Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Eén keer je truitje uit voor de webcam

    Bamber Delver: Chatter voelt zich gevleid door complimenten

    „Belachelijk. Jezelf uitkleden voor de camera doe je toch niet.” Zo reageren jongeren tijdens een informatieavond van de Kinderconsument. Toch krijgt dezelfde organisatie dagelijks tachtig mailtjes binnen van jongeren die niet weten van hun belager af te komen. „Als je één keer over de schreef bent gegaan, lijkt het eind zoek.”

    Het lijkt heel positief, een webcam, zegt directeur Bamber Delver van de Kinderconsument. „De anonimiteit wordt doorbroken. Je weet met wie je msn’t. Of je echt met een jonge knul ’praat’ en niet met een oude man. Ook geeft het iets persoonlijks, vinden jongeren. „Je laat anderen in jouw leefwereld meekijken. Je kunt je kamer laten zien, je huisdier, noem maar op.”

    Toch begint hier vaak het probleem, geeft Delver aan. „Langzaam maar zeker maakt de ander steeds meer deel uit van jouw wereld. Daarbij worden er veel complimenten gemaakt: Leuk truitje heb je aan. Je ziet er goed uit. Wie wil niet zeggen dat dat niet lekker in de oren klinkt.” Delver heeft er geen goed woord voor over. „Daders proberen op je gevoel in te spelen. Natuurlijk voel je je gevleid.”

    Slachtoffers hoeven maar één keer over de schreef te gaan en het eind lijkt zoek. „Als jij een volgende keer aangeeft dat je je truitje niet meer wilt uittrekken, heb je een probleem. Dan zet de dader toch gewoon jouw vorige naaktfoto’s op internet of stuurt deze naar je ouders? Durf dan nog maar eens nee te zeggen.

    Zo heeft een 20-jarige man uit Beverwijk jarenlang zestien minderjarige meisjes via de webcam seksueel afgeperst. Hij liet de meisjes seksuele handelingen doen voor de camera. De beelden legde hij vast. Twee van de zestien slachtoffers durfden aangifte te doen. Gisteren veroordeelde een Bredase rechter de man tot negen maanden gevangenisstraf.

    Stapje verder
    Zowel meiden als jongens ontkleden zich voor de camera, weet Delver. „Jongens durven eerder. Vinden het bijna stoer om zich letterlijk en figuurlijk bloot te leggen. Meiden hebben tijd nodig om telkens een stapje verder te gaan.”

    Probleem is dat de meeste jongeren geen hulp durven te zoeken wegens schaamte. Toch raadt Delver deze jongeren aan eerst een leeftijdsgenoot en daarna een volwassene in vertrouwen te nemen.

    Afstand te nemen van de dader blijkt vaak lastig. Van de jongeren tussen de 11 en 14 jaar geeft 13 procent aan het erg moeilijk vinden deze persoon te blokkeren. Het is een soort machtsuitoefening. Vaak zijn daders bekenden van de slachtoffers, geeft Delver aan. „In 70 procent van de gevallen zijn het bekenden van school. Daarom is het belangrijk dat de school hiervan weet. Zodat die hulp kan bieden.”

    Lees de mening van Willemieke en Erika.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.