Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Eenzaam

  Ik vind het fijn om te proberen anderen te helpen die problemen hebben of het leven niet zien zitten. Ik stel me vaak op als steun. Vaak omdat ik gevoelens herken. Maar de laatste tijd is dat te zwaar. Ik zou graag iemand hebben op wie ik zelf kan terugvallen. Iemand bij wie ik mezelf kan zijn en m’n hart kan luchten. Maar die ontbreekt. Ook thuis voel ik geen liefde. Hulp vragen wil ik niet. Ik wil anderen helpen, maar het gaat niet meer. Ik kan hen niet zomaar aan de kant zetten. Wat moet ik doen?

  Wat verdrietig dat er niemand in je omgeving is bij wie je jezelf kunt zijn. Je bent op zoek naar iemand door wie je je geliefd voelt. Dat is een natuurlijk verlangen. De Heere gaf Adam een vrouw. En Hij brengt nog steeds levenspartners bij elkaar. Maar Hij leidt ons leven ook zo dat we vrienden ontmoeten. Denk aan David en Jonathan of aan Daniël en zijn vrienden. Ze hadden steun aan elkaar. Ook de Heere Jezus had vrienden. Hij noemt Zijn discipelen vrienden, omdat Hij hun alles vertelt (Joh. 15:15). En als Zijn zware lijden begint, vraagt Hij hun of ze met Hem willen waken en bidden.

  Uit je briefje maak ik op dat je probeert alles alleen te doen. Je zegt al van tevoren dat je geen hulp wilt vragen.

  Het is goed dat je probeert anderen te helpen, maar als je alleen maar geeft, raak je op den duur leeg. Iedereen heeft het nodig ook zelf steeds bij te tanken. Hoe kun je dat doen? In de eerste plaats door gebed en Bijbellezen. Vertel de Heere dat het je te zwaar wordt om te helpen, bid of Hij mensen wil geven bij wie je je hart kunt uitstorten.

  Ik ken je thuissituatie niet, maar ik vraag je erover na te denken of je je ouders in vertrouwen kunt nemen. Je zegt dat je geen liefde vóélt. Dat is heel pijnlijk, maar misschien verlangen zij ook naar contact met jou en willen ze wel liefde geven, maar weten ze niet goed hoe. Als je de Heere bidt of Hij je wil helpen om met je ouders te praten, mag je op Zijn leiding vertrouwen en de uitkomst aan Hem overlaten.

  Je vraagt je af hoe het verder moet met de mensen die een beroep op je doen. Je wilt hen niet aan de kant zetten. Dat hoeft ook niet. Je kunt wel eerlijk vertellen dat het jou te veel wordt. Voor hen kan het goed zijn te merken dat jij ook niet alles kunt. Als je contact hebt met leeftijdsgenoten die het leven niet meer zien zitten, adviseer hen dan hulp te vragen van volwassenen: ouders, een mentor op school, een dominee of ouderling, een leider van de jeugdclub. Sommige problemen zijn te zwaar om andere jongeren mee te belasten. Ik hoop dat je met mijn reactie biddend aan het werk gaat. Van harte sterkte gewenst!

  Nella van Dijke

  Reacties (9)

  de vraagstelster
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  @ kus mij: ik wil hier best over praten...
  xxx
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  @ WW: dat is het nou juist... Ik hoef geen hulp.
  Radicaal
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  Beste iedereen die het ook zo voelt als in de vraag word gezegt.. Stuur me a.u.b. ff een meeltje op mijn Yord-adres: sola-gratia@yord.nl Ik wil voor iedereen een luisterend oor zijn.. Overigens mag je me ook toevoegen op msn, maar als je dat wilt stuur ff een meeltje.. ;) Ik heb ook in zo'n situatie gezeten, en weet precies hoe dat voelt.. misschien kan ik je tot steun zijn..
  jel
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:42

  ik heb hetzelfde probleem ik pieker veel... op school voel ik me nooit echt fijn... ik voel me aleen,, ik durf niet goed voor mezelf uit te komen, ik zit soms 's avonds op bed te huilen! wat nu?
  sjampie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:68

  er zijn zoveel mensen die hetzelfde voelen....... vervolg: minderwaardigheidscomplex..... en misschien negetiefzelfbeeld er nog bij.... ik wens iedereen sterkte die er last van hebt... bid!! je komt er wel doorheen....
  ChloeS
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  Heej, ik denk dat veel mensen jouw gevoel herkennen. Ik wil je allereerst heel veel sterkte wensen. Je wilt geen hulp zeg je.. Waarom niet en van wie niet? Je zou bijvoorbeeld alles wat je dwarszit op kunnen schrijven zodat je het allemaal op een rijtje kan zetten. Vraagstelster ik bid voor je!
  wil
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:0

  Deze vraag zou ik zelf een jaar terug kunnen hebben geschreven. Moeilijk is dat voor je! Ikzelf wilde ook geen hulp zoeken, maar uiteindelijk moest ik wel omdat ik het leven echt niet meer zag zitten. Het is een hele moeilijke stap, dat was het voor mij ook. Maar toch... probeer eens te praten met bijv. de ouderling op catechisatie na afloop of iemand anders van de kerkeraad. Ik dacht ook van ja die zien me aankomen. Maar als je ze beter leert kennen kan het een ontzettend fijn contact geven, zij kunnen je ook helpen om met al je vragen naar God te gaan, en met je lezen en bidden. Dit gaf mij heel veel steun, ik raad je aan om er eens over na te denken! Het geeft ook een goed gevoel veel beter dan dat je alles alleen doet, je voelt je gesteund en kunt dingen weer aan. En dat heb jij ook nodig, ik en andere mensen kunnen je toch vaak niet geven wat je verlangt al doen we nog zo ons best, maar God luistert altijd naar je, kan die eenzaamheid ook oplossen als je bidt en werkt!
  wil
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:0

  ik dacht ook altijd ik wil ze niet belasten, maar toen ik het wel deed zeiden ze tegen me dat ze het juist geen belasting vonden, het is juist een belasting als ze wel voelen dat er iets is maar niet weten wat zodat ze je ook niet kunnen helpen, geef ze daar de gelegenheid voor!! Dan merk je soms dat ze best meevallen, en leer je je vrienden van een heel andere kant kennen. Ik heb het er ook heel moeilijk mee gehad om die stap te zetten, maar het lucht uiteindelijk echt heel erg op. Probeer het toch, hoe moeilijk het ook is en wie weet ontvang je begrip waar je het niet verwacht zou hebben?!! als je het niet probeert weet je het nooit... Heel veel sterkte, je mag me best mailen hoor (mail: wilslab@yord.nl)
  Maszj
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:19

  je mag mij mailen als j wil!! (als j dat ni wil gwoon NIET doen!!) als j t wel wil mail me dan mr op maszj@yord.nl