Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Bidden om een vriend of vriendin

  Er wordt altijd gezegd dat je mag bidden om een vriend of vriendin. Maar hoe weet je nu dat die persoon, waarmee jij je leven wilt delen, ook diegene is om wie je hebt gebeden? Wat zou het gemakkelijk zijn als de eerste persoon waarop je verliefd wordt ook de persoon is waarom je hebt gebeden. Of is het de persoon die je al heel lang kent, maar nu opeens meer voor je gaat betekenen?

  Beste jongere, je vraag zal zeker door anderen worden herkend. Het is goed om te bidden als je zoekt naar een vriend of vriendin. Dat is de weg die God wijst. In het huwelijksformulier staat dat Hij man en vrouw als met Zijn eigen hand samenbrengt.

  Jouw probleem is: hoe doet God dat? Meestal gebruikt Hij gewone middelen. Bij het zoeken van een toekomstige man of vrouw hoef je het niet in bijzondere dingen te zoeken. Je mag (en moet) ook je verstand gebruiken. Dat lijkt soms moeilijk als je erg verliefd bent. Toch is het nodig en mogelijk. Ga niet alleen op je gevoel af, maar vraag je ook nuchter af of jullie bij elkaar passen.

  Je kunt de ander best meer leren kennen voordat het tot een vaste relatie komt. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan interesses en karakters, maar ook aan ontwikkeling en kerkelijke achtergrond. Verschillen op deze punten hoeven een relatie niet in de weg te staan. Maar in een beginnend contact kun je soms al aanvoelen of ze verwijdering of toenadering geven, of ze bespreekbaar zijn of tot botsingen leiden.

  Vaak zullen er meer mensen zijn met wie je prima op kunt schieten. Je kunt niet altijd zeggen dat de één per se beter bij je past dan de ander. Maar als je je leven aan de Heere toevertrouwt, kan Hij het zo leiden dat er op den duur met één persoon toch een andere relatie ontstaat.

  Je geeft zelf al aan dat het niet altijd met verliefdheid begint. Soms verdiept een bestaande vriendschap steeds meer. En, zoals je zegt: er zijn nog meer mogelijkheden. Hoe een relatie ook begint, er is een periode nodig waarin je elkaar beter leert kennen: de verkeringstijd. Daarin kun je ontdekken of verliefdheid of vriendschap uitgroeit tot liefde. Liefde die niet alleen op zichzelf gericht is.

  Je kunt je afvragen waar het je om te doen is: Heb je de ander nodig omdat je het thuis niet naar je zin hebt of omdat je weinig andere vrienden hebt? Houd je het contact aan omdat je medelijden met je vriend of vriendin hebt of omdat je je voor je familie schaamt als je de relatie verbreekt?

  Voor een goed huwelijk is een gelijkwaardige relatie nodig, die gebaseerd is op liefde en trouw. Dan kun je open en eerlijk met elkaar praten; niet alleen over koetjes en kalfjes, maar ook over geloof, gezinsvorming, geldbesteding, carrière. Belangrijk is ook of je daarvoor samen kunt bidden. Vraag om Gods leiding en dank voor al het goede dat Hij geeft in contacten met anderen. Ik hoop dat je daarvan kunt genieten en dat je erop vertrouwt dat de Heere je de weg wijst, zeker ook naar een huwelijk.

  Nella van Dijke

  Reacties (25)

  Inkie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:365

  Wat een duidelijk antwoord! Maar het is ontzettend moeilijk om in je verliefdheid verstandig na te denken. En eigenlijk vind ik het niet echt een antwoord op de vraag! " Hoe weet je nu dat dit de/het jongen/meisje is waar je om gebeden hebt?"
  LotjeTik@yord.nl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  goed verwoord. wie wil er met mij mailen??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  meisje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:68

  hallo allemaal ik heb verkering en het is idd moeilijk om natedenken je ben gewoon zo verliefd en zou alles met je vriend willen doen ik hou veel van mijn vriend maar nadenken in die tijd is erg moeilijk vraag aan god de kan jou helpen
  meisje van 15 jaartjuhs
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:19

  wat moet juh doen als je 1x verkering heb ghad en het was een 'kinderverliefdheid' en je heb het zelf uit gemaakt,( dat ik nou een jaar gelede,,) en nu weer wil verkering wil..? maar je spreek hem amper meer?
  Siska
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:163

