„Een gevangene mag in Nederlandse cel”
Twee meiden reageren op de stelling: De Nederlander Kuijt, die in Thailand vastzit voor drugssmokkel, wil naar een Nederlandse gevangenis. Dat moet kunnen.
Corliene van der Wal (16) Oud-Alblas
„Prima. Laat die Nederlander maar in Holland z’n straf uitzitten. Waarom niet?
Ik keek op internet om wat informatie te zoeken over deze man en de toestand waarin hij zich bevindt. Ik begreep dat hij in een zeer afschrikwekkende gevangenis in Thailand zit. In een cel van 6 bij 4 meter met een ketting van 7 kilo om zijn benen. Bovendien is zijn proces naar mijn mening niet eerlijk verlopen.
In Thailand kreeg Kuijt levenslang. Maar ik weet niet of dat hetzelfde inhoudt als in Nederland. Stel dat dat volgens Thaise begrippen 40 jaar inhoudt en bij ons 20 jaar, dan zou overplaatsing naar Nederland vermindering van straf betekenen. De resterende tijd, in dit geval 20 jaar, zou hij dan bijvoorbeeld in Nederland werkstraf kunnen doen.
Ook vind ik dat gevangenen recht hebben op bezoek in de gevangenis. Als Kuijt in Thailand vast zou zitten, heeft zijn familie niet de mogelijkheid hem te bezoeken.
Als iemand in het buitenland een misdaad begaat, moet de dader wel in dat land geoordeeld worden, maar de straf mag hij in zijn land van herkomst uitzitten. Daar worden we in Nederland niet slechter van.”
„Kuijt moet straf in Thailand uitzitten”
Mariëlle Freeke (16) Moerkapelle
„Die levenslange celstraf moet Kuijt gewoon in Thailand uitzitten. Als je in zo’n land drugs smokkelt, weet je dat je een groot risico loopt. Als je wordt gepakt, volgt daar nu eenmaal een zware straf op. En dat die straffen zwaarder zijn dan in Nederland, dat is uiteindelijk zijn probleem en zijn eigen verantwoordelijkheid.
De cellen in Nederland zijn beter. Maar dat vind ik geen argument om iemand over te plaatsen. Luxe is in deze situatie bijzaak. Als de cellen in Thailand onveilig zijn of wanneer gevangenen daar te weinig eten krijgen, dan vind ik het niet meer dan normaal dat we een verzoek van overplaatsing moeten inwilligen. Maar dan gaat het over inhoudelijke redenen en niet om luxe.
In Thailand kan Kuijt geen bezoek ontvangen. Ook is het voor hem lastig te communiceren. Maar moeten we sociaal zijn voor mensen die het zelf ook niet zijn? Hij probeerde door drugssmokkel ook mensen het criminele pad op te helpen.
Het belangrijkste vind ik dat hij in de gevangenis erachter komt dat hij verkeerd bezig was. En dan maakt het uiteindelijk niet uit in welke gevangenis hij daar een besef van krijgt.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.