Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Regels in de Bijbel (I)

  In de Bijbel staat dat de vrouw zich moet onderscheiden van de man (qua kleding), terwijl ergens anders staat dat je geen kleding van tweeërlei stof aan mag. Waarom mag het één dan wel en de ander niet? Heeft de kerk dat verzonnen of is het gewoon Bijbels?

  Vandaag het eerste stukje van je vraag, volgende week, bij leven en welzijn, het tweede. Ik ben blij dat je je vraag bij de Bijbel begint. Begin daar altijd en niet bij „ik vind” of „ik voel.” De Heere leert in de Bijbel dat Hij twee mensen heeft geschapen, een man en een vrouw. Behoorlijk verschillend, maar toch passen ze zo mooi bij elkaar. Nu wil God dat dit verschil tussen man en vrouw duidelijk zichtbaar blijft. Een man werkt voor zijn gezin, een vrouw in het gezin. Een man draagt kort haar, voor een vrouw is lang haar een eer (1 Kor. 11:15). En zo lezen we in Deuteronomium 22:5: „Het kleed eens mans zal niet zijn aan een vrouw, en een man zal geen vrouwenkleed aantrekken.” Het gaat in deze tekst vooral om kleding, maar het woord voor kleed heeft ook een bredere betekenis. De tekst wil zeggen: Wis het onderscheid tussen man en vrouw niet uit en doe dat ook zeker niet in de kleding.

  Ik ben ervan overtuigd dat iemand die de Heere waarlijk lief krijgt, gehoorzaam wil zijn aan deze orde uit de schepping. De vrucht van de wedergeboorte is immers de vraag of de Heere wil bekendmaken wat we moeten doen (Hand. 9:6), ook in het alledaagse leven (Luk. 3:10). Als we de ernst van de zonde tegen God leren kennen, worden we bang om door middel van on-Bijbelse kleding tegen de Heere te zondigen. Hij is het zo waard om gediend te worden!

  Aan de andere kant: wie het onderscheid tussen man en vrouw uitwist, doet iets waarvan de Heere een afkeer heeft. Ja, zo lezen we verder in Deut. 22:5, „…want al wie zulks doet, is den Heere uw God een gruwel.” Dat is wat!

  Weet je wat het grootste probleem rond de regels in de Bijbel is? Door de zondeval willen we niet meer wat de Heere wil. We zouden eigenlijk liever wat regels willen uitkiezen die niet te lastig voor ons zijn. Of we zouden ze zo willen uitleggen dat ze mij iets beter uitkomen. Dat komt doordat we van nature de liefde tot God missen. Wat een nood! Maar die nood kan nog worden opgelost. Want hoe zondig we ook zijn, de Heere schenkt nog genade.

  Ds. J. M. D. de Heer

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief aan Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant.

  Reacties (7)

  Annelies Beeke
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:74

  Goed zo, Ofer! Helemaal mee eens! Het gaat in het artikel om het onderscheid tussen man en vrouw, maar niet over het dragen van een broek als vrouw. En idd, precies zoals Ofer het zegt: Zet niet gelijk je stekels op als je zulke artikelen leest!
  @n!
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:40

  @ Jannes Rijssen: Voor een vrouw is het uiterlijk tog wel degelijk belangrijk! Je kunt het als meisje absoluut niet waarderen dat je vaak nagestaard wordt of dat er achter je langs over je wordt gefluisterd als 'rokkenmeid' Noem het maar gewoon roddelen... 'Trek je d'r tog nix van aan' zeg je misschien. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Jij wilt er tog ook 'bij horen' ? Tja,, die rokkenkwestie.... Niet dat ik zo'n voorstander ben van een broek, maar soms krijg je gewoon de neiging er eentje te kopen...alleen maar om erbij te horen...!! Maar als je dan denkt aan die ouderling, je moeder, je opa? Je ziet hun gezichten al voor je: moedeloos, hoofdschuddend en vol gedachten... zij in een broek?!!? Dat weerhoudt mij ervan een broek te kopen, en ik hoop dat ik het nog lang, ja altijd volhoudt.
  dadao
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:102

  Waarom nou weer deze discussie veroorzaken door zo'n stuk te plaatsen?? Omdat het TE belangerijk is geworden in de refo-wereld! Het beste advies is: Laten we allemaal naar ons geweten kleden -dan hebben we allemaal genoeg aan onszelf- en vooral in de liefde van Jezus Christus wandelen!
  hopelooz
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:102

  @ iukku ja ik ken wel degelijk kinderen van God die wel is een broek dragen. dit onderwerp is gewoon heel divers en kan persoonlijk anders opgevat worden maar waarom moeten we nou zulke flauwe vragen stellen... WAAR GAAT HET DE REFO'S NOU OM???
  Haaitje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Wat een zinloze discussies zijn het toch altijd rondom de broeken/rokken.. Voor God maakt het niet uit hoe je er van buiten/binnen uitziet! Als God jou bekeerd, ga je naar Zijn wil leven... en dat kan ook met broek (bij vrouwen) Het is veel beter om je af te vragen; wat straal ik (al dan niet in broek) uit naar mijn naaste! Ben ik een levend getuige van Christus!!
  Mirjampje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  misschien een beetje enlate reactie. Ik heb tot nu toe altijd een rok gedragen. Nu wil ik daar niet mee stoppen, maar ik wil wel eens af en toe een broek aan. mijn ouders zijn het daar niet mee-eens. als ik het toch doe, is dat dan voor mij een zonde tegen het gebod je ouders eren? ik weet dat zij het niet fijn vinden, maar ik geloof dat ik ook een Christen kan zijn met broek aan.
  anne
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  ik weet niet of je nog op reactie zit te wachten?.. Waarom wil je een broek aan?Is het niet om dingen die je ook kan laten? Je moet eens nadenken over het feit dat wij als mensen alls zoude moete doen tot eer van God.Ook onze tijdbesteding.Voor die dingen waar je een broek aan wilt;is dat een tijdsbesteding tot eer van God, zo niet;denk dan eerst eens na of je er wel heen gaat. Misschien bedoel je meer situaties waar je volgens jou égt een broek nodig hebt.O ja, kan het in een rok ook niet? Echt niet? Het is misschien heel moeilijk; maar we moeten niet altijd de makkelijkste weg willen kiezen.Nog helemaal niets gezegt over wat de bijbel zegt;dat is toch het belangrijkste!!Lees dan dit bovenstaande stukje nog eens van Ds. de Heer;het gaat er niet om hoe ver wij God mee kunnen krijgen in wat wij willen,maar wij moeten zo dicht mogelijk bij Gods Woord leven!!En dan is het niet meer een vraag of je een broek mag;als er een kleine kans is dat het niet volgens Gods wil is dan laat je het!