Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Hoe moet ik bidden?

  Ik heb een vraag over het geloof. Ik zeg altijd nog het ”Ik ga slapen ik ben moe” op. En ik ben al dertien. Ik weet niet hoe ik moet bidden.
  Een meisje

   

  Bedankt voor je vraag! Ik ben blij dat je zo eerlijk bent. Misschien schaam je je wel. Al dertien jaar en dan nog niet zelf bidden. Het ís ook erg dat je niet met eigen woorden bidt. Het gebed is een van de belangrijkste dingen van het christelijk geloof. Aan het gebed kun je zien hoe het staat met het geestelijk leven. Bidden is geestelijk ademhalen, praten met God, je hart voor Hem uitstorten. Niets geeft zo veel kracht en vreugde als een biddend leven. Moet ik concluderen dat jij dat mist?

  Weet je wat de Heere graag ziet? Dat ouders hun kinderen voorzeggen en voordoen hoe ze moeten bidden. Kunnen ouders hun kinderen het geloof geven om echt te kunnen bidden? Nee, dat geeft God Zelf. Maar ze kunnen wel wóórden geven om te bidden. Kun jij leren bidden? Ja, want je bent pas dertien jaar. Weet je wat zo mooi is: jouw vraag komt letterlijk in de Bijbel voor. De discipelen vragen aan de Heere Jezus: „Leer ons bidden!” (Lukas 11:1) En ze krijgen antwoord: het Onze Vader.

  Misschien vraag je: „Mag ik dat dan bidden?” Ja, dat mag. Want het hoort bij het Evangelie dat Jezus aan alle mensen laat verkondigen.

  Snap je niet goed wat de beden van het Onze Vader betekenen? Lees er dan eens een boekje over. Of durf je die grote woorden van het Onze Vader nauwelijks in de mond te nemen? Dat begrijp ik, want je bidt om dingen die jouw zondige hart eigenlijk niet wil.

  Ga daarom met de woorden van het Onze Vader naar God. Vraag of de Heilige Geest in je hart wil werken. Of Hij Jezus’ woorden duidelijk wil maken. Vertel ook maar met heel gewone woorden welke dingen jij vandaag gedaan hebt, wat er goed ging, wat er fout ging, wat zondig was. Het gaat niet om veel of mooie woorden (Matthéüs 6:5-8). Zeg maar eerlijk wat er in je hart leeft. De Heere begrijpt je wel. Hij luistert graag naar zondaren die tot Hem roepen.

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl, of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (1)

  Suusjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:18

  @ vragenstelster en anderen: je bent nog maar 13 maar ik weet een heel goed boekje dat gaat over hoe je kan bidden! Het heet: 'Als je bidt...' van Ds. Vreugdenhil. Een poosje geleden zat ik met dezelfde vraag als jou maar toen ging ik es ff dat boekje lezen; ik ben er nog niet ver in maar toch geloof ik wel dat het helpt! Het is makkelijk te lezen...niet als een romannetje of gewoon leesboek maar toch heel goed en speciaal voor jongeren! Sterkte er mee...ik hoop dat je door al deze reacties wel een beetje een beeld heb van hoe je ook anders kan bidden! Groetjes ik