Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Kind van God?

  Hoe weet je nu zeker, als je twijfelt, dat je een kind van God bent? Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, maar ik denk telkens dat ik mezelf voor de gek houd.

  Ik merk dat je eerlijk wilt zijn. Dat is nodig. De duivel ziet graag dat we volop van de zonde genieten, nergens aan denken en zo verloren gaan. Als hij ziet dat je het leven ernstig neemt, probeert hij het op een andere manier. Dan wil hij je laten voelen dat je een kind van God bent, terwijl je nog onbekeerd bent.

  De duivel verandert zich dan in een engel des lichts (2 Kor. 11:14). Hij probeert je bijvoorbeeld een blij en vredig gevoel te geven als je de Bijbel leest, zodat je het tijdgeloof verwart met het zaligmakend geloof (Matth. 13:20).

  Onthoud, beste vraagsteller, één ding. Als God een zondaar bekeert, zie je niet opeens dat je een kind van God bent, maar dat je verloren ligt. Dat leert de Heere door blinde ogen te openen voor de werkelijkheid: we zijn van God afgevallen en zoeken Hem nooit meer. Dan laat de Heere zien dat Hij geroepen heeft, maar dat wij niet wilden luisteren (Spr. 1:24, Ps. 53:3-4, Jes. 65:2). Lees deze teksten, biddend of de Heere je ogen ervoor opent.

  Je hebt al verschillende dingen geprobeerd om te weten of je een kind van God bent, zo schrijf je. Ik ken je niet, ik merk dat je het meent, maar toch wil ik je een vraag stellen. Probeer je niet door goede werken de hemel te verdienen? Weet je dat die weg afgesloten is? (Rom. 3:19-20) Al onze werken zijn verdorven door de zonde, onze beste werken zijn zo zondig dat God ze niet kan aanzien (Jes. 64:6; Hab. 1:13). Ik hoop dat de Heere je dat leert, zodat je gaat geloven dat het van jouw kant echt verzondigd is. Ik hoop van harte dat de Heilige Geest je zo vanuit de diepte leert smeken om genade, om redding uit je nood door de Heere Jezus.

  Waar ligt, tenslotte, voor Gods kinderen de zekerheid? Niet in henzelf, maar in een Ander. Als de Heere in het hart van de Zijnen de Zaligmaker openbaart, dan mogen ze in Hem zekerheid en vastheid vinden. Dan mogen ze geloven dat Hij kwam om te zoeken en zalig te maken dat verloren was (Luk. 19:10). En dat ook zij, als een verlorene, zijn opgezocht door het wonder van Gods eeuwige liefde (Jer. 31:3). Van harte toegewenst.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (3)

  Haaitje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  Mooie vraag! Ook een moeilijke... omdat je niet direct antwoord geven kunt. Weet je: eigenlijk kun je hieruit wl weten ofdat je de Heere dient ja of te nee... Want; die in zijn zonden en ellenden zich tot Hm zich ter genezing wenden.. Hij ziet ze niet over het hoofd.. zou God geen recht doen! Het was ook een vraag die leefde in mijn ziel. Het antwoord mag k inmiddels weten, niet door dit artikel, maar toch. Wij denken altijd veel te moeilijk over de Heere! Hij doet immers wat Hij wil! En wie zijn wij dan! Hij ziet de wens van allen die Hem vrezen! Hun bede heeft Hij NIMMER afgewezen!
  hvh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Ik zit hier ook erg mee. Kan iemand mij vertellen wat de verschillen tussen een echt geloof en een schijngeloof zijn. Deze lijken heel veel op elkaar, hoor ik van anderen. Maar wat is nu precies het verschil?
  Amandatjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  groetjes van mij..ik ben het met je eens!