„Kans op vogelgriep via drinkwater heel klein”
BILTHOVEN - De kans dat mensen of dieren via drinkwater besmet raken met het vogelgriepvirus is bijzonder klein. Dat concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Desondanks blijft het bijvoorbeeld in pluimveehouderijen van belang het drinkwater goed te zuiveren.
„Goed gezuiverd drinkwater leidt tot een verwaarloosbaar infectierisico voor individuele kippen en mensen”, aldus de onderzoekers in een rapport. Die goede zuivering blijkt essentieel. Een zeer besmettelijke virusvariant kan volgens het RIVM in combinatie met een matige zuivering van het water op een pluimveebedrijf met meer dan 10.000 kippen zorgen voor een besmettingsrisico van meer dan 1 procent.
Het vogelgriepvirus kan in het water terechtkomen via besmette vogels. De RIVM-onderzoekers hebben onderzocht hoe groot het risico is dat mensen en dieren via het drinken van water besmet kunnen raken. Ook hebben zij gekeken welk risico watersporters lopen, die op deze besmette plassen recreëren.
Zowel voor goed gezuiverd drinkwater als het water in de recreatieplassen wordt de besmettingskans „zeer laag” ingeschat. Desondanks is en blijft in dit geval „efficiënte drinkwaterzuivering ook voor de mens van groot belang”, aldus de RIVM-onderzoekers.
Duitse kattenbezitters zijn intussen in rep en roer nadat gisteren bekend werd dat de dode kat op het eiland Rügen is bezweken aan de gevaarlijkste variant van het H5N1-virus. Deze versie, die wel de Aziatische variant wordt genoemd, is ook voor mensen zeer gevaarlijk. Het dier raakte vermoedelijk besmet met het virus door een besmette vogel op te eten.
Het nieuws heeft voor grote drukte gezorgd bij de Duitse dierenasielen, waar vele kattenbezitters uit angst voor de vogelgriep hun huisdier willen dumpen.
De Duitse regering besloot een dag eerder juist de katten in de vijf besmette regio’s verplicht binnen te houden om te voorkomen dat zieke vogels de dieren aansteken met het virus. Het Europees comité van veterinair experts heeft deze ophokplicht voor katten voor alle besmette gebieden in Europa dringend aanbevolen.
Omdat in Nederland het H5N1-virus nog niet is aangetroffen, hoeven de 3,3 miljoen katten hier nog niet naar binnen. Wat de Dierenbescherming betreft, blijft dat zo. Een huisarrest voor de katten bij een uitbraak van de vogelgriep is vanwege de kleine besmettingskans „niet nodig”, vindt de organisatie. Ook worden de katten niet beter van verplicht binnen blijven.
Nederland blijft intussen maatregelen nemen tegen het virus. Minister Veerman van Landbouw heeft extra wasplaatsen aangewezen waar vrachtwagens met pluimvee uit risicogebieden gereinigd en ontsmet kunnen worden. De bestaande plaatsen kunnen het werk niet aan op dit moment. De vaccinatie van pluimvee komt eraan: naar de laatste verwachtingen van het ministerie van Landbouw zullen de eerste kippen in de loop van volgende week tegen de ziekte ingeënt kunnen worden.
Servië heeft gisteren zijn eerste vogelgriepgeval gemeld. In Frankrijk zijn zeker elf nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. In Duitsland is het aantal bevestigde gevallen van vogelgriep opgelopen tot 140 besmettingen van vogels, plus de kat, met het H5N1-virus. Wereldwijd zijn sinds de vogelgriep in 2003 voor het eerst opdook 94 mensen overleden aan de ziekte, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.