Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Wat moet ik bidden?

  Ik heb een verlangen om tot God te komen en Hem nodig te krijgen in mijn jonge leven. Wat is bidden eigenlijk? Wat moeten we bidden?
  (Een meisje)

  Bidden is spreken met God. De bedoeling van bidden is: Hem erkennen als God en je onderwerpen aan Zijn wil (Ps. 100:3, Jak. 4:7/8).

  De inhoud van het gebed is onbegrensd: alle geestelijke en lichamelijke behoeften die passen bij Gods wil, zowel voor jezelf als voor anderen (Mark. 11:24, 1 Joh. 5:14).

  De voorwaarde voor het bidden is: „Geloven dat Hij is en een Beloner is dergenen die Hem zoeken.” (Hebr. 11:6)

  De enige weg om in het gebed tot God te komen is: de Heere Jezus (Joh. 14:6). Hij wast de zonden en tekorten van het bidden weg met Zijn bloed en neemt het gebed over in Zijn voorbede (Jes. 53:12, Joh. 17:9).

  De houding die God van de bidder vraagt, is: onwaardig in zichzelf, berouwvol over de zonde, eerbiedig, geduldig, verwachtingsvol (Ps. 51).

  Het leven dat God bij de bidder wil zien is: dat hij Gods geboden bewaart (1 Joh. 3:22).

  Is dit een antwoord op je vraag? Ik hoop dat je geen nee zegt. Dat zou wel heel begrijpelijk zijn. Want als bidden zo veel inhoudt, wie kan dan bidden? Misschien zeg je zelfs: „Als het zo moet, hoeft het van mij niet.” Ook begrijpelijk, want jij bent vanuit jezelf geen zoeker, maar een hater van God.

  Toch laat ik het bovenstaande helemaal staan. Want er is een Leermeester Die jou zo wil leren bidden: de Heilige Geest (Rom. 8:26).

  Hoe leert Hij zondaren dan bidden? Door hen te brengen bij Gods Woord (Joh. 14:26). Daarom staan hierboven zo veel Bijbelteksten. Lees, herlees, bestudeer die woorden! Neem tijd en rust om alle bovenstaande punten te overdenken. Wijs de Heere eerbiedig op Zijn eigen beloften (Jes. 45:22, Luk. 11:10) en op de Naam van Zijn Zoon (Joh. 16:16, Jes. 9:5).

  En weet dit: als de Heilige Geest je leert bidden zoals het behoort, krijgt bidden een onbegrijpelijk rijke kracht. Dan geldt letterlijk wat de Heere Jezus zei tegen de vader van de maanzieke knaap: „Alle dingen zijn mogelijk voor degene die gelooft.” (Markus 9:23)

  Zoek de Heere dan, zelfs als het verlangen dat je nu voelt, minder wordt of misschien verdwijnt.

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (15)

  maarten
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  zoals meestal, een prachtige vraag, en een nog mooier antwoordt..
  nella
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  Bidden helpt écht! Ook al weet je niet wát je moet bidden. De Heere leert jezelf bidden door Zijn Heilige Geest. En Hij verhoord,dat weet ik uit eigen ervaring,alleen...op Zijn tijd.Maar blijf volhouden! Sterkte ermee!
  eer
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:53

  Bidden helpt echt!!! want je denkt wel dat het niet helpt maar het is wel zo!!!!!
  -flower-girl-
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:72

  Bid God om je bidden te leren.
  dientjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  Bidden helpt echt bij alles. Het is heerlijk om je hart even helemaal te legen
  psychiaterinopleiding
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

  zoals altijd, ik ben altijd te laat omet te lese...
  asdf
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:22

  Even een kleine reactie… Wat ik echt verdrietig vind, is dat er in het artikel niet aangehaald wordt dat de discipelen in feite hetzelfde vroegen aan de Heere Jezus in Lukas 11 en wat de Heere Jezus daarop antwoordt, lees maar. En lees verder heel Lukas eens door en bestudeer de stukken waarin de Heere Jezus bidt of Zijn discipelen. Als je dat dan gaat lezen, vraag de Heere Jezus dan of Hij werkt in je hart door Zijn Geest. Hij zal je in de hele Waarheid leiden (Joh.16:13). Maar... Super dat je uberhaupt graag tot God wil komen, Hij wil ook niets liever en Hij wil het in je werken, door genade (De autonome gunst van God voor mensen — voornamelijk betreffende redding — ongeacht acties ("daden"), verdiende waarde of bewezen goedheid). ……………..
  asdf
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:22