  @ :-( meid van 13 :-( Je hoeft echt niet bang te zijn dat je geen verkering krijgt, hoor! Je bent nog maar 13!! Ik ben 16, heb geen verkering (gehad), en ben op dit moment niet verliefd. Maar ik ben echt niet bang dat er geen jongen voor mij is, hoor! Ik geloof vast dat God een jongen voor mij heeft bestemd die écht bij mij past. Mijn oom kreeg op zijn 30ste verkering en is 2 jaar geleden getrouwd. Hij is heel gelukkig, hoor! En mijn ouders waren 25 en 26 toen ze trouwden. Dat maakt toch niks uit? Natuurlijk, het kan moeilijk zijn, vooral als je wat ouder wordt, maar vertrouw op God!
  nl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  ik heb ook een probleem!!!! ik ben verliefd op een jongen die ongelovig is. hij heeft aan ij verkering gevraagd. wat moet ikk zeggen het is zoo moeilijk
  hupl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  @nl: hej, ik snap dat je het moeilijk vindt, maar probeer er toch eerlijk met hem over te praten. Je kunt wel denken dat het misschien later goed komt, maar zo moet je echt niet doen! Praat er nu gelijk al over, en als je er niet uit komt, is het natuurlijk nog veel moeilijker, maar wijk zelf nooit van de ware leer af! als hij nu misschien wel zegt dat hij later mee wil, moet hij dat ook echt zeker weten, en moet het natuurlijk niet zo zijn dat hij na een poosje opeens niet meer wil, want dan krijg je echt problemen. nogmaals, ik snap echt heel goed dat je dit erg moeilijk vind, maar praat er toch eerlijk over en leg dit in je gebed ook voor de Heere neer en vraag wat Hij wil dat je doen zal. Dan zul je echt niet bedrogen uitkomen!
  marj
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  hoi. probleem hoe weet je dat je van iemand houd?
  ikjeh
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  @marj dat is een beetje moeilijk. hoe bedoel je het precies?
  ikjeh
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  @marj dat is inderdaad een beetje moeil wat bedoel je er precies mee? (blijkbaar is mijn vorige reactie niet geplaatst.........)
  marie-lo
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Hewwjj, oeii dass niej soow leuk, hebk oowk ghad, probeerm uit je hoofd tzette!! Is wel heel moejluk ohhr..mar dr zijn nog gnoeg boys...
  ikkenatuurlijk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  @marie-lo bdankt maar dat probeer ik al heel tijd all1 luikt niet maar ben nu al niet zo heel gek meer op hem!!! wil nog wel contact met hem mmar hoeft niet meer te zijn!!! wel heel erg bedankt voor je reactie!!!
  ilive4Him
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  heej...

  kben een meisje van 19 en heb nog nooit verkering gehad,, Jongens zeggen altijd tegen mij dat ik te veeleisend ben,,.. maar is eis alleen maar verliefdheid bij mezelf en een waar geloof bij een jongen... Dat is voor de meeste teveel gevraagd... In de Bijbel staat dat je geen juk mag aantrekken met ongelovigen.. daar wordt dus ook mee bedoeld kerkmensen die niet echt geloven... Dat vind ik wel vaak heel moeilijk... want vaak kom ik leuke jongens tegen.. maar die moet ik dan tog maar weer afwijzen omdat ze niet echt christen zijn zeg maar... helupp!!!

  Eline

  r1j23
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  heej!

  effu in reactie! Ik vind dit egt un vet onderwerp om over te prate:D En kheb ook un tip! Je moet een gebeds boekje bijhouwen, waarin je je vragen erover aan God stelt. Als je die later trug leest, zie je dat er heel veel verandert is in je leven en je ziet ook duidelijk dat Hij een heel mooi plan voor jouw heeft uitgestippelt. Dat geeft je echt nieuwe moed! ook al is net je verkering uit, en je leest in dat boekje,, dan zie je echt dat je Geholpen word...

  Vaak als ik gewoon bad, was ik de volgende dag alweer vergete wat ik gebede had! en als je het nauw opschrijft dan kan je het niet vergeten...

   

  johannavis
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  kben 'n meid van 14 jaar en ben verliefd. mag je dan ook al bidden of hij verkering met mij wil?
  1  2  »