Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Muziek op topniveau

  Heb je een vraag over geloof, relatie of samenleving? Schroom niet en mail 'm snel naar achterkrant@refdag.nl. De vragenbak zit niet zo heel vol, dus je vraag kan binnen enkele weken beantwoord zijn.

  Is het mogelijk om op topniveau muziek te maken en God alle dank toe kennen?

   

  Kun je tot Gods eer leven? Ik hoop dat er bij je vanbinnen iets breekt en je het eerlijk aan de Heere belijdt: „U weet dat mijn hart verdorven is en dat ik nooit tot Uw eer leef. Verzoen toch mijn zonden en leer mij naar Uw wil te handelen.”

  Maar, zul je misschien zeggen, ik stelde een vraag over muziek. Dat klopt, maar het is bij al deze vragen zo belangrijk om te leren dat we na de zondeval altijd onze eigen eer zoeken. Daarom is de wedergeboorte zo nodig, want de Heere vraagt van ons dat we alles tot Zijn eer doen (1 Kor. 10:31).

  Weet je wat zo opvallend is? Muziek heeft in de Bijbel zo vaak te maken met de dienst des Heeren. De Heere wilde, vooral in de tempel, muziek gebruiken om de psalmen beter te kunnen zingen. Het mocht de muzikanten op het tempelplein daarom nooit gaan om eigen eer, om de vraag wie het beste kon spelen. Hun talenten waren dienstbaar aan Gods eer.

  Ik hoop dat je in je hart een stil verlangen mag kennen om echt tot Gods eer te leven en dat je daar de Heere Zelf voor nodig krijgt.

  Vergeet nooit dat ”God alle dank toekennen” iets heel anders is dan na een uitvoering opgelucht en blij zijn dat alles zo goed liep. De farizeeër in de tempel dankte God voortdurend. Hij diende de Heere zo goed, dacht hij. Maar ondertussen bedoelde hij zichzelf.

  Mag ik nu iets vragen? Als muziek op topniveau bedreven wordt, is het gevaar dan juist niet groter dat het gaat om mijn prestaties, om mijn composities? Zou het niet veiliger zijn om op een wat lager niveau je talenten te gebruiken? Uiteindelijk gaat het er niet om wat mensen van me vinden, maar luidt de vraag van het nieuwe leven: Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Reacties (9)

  Adje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:121

  @ Fr@: In theorie is het wel waar wat je zegt, maar in de praktijk vinden de meesten het ook fijn als ze zélf een applaus krijgen, hoor...
  Leendert
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  benk t helemaal mee eens.
  Lin
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  ben ik helemaal mee eens
  gezelligheids maniak
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Best wel gezellig op deze sait maar waar gaat het nou over?
  fvp
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:16

  de verleiding om meegezogen te worden door muziek is groot, daarom zette ik dat stukkie op yord.
  klaas93
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  Het kan bijna niet. Vaak word je al snel vereërd als je op topniveau muziek maakt, je denkt dan al snel meer aan je zelf dan aan God. Dat is juist het verkeerde, want God geeft je de kracht en moed, om deze muziek te maken, en dan kun je nooit zeggen: "Ik heb het uit mezelf gedaan"! want dan geef je dus niet God de eer
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @klaas93 Wat jij zegt is gedeeltelijk waar. Wij mensen vallen heel snel in de valkuil om de eer aan onszelf te geven. Maar dat betekent nog niet dat iedere topmuzikant dat ook doet! God wil ook mensen gebruiken tot Zijn eer en zo ook het Evangelie verbreiden. Daar is muziek een heel goed middel voor. Er zijn topmuzikanten die de eer echt niet meer aan zichzelf geven dan jij en ik doen. Jij zegt zelf, dat God je de kracht en de moed geeft om die muziek te maken, die talenten en gaven moet je dan ook gebruiken...tot eer van Hem!
  cool
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  hi, dit wilde ik er nog even tussen proppen, ik las pas een stuk over Rebecca st james, die vertelde dat de mensen een minuten lang applaus gaven aan God. zo vatte zij dit op. hoe de mensen dit opvatten weet ik niet. denk hier ook eens over na, voor dat je zegt dat ze alleen aan zichzelf denken. groetjex
  WouterBee
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  @klaas93: Heb je hier ervaring mee oid? Volgens mij is je statement meer op vooroordelen gebaseerd dan op waarheid. En wat betreft het antwoord: ik geloof ook dat we vanbinnen verdorven zijn. Maar is dit hetzelfde als aan God de eer niet kunnen geven? Kun je in de bijbel niet diverse voorbeelden zien van 'top'mensen, die alleen de eer aan God gaven? Daniël, Esther, Abraham, enz...