  …………'zovelen Hem aangenomen hebben, hen heeft Hij recht/macht gegeven kinderen van God genoemd te worden', Joh.1:12. ALLEEN Gods Woord kan je daar door Zijn Geest van overtuigen. Niet een mens hoor, meen dat niet. Maar als je dat dan door genade mag weten (iets wat je niet verdiend is GENADE, meen niet dat mensen van wie jij denkt dat ze een kind van God zijn (Daargelatenofzehetzijn), het meer verdiend hebben,  GEEN SPRAKE VAN), wees dan niet zo 'brutaal' om God er niet voor te danken!! Weet je, DAN begint het pas, want dan heb je nieuw leven waarmee je mag naderen tot God! Dan gaat de Heere Jezus je ook steeds meer dingen leren, ook bidden, lees de Bijbel maar (ook bijv. in de Psalmen lees je hoe mensen tot Hem genaderd zijn in gebed), daarin spreekt Hij tot jou en door bidden mag je spreken met Hem ……………..
  asdf
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:22

  …………ZO is er contact, geweldig is dat. Zo mag je groeien en steeds meer aan Zijn Beeld gelijk worden, dat doet Hij door Zijn Woord en Geest. Maar in ieder geval is onze verantwoordelijkheid eerst het in orde maken met onze Schepper en Hij heeft alles daar al voor volbracht!!! Wij moeten het aannemen, die Oplossing van God, Die Hem zoveel gekost heeft. Zeg niet dat het zo te makkelijk is, het was niet makkelijk……! Merk je hoe erg het is als je dat zegt? Daarna wil Hij je graag steeds meer leren van Hem en mag je God je Vader noemen, door de Heere Jezus, dat is machtig.
  girl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  het is idd een heel mooi antwoord! maar op die vraag: je kan tegen God gewoon alles zeggen zoals je ook tegen je vriend/vriendin doet. Hij begrijpt je egt wel!
  powergirl
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:76

  soow heej, asdf je kan wel dominee worde (en dat meen ik serieus, ik spot egt nie) mar ik vin bidde ok moeilijk or, wie nouw niet? ik heb al drie keer niet gbede savonds, omdat ik d8: dat word elke keer hetzelfde gebed.mar as je dat zelfde gebed elke keer weer meent,is het niet erg.mar ik luister in ebd altijd nar mn mp3, nar nummers waar ik van weet dat God die zeker niet goed keurt. zoals tascada, of de veronica's. kweenie of je ze ken, mar darna DURF ik gwoon niet te biddn. dan voel ik me zon huichelaar! mar zou je dan toch gwoon moete bidde? kweet het nie, duz reageer ff. en wil je dan ff zegge of je mag bidde voor een vriend? ik ben namelijk gek op een boy van mn school, ietsje ouder (npaar maanden) en ik ken hem al langr.kheb zn nummer en we roepe altijd heej enzo.mag je daar om bidde?? tis zo moeilijk!!
   Er zijn zoveel fijne dingen; vergeet ze niet, houdt ze vast!
  Evidekip
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  @powergirl: tuurlijk mag j bidden om een vriend. J moet er alleen wel op letten dat het niet een soort "eis" wordt die je van God verwacht. verwacht dan ook niet dat God j gebed meteen verhoort. Dat kan wel gebeuren, maar dat hoeft niet meteen. Sterkte ermee!!
  Mauritaz
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  Is dat de Snoek die godsdienst geeft op het VLC?
  Esther
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  Hoi powergirl, als je weet dat God die muziek niet goed keurt, je daarom niet durft te bidden, en aan de andere kant toch wel vindt dat dat niet goed is, wordt het dan geen tijd om met die muziek te stoppen? dat is kennelijk voor jou de belemmering om tot God te komen en te bidden. Er is zoveel andere mooie muziek, gospel, klassiek, enzo. Ik denk echter niet dat je moet stoppen met bidden! Eerder meer gaan bidden, en vragen of God je helpt te stoppen met die muziek, dat je dr los van kan komen. Dat helpt echt! En je mag voor alles bidden, ook om een fijne vriend. Maar ik denk dat je dr wel bij moet bidden: 'uw wil geschiede'. Misschien is het wel geen goede vriend voor je, ook al istie nog zo leuk/aardig. Bid God ook hierom, of Hij je duidelijkheid wil geven. Sterkte!
  jakob
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:85

  Overal waar je komt moet je voor God kunnene verschijnen. Kun jij dat in de discotheek! Dan hoor ik vrienden zeggen "ooh dan drinken we samen een biertje". God kun je alles vragen ( in eerbiedige zin ), maar dat wil niet zeggen dat je het krijgt. Daarom in voorspoed dankbaar in tegenspoed geduldig. Als je bid en je vraagt om iets wat niet uitkomt bv. dan is het soms moeilijk te begrijpen, maar misschien heeft God daar een bedoeling mee!