Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Wat is geloven?

    Er wordt vaak gezegd dat je moet geloven. In Romeinen 10 staat dat wie gelooft, zalig zal worden. Wat is echt geloof? Hoe kun je geloven. Hoe weet je of je zalig wordt?

    Ja, wat is geloven eigenlijk? Ik pluk even een quote van een jongerensite: „God heeft me laten zien dat ik moest geloven. Het staat er: geloof en je wordt gered. Het is besluiten je leven aan God over te geven.”

    Is dat geloven?

    Heb je je wel eens gerealiseerd dat je gehoor het enige zintuig is, waarmee je geluid kunt oppikken. Als je trommelvlies ontbreekt, blijft de wereld van stem en geluid totaal afgesloten voor je, ook al ben je verder kerngezond.

    Zo is geloof het enige zintuig waarmee je geestelijke zaken tot je kunt nemen. Zonder geloof profiteer je van niet één belofte van het Evangelie.

    Stel je voor dat je je blinde vriendin zou aanmoedigen om in de spiegel te kijken hoe mooi ze is. Dat zou vrij lomp zijn. Alsof ze dat zou kunnen. Zo is het ook een beetje lomp om een vriend aan te moedigen om zelf te gaan geloven. Alsof hij dat zou kunnen.

    Geloof, het vermogen om God te kennen en te vertrouwen, zit niet meer in ons erfelijk materiaal. We worden zonder geboren en dat is menselijk gezien niet te corrigeren.

    De citaten hierboven wijzen dus in een verkeerde richting. Hoe goed bedoeld, ze zijn onbarmhartig.

    Geloof is broodnodig. Zonder geloof kunnen we niet leven en sterven. Zonder geloof geen deel aan Christus. Zonder geloof rampzalig. Maar, zelfs dat geloven we niet.

    Er is maar één manier om aan geloof te komen. Geloof is een gave van God! (Ef. 2:8; 2 Kor. 4:6; D.L. I, 5) Wat niet meer in onze genen zit, wil Hij geven. Ga met de nood van je ongelovigheid naar de troon der genade.

    Als Hij komt, wordt alles anders. Dan ga je je fatale onvermogen zien en alles van Hem verwachten. Je krijgt een ander beeld van God, van jezelf. Dan ga je anders tegen je Bijbeltje aankijken, tegen Gods kinderen. Dat geloof stoot de vensters van je leven open. Dan komt er een totaal nieuwe atmosfeer. Dan komt de liefde en de vrede van God. Dan ervaar je -soms gewoon al fietsend en biddend- al een stukje van de zaligheid in je hart, die God voor Zijn kinderen bereid heeft.

    S.D. Post

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving?Mail naar achterkrant@refdag.nl, of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

    Reacties (1)

    an
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:40

    heeej zoekertje dat is soms echt vervelend ik heb et ook heel vaak maar dan is het beste middel om te gaan bidden en ook al denk je dat God je niet hoort... vergeet dit niet!! HIJ HOORT JE ALTIJD!!! ook al merk er soms nix van maar als je doorzet ga je het op een gegeven moment wel voelen en ook helpt het misschien ook om te zingen en bij de tekst na te denken dan hoeven het niet perse psalmen te zijn maar het kunnen ook opwekkingsliederen zijn bv als je bid zal hij je geven!! dat is echt een heel mooi lied en zo zijn er nog velen.. ik hoop dat dit een btje helpt!!