Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Ik mag mijn vriend niet vaak zien

  Ik ben een meisje van bijna 16 jaar en heb sinds kort verkering met een jongen van 18. Zijn ouders vinden dat ik 17 jaar moet zijn om hem regelmatig te mogen ontmoeten; ze willen graag dat we rein het huwelijk ingaan. We mogen wel bellen, schrijven en mailen. We vinden de wens van zijn ouders heel moeilijk, hoewel mijn vriend zich erbij heeft neergelegd, omdat hij geen ruzie wil.

  Beste jongere, dat jullie het moeilijk vinden om de wens van de ouders van je vriend te accepteren, is begrijpelijk. Als je van elkaar houdt, wil je graag bij elkaar zijn. De ouders van je vriend hebben in een brief uitgelegd waarom ze het beter vinden dat jullie elkaar voorlopig niet vaak zien. Ze lijken oprechte bezorgd om jullie welzijn. Ze verbieden jullie niet om contact te houden en accepteren jou dus als vriendin voor hun zoon. Dat zijn allemaal positieve dingen. Daarmee niet gezegd dat het verstandig is wat ze van jullie vragen.

  In het algemeen zorgt het beperken van contacten er niet voor dat jongeren geen gemeenschap hebben voor het huwelijk. Je schrijft dat jullie nog een aantal jaren zullen moeten wachten voordat jullie kunnen trouwen. Dan is het in het algemeen van ouders verstandig om er met hun kinderen over te praten hoe moeilijk het kan zijn om jezelf te blijven beheersen als je veel van elkaar houdt. De ouders van je vriend hebben echter een andere keus gemaakt en je vraagt advies hoe je daarmee kunt omgaan.

  Het is goed om raad te vragen. Je kunt boos en verdrietig zijn en het is niet verkeerd dat je daar bijvoorbeeld met je eigen ouders en je vriend over praat, maar je moet daar niet in blijven hangen. Kijk samen hoe jullie contact kunnen houden terwijl jullie je toch houden aan de wens van de ouders. Je kunt wel proberen om elkaar stiekem te ontmoeten en je kunt blijven drammen, maar daar word je niet gelukkiger van. Dan groeit er bitterheid in je hart en dat kan de relaties voorgoed beschadigen.

  Hoe moeilijk het ook is, het is het beste om ouders te gehoorzamen. Daarmee ga je de weg die de Heere wijst. Dan houd je je aan Zijn geboden. Niet alleen aan het zevende, maar ook aan het vijfde: „Eert uw vader en uw moeder.” Dat zegent de Heere. Zo bouw je een goede relatie op met ouders.

  Hiermee wil ik niet zeggen dat jullie nu verder niets meer kunnen doen. Misschien kunnen je vriend en jij ook een brief aan jullie ouders schrijven. Laat maar merken dat het ook jullie verlangen is om samen de Heere te dienen. Wat kan het voor ouders een vreugde zijn te weten dat hun kinderen zelf ook bidden om kracht in de strijd tegen de zonde en om liefde en betrokkenheid in de familie. Schrijf eerlijk hoe jullie de verkeringstijd voor jullie zien. Zo laten jullie zien dat jullie groeien naar volwassenheid. Dat kan ouders vertrouwen geven en de onderlinge relaties ten goede komen.

  Nella van Dijke

  Reacties (24)

  Mars88
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  hey vind het sneu voor je ik ben zelf 18 mijn meisje is 17 en ben elke dag bij elkaar maar je moet gewoon vechte als je veel van hem houdt dan kun je echt wel wachten of niet gr en sterkte
  drinkwaard
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  Heej, het is inderdaad jammer, ik snap de reactie van jou. Mar je kunt het beste mar nar die ouders luisteren, wnt warschijnlijk kun je t toch nie verandere. Sterkte!!
  MaYo
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:208

  Ik kan me voorstellen dat die ouders niet willen dat jullie niet elke dag bij elkaar zijn, maar 1 keer in de week dat moet toch kunnen. Als je niet bij de jongen thuis mag komen, verzin je er wel iets anders op om elkaar te ontmoeten. Ik wens je veel suc6 toe.
   Zeg niet alles wat je weet, maar weet alles wat je zegt..
  Niene
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  Ik snap de ouders zeker weten. Het is een vertrouwenskwestie. Vertrouw je je kind, ken je je kind goed genoeg om hem of haar met die ander om te laten gegaan? Het is wat dat betreft ook aan de ouders. Ik ben 14, en heb zowat 2 jaar een vriend. Zo op papier lijkt het een prille liefde, maar ik heb veel met hem meegemaakt, waardoor we elkaar ook veel beter zijn gaan begrijpen en aanvoelen. Ik ben het er wel mee eens dat je alles rustig moet starten. Ik praatte eerst ook alleen maar via MSN met hem! Maar ik denk niet dat je verkering altijd zo serieus moet nemen. Een vriendje is toch ook gewoon leuk! Iemand om gezellige dingen mee te doen, lekker te kletsen, lol mee te hebben! Lang niet alle relaties lopen op een bruiloft uit. Gelukkig maar, want vaak hebben we een verkeerd iemand daarvoor. Maar als het goed gaat, wat is er dan slecht? Veel praten is zeker belangrijk, maar samen dingen doen net zo. Want iemand kan wel allemaal mooie woorden schrijven, maar hij/zij kan erg tegenvallen in het echt. Immers, de theorie wordt aangeleerd, maar de praktijk is altijd anders!

  leen
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:635

  das wel moejlyk jah
  Marjootje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:49

  Hoi Meisje,

  Dat lijkt me echt vervelend. Het lijkt me sowieso best erg om je vriend niet elke dag te zien. En dan helemaal nooit. Ik denk dat ik het niet zou kunnen. Zo leer je elkaar toch helemaal niet goed kennen. Als je dan zo oud bent dat je elkaar mag zien, besef je misschien, als je hem kent, dat  hij niet de ware is. Dan valt het echt nog veel meer tegen. Misschien kun je een keer met je vriend  'praten' via MSN ofzo en daarna (misschien wel een keer samen) met je ouders praten. Maar ik zou niet boos tegen je vader of moeder gaan doen. Dan heb je helemaal weinig kans dat het mag. Wees gewoon geduldig. Ik hoop voor jou dat het allemaal goed komt, dat zal vast wel. Anders moet je maar denken dat je ouders toch het beste met je voor hebben. (Ik vind je echt heel flink dat je het zo kunt dragen.)

  Groetjes

   Los je problemen zo geruisloos mogelijk op.
  janhvj
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:55

  ik ben een meid van 15 en heb verkering met een jongen van 24. inderdaad een leeftijdsverschil alhoewel wij het niet meer merken dus, en mijn ouders vinden het ook goed.

  wij mochten elkaar ook maar 1 x in de 2 weken zien, en zondags in de kerk zagen wij elkaar.

  dat was echt heel weinig. we deden heel veel stiekem. maar nu mag steeds meer. geduld duss!!

  panda
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:119

  wel raar dat je je vriend bijna niet mag zien!!!

   heb ik eindelijk mijn kamer opgeruimd
  is mijn leven een puinhoop
  HoUhIlviLvAnYOu
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:36

  heey

  sterkte er mee he het is vast niet altijd even makkelijk!!!

   

  «  1  2