zachtmeodig zijn betekent dat je je aan god onderwerpt. als vrucht van je geloof en door de heilige geest gewerkt. het betekent dat je heel je leven in Zijn dienst stel. dat je jezelf heb leren kennen. al het goede komt uit de hand des heere! een zachtmoedige verheft zich daarom ook niet boven een ander. verwar het niet met slapheid of besluiteloosheid. ook zachtmoedigen kunnen doortastend zijn. maar in dit alles weten zij zich afhamkelijk van de heere, hij is het, die hen doorzettingsvermogen geeftQ Groetjes!
     Zorgen moet je doen, niet maken
    16-jarige
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:34

    @ Rups, Door jou toelichting begrijp ik het beter, bedankt! Maar is bijbelse zachtmoedigheid dan in het kort dat je je onderwerpt aan God en alles van de wereld over je heen laat komen zonder er op een negatieve manier iets tegen te doen/zeggen? 16-jarige
    psychiaterinopleiding
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:180

    zachtmoedigheid is bij mij eerder vriendelijkheid, hoe erg je ook behandelt word...