Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Veel geluk in Foe Nin

Christien Otterspeer (14): Na het werk eet ik vaak een Chinese hap

Hop, het doorgeefluik in afhaalcentrum Foe Nin in Krimpen aan den IJssel vliegt open. Bakken bami, rijst, foeyonghai en babi pangang worden vanuit de keuken op de balie geschoven. Vakantiewerker Christien Otterspeer (14) weet wel raad met het Chinese voedsel. Inpakken die boel en de bestelling zo snel mogelijk aan de wachtende klant overhandigen. „Het is erg leuk werk. En na afloop eet ik zelf een Chinese hap.”

Rond een uur of halfzes druppelen de eerste klanten het Chinese afhaalcentrum binnen. Met het warme weer schijnen veel mensen geen zin te hebben om zelf hun maaltje klaar te maken. Foe Nin biedt uitkomst. Eigenaar en kok Qichu Lin: „Hoe meer mensen er komen, hoe meer geluk ik heb. Daarom heet ons afhaalcentrum Foe Nin, veel geluk.”

De 14-jarige Christien Otterspeer uit Krimpen kende de Chinees al voordat zij als vakantiewerker aan de slag ging. Vorig jaar bracht zij samen met haar vriendin Hilma Oosterwijk folders rond voor Foe Nin. De baas vroeg vervolgens of de meiden mee wilden helpen in het afhaalcentrum. „Natuurlijk sloegen wij dit aanbod niet af. Elke dinsdag van vijf uur ’s middags tot zeven uur ’s avonds zijn we er nu te vinden.”

Twee uur in de week werken, vindt Christien precies genoeg. „Ik wil ook lekker van m’n vakantie genieten. De uurtjes rond etenstijd doe ik thuis meestal niet zo veel. Een ideale tijd om te werken dus.”

Een oudere man loopt het afhaalcentrum binnen en tuurt op de menulijst. Christien snelt naar de balie. „Ik wil graag nummer één, drie en zes”, zegt de klant, terwijl hij Christien afwachtend aankijkt. Zij pakt de lijst erbij en krabbelt wat letters op papier. „Schrijf je dat in het Chinees op?” grapt de man. Christien schudt haar hoofd. „Ik gebruik afkortingen. BP is bijvoorbeeld babi pangang, en van koe lo kai, gepaneerd kippenvlees maak ik KLK.” Met een ruk trekt Christien het doorgeefluik achter haar rug open. Het papiertje met de bestelling belandt aan de andere kant. Nu maar hopen dat de kok ermee uit de voeten kan.

Behoorlijke scheppen
Dat blijkt geen probleem. Christien wenkt voor een kijkje in de keuken. Huan Wha Li, de vrouw van de kok, neemt haar taak achter de balie even over. In de keuken gooit kok Qichu Lin een paar behoorlijke scheppen bami in een wokpan van een halve meter doorsnee. Christien: „Ze werken hier met enorme hoeveelheden. Dat merken onze klanten ook wel. Bestellen ze een portie voor twee personen, dan kunnen ze die makkelijk met z’n vijven delen.”

Ondertussen mikt de kok ham, varkensvlees en prei in de sissende wokpan. Een paar meter verderop pruttelen diverse sauzen op een groot fornuis. Keus genoeg. Van een pikant sausje tot een zoete ketjapjus.

Christien vindt het baantje bij de Chinees erg leuk. Vooral door de taal die haar baas en zijn vrouw spreken. „Hij kan nog een beetje Nederlands, maar zij bijna niet.”

Of dat niet lastig is? „Soms wel, dan snap ik bijvoorbeeld echt niet wat ze bedoelen en knik ik maar een beetje.” Zo’n situatie doet zich ook deze avond voor. „Christien”, de kok komt met een verhit gezicht de keuken uit. Hij heeft een bestelpapiertje in zijn hand. Met een rood hoofd loopt Christien naar hem toe. Met druk gepraat en wat handgebaren probeert de kok haar iets duidelijk te maken. Zonder resultaat. Christien: „Meestal komen we er wel uit, maar af en toe snap ik er niks van, zoals nu.”

Stressen
Soms is het stressen op het werk, vertelt Christien. Vooral als er veel klanten tegelijk binnenkomen en de telefoon ook nog begint te rinkelen. „Ik vind het best lastig als mensen dan lang moeten wachten.”

Een foutje kan er bij drukte makkelijk insluipen. „Een poosje geleden had ik twee bestellingen omgeruild. De een had loempia’s bij het eten besteld, de ander gebakken banaan. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter. Ik snelde naar de auto van de klant en kon de plastic zak met eten nog wisselen.”

De klok wijst ondertussen zeven uur. Rust in Foe Nin. De meeste klanten zijn geweest. Tijd voor een Chinese hap.

Dit artikel staat in Magneet.

Reacties (14)

meisje van 14
bezorger
Quote bericht
aantal posts:8

echt leuk zon vakantie baantje das is wat anders als krantelope of ergens in de kassen zitte en dat als je 14 bent!!! ik zon leuk baantje hier niet vinde
meisje van 14
bezorger
Quote bericht
aantal posts:8

echt leuk zon vakantie baantje das is wat anders als krantelope of ergens in de kassen zitte en dat als je 14 bent!!! ik zon leuk baantje hier niet vinde
agirl_
bezorger
Quote bericht
aantal posts:7

da lijk me egt nx zon baantje!!
leukerd
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

he schat leuk werk he! dikke zoen
Mirjam van der Smit
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

cool lijkt me ook wel leuk werk..! :) l
chineesetenlovertjuh!!!!!!!!
bezorger
Quote bericht
aantal posts:9

gaaf son baantje!! ...kun je ook nog us wat mee-etuh... je lust nu sekr ook kroepoek nie meer, aangesien je zoveel hep gehat!!1
Undercover
bezorger
Quote bericht
aantal posts:10

Deze chinees is nu failliet. Maar er zit alweer een nieuwe.. :-) Waar ik ook weer werk..
Ess
bezorger
Quote bericht
aantal posts:27

Leuk! succes verder nog!
 Zorgen moet je doen....!!! Niet maken!!!
adrie
bezorger
Quote bericht
aantal posts:12

LEUK IDEE ZEG! DAT IS EENS WAT ANDERS! GR. ADRIËNNE
leen
redacteur
Quote bericht
aantal posts:635

leuk baantj zeg!! wel lastig dat ze n btj chinees pratn!!
ffmeeluhh
correspondent
Quote bericht
aantal posts:116

lagge! een vakantie baantje!
het-doet-pijn-als-je-verkering-uitgaat
redacteur
Quote bericht
aantal posts:645

lagge man dat je dat al mag doen!
loesje
correspondent
Quote bericht
aantal posts:170

Hahahaha Christien!!!!

 

Bijna drie jaar later lees ik dit berichtje nog eens!! 'k Zag een bekende naam staan! Tsjoh, je ben ondertussen wel veranderd hoor!!

 

Groetjes een ex-xperienceganger xxx

 The only way to have a friend, is to be one.
TheFlyingDutchWoman
correspondent
Quote bericht
aantal posts:226

 

agirl_
bezorger schreef op donderdag 21 juli 2005 - 21:02

da lijk me egt nx zon baantje!!

Werken bij een chinees is zeker leuk.

Ik werk ook bij een chinees, maar dan elk weekend ;)