Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Meeschrijven tijdens de preek

  IJSSELMUIDEN - Huisgodsdienst. Zeker bij jongeren kan dat woord vragen oproepen. Wat houdt dat precies in? Bettinka de Vries (20) uit IJsselmuiden zal de term ook niet snel gebruiken. Als je het hebt over thuis bidden, bijbellezen en zingen, komt dat anders over.

  Bettinka.

  Bettinka.

  De ouders van Bettinka gebruiken nooit formuliergebeden aan tafel. Ze doen altijd hardop een vrij gebed. We zijn thuis met zn zessen en het komt ook wel eens voor dat een van de kinderen eindigt met gebed. Dat gebeurt meestal spontaan.

  Bettinka roemt de open sfeer thuis. Dat is helemaal niet iets om je over op de borst te slaan, maar ik denk dat je het mag zien als een zegen van God.

  Er is geen vast protocol voor het bijbellezen aan tafel. Het is vaak zo dat net wie de Bijbel pakt, er vervolgens uit leest. Datzelfde geldt voor het napraten over een bijbelgedeelte. Soms heb je het druk en dan loop je snel van tafel af. Een andere keer pak je een bijbelverklaring omdat er een moeilijk gedeelte aan de orde was.

  Niet iedereen heeft tijdens het lezen een eigen Bijbeltje voor zich, maar Bettinka doet dat de laatste tijd zelf wel regelmatig.

  Met name als ze met elkaar op vakantie gaan, houden de gezinsleden een gemeenschappelijke dagsluiting. Mijn zus en ik zochten de afgelopen keer bijbelgedeelten op over het thema vergeven. Ook lazen we daarbij een passend stukje uit een dagboek. We eindigden toen ook zelf.

  Het gezin zingt doordeweeks regelmatig na het eten, doordat de broer van Bettinka spontaan achter de piano kruipt. Dan zingen we met elkaar een psalm of een lied. Vooral op zondag zitten we wat langer aan tafel dan anders. Dan pakken we er een zangbundel bij.

  Bettinka heeft net als haar broer een tijdje tijdens de kerkdienst meegeschreven. Aan de hand van wat we opschreven, praatten we er regelmatig over na. Dat gebeurde heus niet altijd meteen na de preek. We lezen wel altijd standaard s middags na het eten het bijbelgedeelte waar de preek s morgens over ging. s Avonds gebeurt hetzelfde. Wat is nu het belangrijkste in het leven? Uiteindelijk moet het dienen van de Heere binnen het gezin centraal staan. Zeker in deze gejaagde tijd.

  Lees het hele artikel op www.refdag.nl.

  Reacties (7)

  haihhi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  Ik denk ook dat je dan je aandacht er beter bij kan houden jha
  tam
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Hoi, ik vind schrijven in de kerk opzich niet verkeert! Zo kun je er na de dienst makkelijker over napraten, door wat op papier te hebben. Maar nu schrijven er 10 mensen in de kerk, wat als straks de hele gemeente het gaat doen???? Dit kan niet voor de dominee! En mijn vraag is ook, dat als je een zin schrijft, hoor je dan de volgende zin die de dominee spreekt?
  Dathen
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  natuurlijk is meeschrijven tijdens de preek niet verkeerd, al zal ik even opkijken als ik het om mij heen zou zien. Mij lijkt het vooral handig als je de preek op maandag al vergeten bent. Wat mijns inziens beter zou zijn, is de dominee vragen om een kopie van zijn aantekeningen, dan lok je gelijk een gesprek uit.
  star
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  hmm, ik denk dat iedereen zlf moet weten of hij meeschrijft. Helpt dit jou om de preek beter te onthouden, moet je dit zeker doen! Zelf schrijf ik altijd mee. de hele preek. Op maandagmorgen typ ik of iemand anders hem uit en sturen we hem door naar andere jv leden, vind ik heerlijk: om na de zondag alles nog een keer te verwerken! verder kun je de rest van de week hem nog eens doorlezen, en altijd later weer opzoeken wat er gezegd is. @ tam: persoonlijk heb ik er niet zo'n moeite mee om te schrijven n te luisteren. je kunt sowieso niet elke zin opschrijven. Het is net als bij college, dan luister je ook naar de docent, en schrijf je intussen ook mee...enne, waarom vind je het niet kunnen voor de dominee? @ Andrea: probeer zelf anders eens mee te schrijven. dan wordt je niet meer afgeleid door anderen en is de kans groot dat je dus meer oppakt van de preek.
  goesenaar
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:246

  ik schrijf zelf af en toe ook mee!

  schrijven en luisteren gaat goed

  en inderdaad je word minder snel afgeleid...!

  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  doe ik ook..!! punten en versjes enso de preek sgrijf ik niet mee...
   ....love....
  sgatje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:244

   

  hvjOuuww
  verslaggever schreef op maandag 1 oktober 2007 - 14:11

  doe ik ook..!! punten en versjes enso de preek sgrijf ik niet mee...


  Ok, ga zo door! Wor je nie dommer van!

   Gedraag je zoals je bent! Er zijn al genoeg anderen!
  I love You!