Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Liefde van God na zonde tegen de Heilige Geest

  Kan iemand die de zonde tegen de Heilige Geest begaan heeft nog wel eens de liefde van God voelen?

  Bedankt voor je vraag. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Stel je voor dat je de zonde tegen de Heilige Geest hebt gedaan. Dan kun je niet meer zalig worden. Al zou je tot je tachtigste in de kerk zitten. Alles zou zinloos zijn. Ontmoedigend. Beklemmend. Deprimerend.

  Hoe ga je hiermee om? Het is misschien heel lastig voor je, maar doe eerst de deur van je gevoel dicht. Concentreer je op je verstand. Pak er eventueel gewoon een stukje papier bij. Laten we nuchter kijken wat deze zonde wel en niet is en hoe je herkent of je die zonde gedaan hebt. Je kunt gewoon plusjes en minnetjes zetten.

  Het is niet: met je volle verstand vloeken en zweren dat je niets met Jezus te maken hebt, zoals Petrus. Het is niet: in ongeloof Jezus keihard uitdagen Zichzelf te bewijzen, zoals Thomas. Het is niet: in grote Jezuswoede de Heilige Geest onwetend tegenwerken bij het vormen van een gemeente, zoals Paulus. Het zit dus niet in het opzettelijke, het lasteren, of het tegen de Heilige Geest opstaan.

  Wat is het wel? Het is Gods werk willens en wetens bruut uitmaken voor een werk der duisternis, terwijl je het werk van God kent. Niet in een opwelling, maar volhardend (Matthéüs 12:22-32). Het is extreem. Je haat tegen God krijgt demonische trekken. En dat spijt je niets.

  Je vraag is, kan zo iemand soms de liefde van God voelen? Nee dus. Als zo iemand aan God denkt, is er niets dan haat en afkeer. Geen ruimte voor berouw, twijfel of gebed. Het feit dat je soms verlangt naar de ervaring van Gods ontferming, is het beste bewijs dat je de zonde niet hebt gedaan.

  De duivel vindt niets leuker dan mensen alle moed te ontnemen. Maar hoop op God! Wees nuchter. Gebruik je verstand. Biddend.

  Misschien ben je wat depressief. Misschien kun je op eigen kracht niet loskomen van deze gedachte. Blijf er niet mee lopen. Bel een ambtsdrager. Maak een afspraak. Anders raak je steeds vaster verwikkeld in het web van je gedachten.

  Jij hebt de onvergeeflijke zonde niet gedaan. Voor jou is hoop! In Christus. Wie weet, wat de Heere in Zijn grondeloze barmhartigheid in je jonge leven dit jaar nog wil doen…

  S. D. Post

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeldt je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Reacties (4)

  ...
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  @ 2e klasser: het is zeker niet stom om onder het bidden je ogen dicht te doen!!! je wil misschien niet dat de andere je voor een vrome aanzien... maar ik dank dat als je echt God wil dienen dat je je voor je vrienden/ vriendinnen zeker niet schaamt! x
   ~ Achteraf gezien, had je alles van te voren kunnen weten... ~
  13jarig meisje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  hoi, @brandien. ik snap wel dat je niet zo hoog naar dominees moet kijken maar God gebruikt ze wel om Zijn woord te verkondingen. denk je dat het dan niet goed gaat? God moet mij bekeren en het kan ook zoals de moordernaar aan het kruis. gewoon afwachten en dan doet God zelf wel met je wat Hij wil. ons leven is toch in Zijn Hand. wat Hij wil dat gebeurt, gebeurt ook.
  martin1994
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:950

  je moet niet alleen afwachten maar ook bidden, God wil erom gevraagd worden.
  martin1994
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:950

  lees eerst reactie 2 en die erna dan begrijp je wat ik bedoel.