Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Geen digitale rozengeur en maneschijn

    Moeten ouders machteloos toezien hoe hun kind internet verkent? Hebben jongeren een digitale voorsprong die volwassenen niet meer kunnen inhalen?

    Onzin, stelt Justine Pardoen van Ouders Online. Ze was nauw betrokken bij het gisteren gepresenteerde onderzoek van de Rutgers Nisso Groep. Daaruit blijkt dat er een hechte relatie is tussen jongeren, seks en internet. „Internetopvoeding staat gelijk aan seksuele opvoeding.”

    Voor het eerst is in kaart gebracht wat tieners online meemaken op seksueel gebied. De Rutgers Nisso Groep voerde op kosten van KPN een onderzoek uit onder 10.000 internettende jongeren. Daaruit blijkt dat niet alles rozengeur en maneschijn is op internet. Vrijwel alle jongeren die actief zijn op internet, zijn ooit seksueel benaderd door iemand. Een kleine meerderheid van de meisjes kreeg bijvoorbeeld het afgelopen jaar de vraag om zich uit te kleden voor de webcam of om een seksuele handeling te verrichten. Anderen kregen seksueel getinte opmerkingen.
    „Voor de jongeren van nu is het digitale leven een vanzelfsprekendheid die niet virtueel is. De generatie van hun opvoeders ziet dat misschien wel zo, maar de jongeren zelf niet. Internet is hún wereld. Het is toegesneden op een van de belangrijkste behoeften in de puberteit: contact”, constateren Remco Pijpers (specialist jeugd en media van KPN Internet) en Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online).

    „Tieners zijn lang niet altijd op zoek naar seks. Maar zodra ze zich op internet begeven, komen ze er hoe dan ook mee in aanraking”, constateert Pardoen. „Daarom is het zo belangrijk welke opvoeding kinderen hebben gekregen. Te veel ouders laten zich door de media opjutten. Die schrijven haast alleen over de vervelende aspecten van internet. Of ze benadrukken dat kinderen hun ouders zo ver vooruit zijn op internet. Maar dat signaal werkt negatief naar ouders toe. Die worden er onzeker van, praten alleen maar over gevaren of houden hun mond. Beide werkt averechts.”

    Maar is er dan geen digitale generatiekloof? Hebben jongeren de ouderen er niet uitgesurft, zoals sommige deskundigen stellen? „Welnee”, schudt Pardoen heftig. „Het mag duidelijk zijn dat onze benadering totaal anders is. Door alleen maar op de gevaren te wijzen, zaai je morele paniek. Door alle nadruk te leggen op de risico’s van internet, maakt een ouder zelf de afstand met zijn tiener groter. Jongeren willen graag nieuwe dingen leren, maar niet van volwassenen die alles eng of stom vinden.”

    Dit is een samenvatting van het verhaal op de voorpagina van de katern Mensen van het Reformatorisch Dagblad. Lees het hele artikel in de krant!

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.