Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Rollen en gooien met Goudse kazen

  Tweeling Mark en Elina den Hertog vermaakt toeristen op kaasmarkt

  Het is halfeen geweest. Opbreken, betekent dat. Een brik komt aanrijden. „Kom op, jongens!” Mark den Hertog onderbreekt zijn gesprek en vangt de grote ronde kaas die hem toegeworpen wordt. Toeristen kijken toe. Of gaan met Elina op de foto.

  Mark en Elina werken op de Goudse kaasmarkt.

  Mark en Elina werken op de Goudse kaasmarkt.

  Ze hebben het best naar hun zin op de Markt in Gouda, de 17-jarige tweeling Mark en Elina den Hertog uit die plaats. De zon schijnt, de mensen zijn vriendelijk en het werk is niet al te zwaar. Alhoewel - dat laatste mag dan voor Elina gelden, voor Mark ligt dat anders. Samen met de andere kaasjongens is hij verantwoordelijk voor het transport van de goudgele kazen -per stuk bijna 12 kilo- van en naar de Markt. „Maar ik vind het nu niet meer zwaar”, bezweert Mark. „De eerste keer wel, dat weet ik nog goed. Toen ik thuiskwam, was ik echt moe. Nu valt het wel mee, het is juist leuk. Je krijgt er een beetje spieren van.”

  En Elina dan? Poseren voor de toeristen doet ze steevast met een kaas onder haar arm. Is die niet zwaar? „Hier”, roept ze terwijl ze de kaas met verbluffend gemak gooit. Het blijkt een lege reclamekaas te zijn. Maar dat weten de toeristen niet. „Soms vragen ze: Die weegt zeker wel 50 kilo?”

  Smeerkaas
  Op donderdagochtenden, als de Goudse Markt vol kramen staat, zijn de kazen op het plein tussen het stadhuis en de Waag zonder twijfel de grootste publiekstrekker. In vijf rijen liggen ze uitgestald, glimmend in de zomerzon. „Het zijn 120 kazen per rij, dus in totaal 600 kazen”, rekent Mark snel uit. Ze liggen er niet om verkocht te worden, maar slechts om de toeristen te vermaken. Iedere week dezelfde kazen. „Dat hoorde ik vorige week pas voor het eerst. Ze liggen opgeslagen in een pakhuis.” Elina vult aan: „Daar wordt later smeerkaas van gemaakt of zo. Ze worden in elk geval niet meer als kaas verkocht. Iedereen heeft eraan gezeten.”

  Het groepje kaasjongens en -meiden valt in de smaak bij het publiek. Onafgebroken staan de mensen te kijken, soms uit verre oorden. Elina, lachend: „Ik hang ergens in een etalage in Bangkok! Een Nederlandse toerist had hier foto’s genomen en die tijdens een reis in Bangkok laten zien. Een handelaar daar vond het zo bijzonder dat hij de foto in zijn etalage wilde hangen.” „We zijn over de hele wereld bekend”, knikt Mark met een glimlach. „Drie weken geleden liet een Chinees nog foto’s van de kaasmarkt zien die hij eerder al genomen had.”

  Vlechtjes
  Het zijn niet alleen de kazen die de kaasmarkt zo interessant maakt voor toeristen. Juist de bijbehorende meisjes en jongens zijn bezienswaardig: Elina in een nostalgische rok met in sierlijke letters ”Holland” erop. Verder een rode sjaal met klompjes en, natuurlijk, vlechtjes in het haar. Met strikjes, in rood-wit-blauw. De onvermijdelijke klompen aan haar voeten maken het af.

  Ook Mark moet eraan geloven: verplicht zwarte schoenen, zwarte broek, wit T-shirt en de rest komt van de zaak. „We dragen zelfs verplicht witte sokken”, zegt hij. „Ik had dat een keer niet gedaan. Dat vond de chef niet zo leuk. Als we op een brik zitten, kunnen de mensen m’n sokken zien. De chef vindt dat we in onze kleding eenheid moeten uitstralen, omdat er zo veel mensen zijn die op ons letten.”

  Maar ach, eigenlijk is dat uniform best leuk, vindt de tweeling. Alhoewel Elina normaal nooit vlechtjes draagt. Ze proest als het idee wordt geopperd. „Nee joh! Maar hier hoort het er toch gewoon bij?” Haar kanten muts zorgt nog voor de meeste problemen. „Vorig jaar waaide het zo knoerthard dat hij steeds van m’n hoofd vloog. Dat was wel irritant.”

