Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Voorkom stress bij werken onder hoogspanning

  Een droge mond, misselijkheid en vaak naar de wc, de eindexamens zijn spannend. Twijfel je aan jezelf of het zal lukken? Daar zal iedereen wel eens last van hebben. Maar twijfel dan op een geschikt moment en niet op het examen zelf. Enkele tips om goed met de spanning om te gaan.

  - Uit onderzoek over de gehele wereld blijkt dat lichamelijke spanning, zenuwachtigheid, een droge keel en misselijkheid nauwelijks invloed hebben op presteren, maar dat gepieker wel slechte gevolgen kan hebben. Piekeren hindert bij het nadenken en hier zul je goed mee om moeten gaan.

  - Bij sommige vakken zit er niets anders op dan te accepteren dat je twijfelt aan je kansen. Twijfel zo weinig mogelijk tijdens het examen zelf. Verschuif negatieve gedachten naar later.

  - Als noodmaatregel tijdens het examen kun je de gedachten opschrijven, streep eronder en het papier omkeren, dan ben je ervanaf.

  - Doe zonodig voor of na een examen op een geschikt moment een korte oefening. Schrijf het gepieker eens op en zet er een aantal gedachten naast over de jarenlange voorbereiding en de gehaalde toetsen en vel dan een oordeel over jezelf.

  Black-out
  Een black-out betekent dat informatie die opgeslagen is in het langetermijngeheugen tijdelijk niet toegankelijk is. Een onschuldig voorbeeld is dat je zoekt naar de naam van een kennis en deze wil je maar niet te binnen schieten, terwijl het antwoord op het puntje van je tong ligt.

  - Al eerder is uit vele toetsen gebleken hoe je ervoor staat. Die kennis kan niet zomaar verdwijnen.

  - Het examen zelf is onderdeel van een lang proces van voorbereiden en toetsing of je de stof goed genoeg kent. Je moet na veel oefenen gewoon een lastig kunstje vertonen en laten zien dat je minstens 55 procent kent.

  - Krampachtig zoeken naar het juiste antwoord verhindert het vinden daarvan.

  - Blijf niet hangen bij een moeilijke vraag, maar ga verder en beantwoord deze vraag aan het einde.

  - Ga niet krampachtig zoeken naar het detail dat je nu niet weet, maar blijf bij de hoofdpunten door deze kort op te schrijven.

  - Doorbreek het gespannen zoeken met een korte pauze. Ga bijvoorbeeld even naar het toilet, of neem iets te eten of te drinken.

  Bron: www.leidenuniv.nl

  Reacties (2)

  Elise
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  Kwil iedereen suc6 wensen met z'n examens. In het bijzonder m'n zus. Zet hum op morruguh Hanneke!!
  moi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  Ja man Inkie...kvind ZEEEER overdreve... Ik duim wel oh...voor alle examenkadidaten...!! :P