Kook veilig, voorkom voedselvergiftiging
December. De maand waarin veel mensen lekker eten. Vooral tijdens de feestdagen scoren bijzondere gerechten goed. Niet allemaal zijn ze even houdbaar als een ui. Daarom enkele tips om veilig te genieten van het voedsel:
Aankoop
- Koop geen producten waarvan de tenminste-houdbaar-totdatum is overschreden.
- De houdbaarheidstermijn op de verpakking is slechts geldig wanneer het voedsel bewaard wordt zoals het hoort. Koel en donker dus in de koelkast.
- Laat producten liggen waarvan de verpakking beschadigd is of die een onaangename geur verspreiden.
- Koop gekoelde producten altijd het laatst.
- Doe tijdens het vervoer naar huis een diepvriesproduct bij een aankoop uit de koeling. Zo blijven beide koud.
Restjes
Jammer om datgene weg te gooien wat aan het einde van de maaltijd overblijft. Het voedsel is de volgende keer prima te eten als het zorgvuldig wordt bewaard.
- Plaats bereid voedsel binnen 30 minuten in de koelkast of diepvriezer.
- Gooi voedsel weg als het langer dan twee uren aan kamertemperatuur is blootgesteld (één uur bij warm weer).
- Bewaar de voedselrestjes in een andere schaal dan de schaal of schotel waarin ze gekookt of opgediend werden.
- Verdeel grote hoeveelheden voedsel in kleine porties zodat het sneller kan afkoelen.
- Dek de restjes af en zet ze in de koelkast als ze zo veel mogelijk zijn afgekoeld, maar wel binnen 30 minuten.
- Eet het voedsel binnen twee dagen op. Hoe langer het wordt bewaard, hoe groter het risico van voedselvergiftiging.
- Vries restjes die niet onmiddellijk kunnen opgegeten worden meteen in en noteer de invriesdatum op de verpakking.
- Bewaar diepvriesproducten nooit langer dan 3 maanden.
Voorkom vergiftiging
- Houd schone en vuile vaat gescheiden.
- Houd rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden.
- Bewaar geen onafgedekte producten in de koelkast.
- Was voor en tijdens het koken goed de handen.
Bron: www.veiligvoedsel.nl.