  Alle kaasjongens en -meiden op de Goudse Markt zien er door en door Hollands uit. „Logisch”, denkt Elina. „De kaasmarkt is toch iets traditioneels.” Bovendien heeft er nog nooit een allochtoon gesolliciteerd, denkt het tweetal. Dit jaar is het kringetje van vakantiekrachten wel heel klein. „Het zijn nu voor het eerst alleen reformatorische jongeren”, zegt Elina. „Terwijl ik vorig jaar nog zo ongeveer de enige was. Dat heb je met baantjes als deze. Die krijg je vaak via via, van horen zeggen.”

  Blauw haar
  Maar al ben je een driedubbeldoorgewinterde Hollander, dan nog moet je uiterlijk bij de kaasmarkt passen. Mark: „Vorige week was er een jongen die bijna op vakantie ging. Hij had zijn haar blauw laten verven, dat vond hij leuk. De chef vond het minder leuk. Hij heeft toen eerst een zakdoek om zijn hoofd gedaan en pas daarna zijn pet, tegen het afgeven. Maar die dag was het zweten geblazen. Op een gegeven moment liep het zweet in blauwe straaltjes van zijn gezicht.”

  Behalve het werk op de kaasmarkt heeft de tweeling nog meer baantjes. Elina: „Ik doe ook vakantiewerk in de zorg. Dat is het echte werk, vind ik. Ik studeer namelijk verpleegkunde aan het Hoornbeeck College. Maar dit baantje op de kaasmarkt is denk ik wel het leukst.” Mark, die juist het vmbo heeft afgerond, begint na de zomer aan een opleiding in de detailhandel, ook aan het Hoornbeeck. „Werken en leren. Maar niet in de kaashandel.”

  Genoeg gepraat. De kazen moeten rollen! Mark gaat naast de brik staan. Collega Willem-Jan gooit de kazen, Mark vangt ze op en legt ze op de kar. Binnen een mum van tijd zit de brik vol. Een paard brengt de goudgele schijven naar het pakhuis. Klaar voor volgende week.

  Reacties (16)

  aniet
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  whahahahahahahahahahahahahahagaak ook doen pfft hahahaha
   Nooit niets, Altijd wat!
  je
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  he super leuk zulk werk man zouk ok wel wille
  ikke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Heej Eline! Van harte gefeliciteerd met je verloving vandaag!!! kzag t in de krant sta! Errug leuk.. wij in september... groetjes
  ikkuhtjuh...
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  HEY TWINS!! mijn sussen zijn ok n 2ling..' wl leuk hr!! jullie staan er trouwens wel leuk op...
  haiko
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  hoihoi, leuke foto man, ik ben ook tweeling grettzzz
  jacolientje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:87

  oooooohh heeeeeeey ik wil owk graag vp worden ELINA!! heb je al wel eens een stage gedaan en hoe was dat von je het erg leuk of was eht minder leuk dan je d8
  Anne-Lize
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:314

  leuke foto! !
  betjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

  heey, heey broer en zuss

  Zo,dattie er nog steeds op staat! 

  leuk hé!'

  alleen jammr dat je zo weing reaties heb.

  maarja,

   

  Gerd-Jan
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:48

  je
  bezorger schreef op maandag 5 september 2005 - 15:03

  he super leuk zulk werk man zouk ok wel wille

  maar niet heus


  porkie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  gaaff da jullie 2ling zijn....

  wij zijn ook op de kaasmarkt in gouda geweest en da  was egt laggge.......

  jenny93
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  poeh wie doet er nou zo iets
  xyz
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:66

  k zou dat ok wel es als werk wille doen

  ik woon ook in gouda en k zie ze welles lopen

  grappig dattie der al zo lang op staat

  02H
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

   

  jenny93
  bezorger schreef op maandag 7 januari 2008 - 21:38

  poeh wie doet er nou zo iets


  soooooooow jij ben wel's positief zeg

  monkey
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:144

   

  jenny93
  bezorger schreef op maandag 7 januari 2008 - 21:38

  poeh wie doet er nou zo iets

   

  Jij heb zeker ggen werk

  pauke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:31

   

  je
  bezorger schreef op maandag 5 september 2005 - 15:03

  he super leuk zulk werk man zouk ok wel wille


  ja k ook :-D

   Bijna zomervakantie!;-P op kamp naar hummelo!Yes
  1  2  »